ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

"Η Μετακαποδιστριακή περίοδος": Βιβλίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νεότερη ιστορία της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:54:00 μ.μ. | |
"Η Μετακαποδιστριακή περίοδος"
Μόλις κυκλοφόρησε η νέα ιστορική μελέτη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τον εκδοτικό οίκο του Δ. Μπαχάρα Ασίνη, ο οποίος έχει διακριθεί για την ποιότητα της βιβλιοπαραγωγής στον τομέα της επιστημονικής ιστοριογραφίας.

Η μελέτη του Δ. Γιαννακόπουλου φέρει τον τίτλο: "Η Μετακαποδιστριακή περίοδος. Πολιτική Ιστορία του ελληνικού κράτους από τη δολοφονία του Ι. Καποδίστρια μέχρι τον ερχομό του Όθωνα 1831-1833". Η εργασία αυτή διερευνά σε βάθος, για πρώτη φορά, την περίπλοκη πολιτική κατάσταση που επί ένα δεκαεξάμηνο επικράτησε στη μικροσκοπική Ελλάδα μετά τη δολοφονία του Κυβερνήτη, και παραδοσιακά έχει προσληφθεί ως «περίοδος της αναρχίας».

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σπύρος Βλαχόπουλος που προλόγισε το βιβλίο, ο συγγραφέας «δεν διστάζει να αντιπαρατεθεί με τη δαιδαλώδη μετακαποδιστριακή περίοδο, να εγκύψει στις αρχειακές πηγές, να δαμάσει με επιτυχία το διάσπαρτο ιστορικό υλικό και να μας αποδώσει το κλίμα της εποχής, χωρίς να διστάζει να τοποθετηθεί σε δύσκολα ιστορικά ζητήματα».

Επιπλέον, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, μέσα από τις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου παρουσιάζονται ανάγλυφα τα πολιτικά ήθη και οι πρακτικές που επρόκειτο να αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της νεότερης Ελλάδας.

Πέραν, όμως, της γενικότερης επιστημονικής αξίας του, το έργο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη νεότερη ιστορία της Αργολίδας, εφόσον, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, «το Ναύπλιο και το Άργος αποτέλεσαν όχι μόνο πεδία πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά και θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων των Κυβερνητικών και των Συνταγματικών. 

Στο Ναύπλιο έδρευε η εκάστοτε κρατούσα κυβέρνηση, ενώ το Άργος χρησίμευε ως χώρος εθνοσυνελεύσεων». 

 Εξάλλου, από τη συστηματική αξιοποίηση του «Αργολικού Ιστορικού Αρχείου» (Σύλλογος Αργείων ο Δαναός, 1994) στην οποία έχει προβεί ο Δ. Γιαννακόπουλος, αναδύεται ο κρίσιμος ρόλος σημαντικών προσωπικοτήτων που έζησαν ή δραστηριοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή σε αυτήν την περιπετειώδη φάση της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Σελίδες 314 + 10 εικόνες και 6 παραρτήματα

ISBN: 978-618-5346 www.asini.gr 
Τηλ./Fax: 210 7520708 e-mail : asini@asini.gr

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ