ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Οι αρχαίοι βασιλείς του Άργους παρέλαβαν από τον Ερμή την ιερή τέχνη της αστρολογίας και την παρέδωσαν στους Πέρσες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:37:00 μ.μ. | | |
Μια πραγματικά άγνωστη πτυχή της ιστορίας του Άργους, φέρνει στο φως ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Στείρης.

Ο κ. Στείρης αναφέρει:

"Μια μάλλον άγνωστη πτυχή της ιστορίας του Άργους είναι η πρόσληψή της στο μεσαιωνικό αραβόφωνο κόσμο της Ανατολής.

Μελετώντας για μια έρευνά μου, ανακάλυψα τυχαία την εκτενή αναφορά του Αλμπουμαζάρ στο αρχαίο Άργος.
Ο Αλμπουμαζάρ (Abu Ma'shar al-Balkhi, 787–886), Πέρσης αστρονόμος και αστρολόγος στην αυλή των Αββασιδών της Βαγδάτης, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της εποχής του. 

Το αστρονομικό και αστρολογικό του έργο υπήρξε επιδραστικό και δημοφιλές ανάγνωσμα στον αραβόφωνο κόσμο, το Βυζάντιο και την Ευρώπη για αιώνες.

Στο βιβλίο του "Kitāb al‐ulūf" παρουσιάζει μια ιστορία της αρχαίας αστρολογίας, στην οποία αναφέρει ότι οι αρχαίοι βασιλείς του Άργους ήταν αυτοί που παρέλαβαν από τον Ερμή την ιερή τέχνη της αστρολογίας και, με ενδιάμεσο κρίκο τον Ιούλιο Καίσαρα, την παρέδωσαν στους Πέρσες.

Στο δεύτερο κεφάλαιο μάλιστα του "Kitāb al‐ulūf" παρουσιάζει διεξοδικά στην ιστορία του Άργους και των Αργείων, που τους αποκαλεί "αρχαίο Δυτικό έθνος". Το "Kitāb al‐ulūf" διαδόθηκε και έκανε γνωστό το αρχαίο Άργος στα πέρατα της μεσαιωνικής Ασίας και της Αφρικής."
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ