ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Γ.Γκιόλας: Στην Ερμιόνη γιόρτασαν τα Θεοφάνια με το τοπικό έθιμο "Γιάλα - Γιάλα"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:22:00 π.μ. | |
Γ.Γκιόλας
Με λαμπρότητα και με ένα ανοιξιάτικο καιρό γιορτάστηκαν χτες στην Ερμιόνη τα Θεοφάνεια με τον αγιασμό των υδάτων στο Βορεινό λιμάνι και την κατάδυση του Σταυρού και της Εικόνας.

Μετά από τρία χρόνια που η τέλεση του εορτασμού γινόταν με λιτό τρόπο λόγω των περιοριστικών μέτρων, η Ερμιόνη έβαλε τα γιορτινά της και η προσέλευση των ντόπιων και επισκεπτών υπήρξε αθρόα.

Όλοι περίμεναν και απόλαυσαν το έθιμο του γιάλα γιάλα που είχε αρχίσει άλλωστε, από την παραμονή.
Οι 17 ντόπιοι νεαροί που θα κληθούν σύντομα να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές στολές διέσχισαν ολόκληρη την Ερμιόνη τραγουδώντας το γιάλα- γιάλα δεχόμενοι κεράσματα και ευχές από κάθε σπίτι, από το απόγευμα της προηγούμενης μέχρι και λίγο πριν ρίξει το Σταυρό στη θάλασσα ο παπα Γιάννης.

Το έθιμο κρατάει για πολλά χρόνια και προφανώς συνδέεται με τα ταξίδια των ναυτικών και των ψαράδων της όμορφης κωμόπολης, που όργωναν το Αιγαίο ψαρεύοντας κι έφταναν μέχρι και τον κόλπο της Βεγγάζης σαν σπογγαλιείς.

Φέτος το Σταυρό ευτύχησε να πιάσει ο νεαρός Λευτέρης Μπουρίκας και την εικόνα ο Παναγιώτης Παπαμιχαήλ. Να είναι καλότυχοι, όπως και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες και να έχουν καλή σταδιοδρομία με τις σπουδές τους και επιτυχία στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Στις τελετές της Ερμιόνης παραβρέθηκε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιάννης Γκιόλας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ