ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε η Λακωνία - Φούσκωσε επικίνδυνα ο Ευρώτας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:48:00 μ.μ. | |
Ποτάμι
Τεράστια προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν από το πρωί της Πέμπτης (26/1) στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, με τις Αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Lakonikos.gr στην ευρύτερη περιοχή σημειώνονται εκτεταμένες πλημμύρες, λόγω της ισχυρής και αδιάκοπης βροχόπτωσης, σε μία έκταση από την περιοχή του Βρονταμά έως το Έλος και τον Λεήμονα, ενώ ο Ευρώτας έχει "φουσκώσει" και η στάθμη του έχει ανεβεί σε επικίνδυνα επίπεδα, λίγους πόντους από το ύψος του οδοστρώματος.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της Εθνικής οδού, καθώς η μεταλλική γέφυρα παραμένει αποκλεισμένη, ενώ και άλλα σημεία στο τμήμα μεταξύ Σκάλας-Βλαχιώτη είναι αδιάβατα λόγω μεγάλου όγκου νερού, εφόσον έχουν υπερχειλίσει παραπόταμοι και ρέματα, όπως αυτό του επικίνδυνου "Βορβά". Επιπλέον, έχουν εκκενωθεί επιχειρήσεις κατά μήκος του δρόμου Σκάλα-Βλαχιώτη και στην ευρύτερη περιοχή, που στο παρελθόν -όπως το 2016- είχαν καταγραφεί ζοφερές εικόνες με εγκλωβισμό ανθρώπων και κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους.

Επίσης, στο ύψος της Στεφανιάς, τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί λόγω κατολίσθησης, όπως γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος από νωρίς βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή του Δ. Ευρώτα για την επιθεώρηση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται και στην περιοχή του Γερακίου, όπου δρόμοι της περιοχής έχουν κλείσει, καθώς έχουν ξεχειλίσει ρέματα και σε αρκετά σημεία είναι δύσκολη ως αδύνατη η κίνηση των οχημάτων.

Δεκάδες είναι οι κλήσεις που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων σε κατοικίες κι επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο "μάτι" των καιρικών φαινομένων.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία


Διακοπή της κυκλοφορίας καταγράφεται στο τμήμα της Εθνικής οδού από Σκάλα ως Βλαχιώτη, λόγω υπερχείλισης ρεμάτων όπως ο "Βορβάς" και το "Μαγιόρεμα", που διασχίζουν κάθετα την ΕΟ, ενώ αδιάβατοι είναι δρόμοι και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στην περιοχή Γερακίου, στη Ζαραφώνα, στο τμήμα Βρονταμά-Σκάλας (στις θέσεις Μεσονησια και Βρωμοπήγαδο), στο ύψος της Στεφανιάς κ.α.. Νωρίτερα, προβλήματα στην κυκλοφορία υπήρξαν στην περιοχή του Γερακίου με προσωρινη ακινητοποίηση οχημάτων, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, στο τμήμα μεταξύ Γερακίου-Μυρτιάς, στο τμήμα Σκάλας-Κροκεών, αλλά και στην παραλιακή οδό Σκάλας-Γυθείου, λόγω καθόδου φερτών υλικών. Χάρη σε άμεση επέμβαση των εργαζομένων και μηχανημάτων της Περιφέρειας και του Δ. Ευρώτα, η κατάσταση εξομαλύνθηκε σε σημαντικό βαθμό, χωρίς ωστόσο να εκλείπουν ακόμα οι δυσκολίες στη διέλευση των οχημάτων.

Δήμαρχος Ευρώτα: Όχι άσκοπες μετακινήσεις

Ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος επιβεβαίωσε τη δυσκολία της κατάστασης, ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία σε όλους, καθώς καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την αποφυγή περαιτέρω δυσάρεστων συνεπειών. Έχει γίνει ενεργοποίηση του μνημονίου Πολιτικής Προστασίας και τεχνικά συνεργεία και μηχανήματα εργάζονται σε κομβικές τοποθεσίες για να δημιουργήσουν ειδικά αναχώματα, μήπως προληφθούν τα χειρότερα.

Ο κ. Βέρδος ζήτησε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών, ενώ ισχυρίστηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για άνθρωπο που να βρίσκεται σε κίνδυνο. Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η ισχυρή βροχή, που αν και κοπάζει κατά διαστήματα, συνεχίζεται με έντονη δυναμική.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την απουσία κατάλληλων παρεμβάσεων: "Εδώ και χρόνια ζητώ να γίνει ένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Είμαστε η λεκάνη απορροής Ταϋγέτου-Πάρνωνα και, λόγω της γεωμορφολογίας, αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα".

Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού της κοίτης του Ευρώτα από Σπάρτη έως Σκάλα τους προηγούμενους μήνες, οι συνθήκες που θα διαμορφώνονταν με τη σημερινή κακοκαιρία, εκτιμάται, ότι θα ήταν δυσμενέστερες.

Μεγάλες ζημιές, δεν έρχεται κανείς


Όπως καταγγέλει πολίτης της περιοχής υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα, ιδίως στην περιοχή του Έλους, όπου επιχειρήσεις και σπίτια έχουν πλημμυρίσει. "Έχουμε καλέσει το 112, αλλά έχει περάσει αρκετή ώρα και δεν έχει έρθει κανείς. Περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη" αναφέρει. Σύμφωνα με την καταγγελία, το πρόβλημα προκύπτει για μία ακόμα φορά, καθώς δεν έχει γίνει κατάλληλος καθαρισμός του Ευρώτα, παρά τις εκτεταμένες εργασίες που υλοποιήθηκαν τους περασμένους μήνες.

Κλειστά τα σχολεία


Με απόφαση του δημάρχου Ευρώτα, ανεστάλη η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Ευρώτα, για σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ