ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Ποδαρικό για το 2023 με 2,3 εκατομμύρια ευρώ φόρους και έπεται συνέχεια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:37:00 μ.μ. | |
Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου
Δεν έχει σταματημό η φορομπηχτική πολιτική της δημοτικής αρχής την ώρα που ακρίβεια, πληθωρισμός και φόροι τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα. Αυτό αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2023 για το δήμο Επιδαύρου.

Για άλλη μια φορά έχουμε έναν προϋπολογισμό που ακολουθεί πιστά τα κελεύσματα της Κυβέρνησης. Έναν προϋπολογισμό που έρχεται για ψήφιση απλώς γιατί πρέπει να έλθει , χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Πριν την ψήφισή του μάλιστα το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας τράβηξε το αυτί της Δημοτικής Αρχής καθώς δεν είχε ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις υποδείξεις του, τις οποίες τελικά και υλοποίησε.

Τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν είπαν κουβέντα για το κύριο που διέπει και αυτόν και όλους τους προϋπολογισμούς του δήμου και δεν είναι άλλο από την μείωση της κρατικής χρηματοδότης. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι κυβερνήσεις έχουν φτιάξει ένα πλαίσιο που δίνει ένα σωρό αρμοδιότητες στους δήμους αλλά ταυτόχρονα δεν αποδίδει τα χρήματα που πρέπει να τους αποδώσει αλλά τα περικόπτει κατά 60 και πλέον τις εκατό. Τα χρήματα αυτά τα τελευταία 10 χρόνια είναι πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ για το δήμο Επιδαύρου. Χρήματα που θα μπορούσαν να λύσουν πολλά από τα προβλήματα του δήμου αλλά κανένας τους δεν διεκδικεί ούτε από τη δημοτική αρχή αλλά ούτε και οι αντιπρόσωποί τους στην ΚΕΔΕ.

Ο προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής περιλαμβάνει ανταποδοτικότητα παντού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (με τα 2μηνα, τα 5μηνα και τα 8μηνα να είναι καθεστώς), σύμπραξη με ιδιώτες και ΣΔΙΤ, πάρτι από ΜΚΟ και αναπτυξιακές εταιρίες. Όλα αυτά για να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το χρέος. Με τις δεκάδες απευθείας αναθέσεις να συμπληρώνουν το παζλ.

Έτσι η εικόνα που διαμορφώθηκε είναι η εξής:

Οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού είναι 1.403.150 € όταν η κρατική επιδότηση είναι 1.163.206 €, δηλαδή μόνο η μισθοδοσία είναι 250.000 € περισσότερη από την κρατική επιδότηση. Εάν σε αυτήν προσθέσουμε και τις δαπάνες αιρετών, άλλες 103.000 € (αυξημένες από την αντίστοιχη του 2020 κατά 60%), βλέπουμε πόσα λίγα χρήματα παίρνει ο δήμος που δεν του φτάνουν ούτε για τους μισθούς υπαλλήλων και αιρετών.

Για να δούμε όμως ποιος δίνει τα υπόλοιπα και ποιος τα καρπώνεται. Από την άγρια φοροληστεία των δημοτών προϋπολογίζονται 2,3 εκατομμύρια ευρώ έσοδα του δήμου. Από αυτά, άμεσα ή έμμεσα, 1,6 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα μονοπώλια των καυσίμων, στα μονοπώλια της ενέργειας και στους σκουπιδοεργολάβους. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι ο δήμος εάν δεν πλήρωνε ΦΠΑ και τα άλλα χαράτσια για τα φώτα στους δρόμους και για το πετρέλαιο στα σχολεία θα γλίτωνε 500.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα που οι εργολάβοι θα τρίβουν τα χέρια τους οι δημότες θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η φοροληστεία όμως δεν σταματάει εδώ καθώς κατά την ψήφιση των δημοτικών τελών είχαμε την απόκλιση των εσόδων από τα έξοδα κατά 154.540 €, λεφτά που θα λείπουν στο τέλος της χρονιάς από τον προϋπολογισμό και μαζί με την παραδοχή του δημάρχου ότι παίρνουν από άλλα λεφτά για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις της καθαριότητας άλλη μία αύξηση στα δημοτικά τέλη είναι παραπάνω από βέβαιη. Θα έρθει να προστεθεί στην αύξηση κατά 55% που έκανε η δημοτική αρχή αλλά και σε αυτήν της προηγούμενης δημοτικής αρχής κατά 40%.

Ο προϋπολογισμός του 2023 δείχνει και την κατεύθυνση σε μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις του δήμου όπως στην πολιτική προστασία.

Στην αντιπυρική προστασία έχουμε για άλλη μια χρονιά μόλις 65.000 € χρηματοδότηση. Αυτά τα χρήματα ως συνηθώς στην πλειοψηφία τους θα καλύψουν τα γνωστά τρίμηνα της πυρασφάλειας και σχεδόν καμία πραγματική παρέμβαση δεν θα γίνει. Εξάλλου από τις φωτιές του 2021 δεν έχει δοθεί μετά από δύο χρόνια καμία αποζημίωση.

Στην αντισεισμική θωράκιση καμία ενέργεια δεν έχει γίνει, παρά τις αντιδράσεις της μαθητικής κοινότητας για έλεγχο τουλάχιστον του κτηρίου του γυμνασίου. Με την προηγούμενη δημοτική αρχή περιμέναμε κάποια επιτροπή του ΤΕΕ που ακόμα συστήνεται. Τώρα περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Η ίδια τραγική κατάσταση και στα αντιπλημμυρικά έργα.

Η έννοια κοινωνική πολιτική είναι ξένη για το δήμο Επιδαύρου. Δεν έχει δημιουργηθεί καμία υποστηρικτική κοινωνική δομή στο Δήμο και μαζί με την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας της περιοχής ο λαός της περιοχής έχει μείνει αβοήθητος.

Με βάση μόνο τα παραπάνω στοιχεία του προϋπολογισμού είναι δεδομένο ότι τόσο τα συγκεκριμένα τακτικά έσοδα όσο και οι έκτακτες κρατικές χρηματοδοτήσεις αλλά και τα διάφορα προγράμματα που λειτουργούν με συγκεκριμένη επιλεξιμότητα, δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον προϋπολογισμό και διεκδικεί:

– Κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Δήμου από το κρατικό προϋπολογισμό

– Να προχωρήσουν άμεσα έργα βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Δημοτικές Υπηρεσίες, κύρια στις κοινωνικές. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

– Δραστικές μειώσεις στα δημοτικά τέλη, με ξεχωριστούς συντελεστές χρέωσης και προοπτική κατάργησής τους.

-Αύξηση επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών για τη σωστή λειτουργία των σχολείων και την προάσπιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου
Μπουρδάκος Ναπολέων
Δημοτικός Σύμβουλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ