ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Α. Πουλάς: Ο τομέας της υγείας είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:27:00 μ.μ. |
Α. Πουλάς
Σημεία ομιλίας Ανδρέα Πουλά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας:

• Aκόμα και σήμερα – στο παρά πέντε της προκήρυξης εθνικών εκλογών η κυβέρνηση νομοθετεί πρόχειρα, αποσπασματικά, αμφιλεγόμενα και αναποτελεσματικά και με τρόπο που υπονομεύει στην πράξη τη δημόσια υγεία.

• Και ενώ όλες οι μετρήσεις αποδεικνύουν την απογοήτευση των πολιτών από τις επιδόσεις σας στην υγεία, εσείς φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που μοιάζει να ψηφίζεται εν τάχει ως προεκλογική υπόσχεση, καθώς εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε στην υλοποίηση του πριν τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

• Επί της ουσίας, πρόκειται για την υλοποίηση του έργου της πρωτοβουλίας του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που αφορά στην ψυχική υγεία των παιδιών, των εφήβων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η ψυχική υγεία είναι ο αδύναμος κρίκος της υγείας καθώς ακόμα και σήμερα συνδέεται με ταμπού και κοινωνικές προκαταλήψεις, αλλά και με την αδιαφορία της Πολιτείας που διαθέτει ελάχιστους πόρους για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

• Πρέπει να είμαστε σαφείς ότι η συγκεκριμένη δωρεά είναι καλοδεχούμενη, αλλά συνιστά στάλα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών καθώς μέχρι σήμερα η Πολιτεία έχει αποτύχει να εκπονήσει και να χρηματοδοτήσει ένα μακρόπνοο και μόνιμο μηχανισμό που θα στηρίξει τους νέους μας στον τομέα αυτό.

• Περαιτέρω, το παρόν νομοσχέδιο θεσπίζει το περίφημο dentist pass, ως συνέχεια των διαφόρων επιδομάτων που κατά καιρούς έχετε θεσπίσει. Αντί της εκπονησης μίας εθνικής στρατηγικής για την στοματική υγιεινή και την οδοντιατρική φροντίδα, ενταγμένη στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία να καλύπτει ενιαία, καθολικά και ανεξαίρετα όλους τους πολίτες, εσείς για μία ακόμα φορά κάνετε μισή και πρόχειρη νομοθέτηση, θεσπίζοντας ένα επίδομα για παιδιά μέχρι 12 ετών (γιατί όχι μέχρι 18 που είναι το έτος ενηλικίωσης; ) και περιορισμένης διάρκειας ενός έτους, που ούτε τις υποτυπώδεις οδοντιατρικές ανάγκες τους δεν μπορεί να καλύψει.

• Πέρα όμως από προεκλογικά πυροτεχνήματα που δεν πείθουν, η κυβέρνηση έρχεται να κλείσει και άλλα γραμμάτια ενόψει των εκλογών, που δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα σκοπιμότητας και νομιμότητας. Έρχεται λοιπόν, να ξεκαθαρίσει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα του ΙΦΕΤ, χωρίς να δίνει πειστικά επιχειρήματα για την εισαγωγή αυτού του όρου, δεδομένου του ότι ήδη αυτός συνιστά ανώνυμη εταιρία.

• Ο λόγος για τον οποίο επιλέγει η κυβέρνηση την ξεκάθαρη εισαγωγή στο νομικό του χαρακτηρισμό ως κερδοσκοπικού χαρακτήρα εμπορική επιχείρηση, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.

• Μήπως σχετίζονται με τη διαχείριση της μάστιγας των παράλληλων εξαγωγών, που έχει προκαλέσει αδικαιολόγητες ελλείψεις φαρμάκων (ακόμα και αντιβιοτικών ευρέως φάσματος) στην ελληνική αγορά;

• Μήπως σχετίζονται με τις κατά παρέκκλιση προμήθειες λόγω κορωνοϊού στις οποίες προέβαινε ο ΙΦΕΤ κατά κόρον κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

• Μήπως αφορά στην κυβερνητική ανοχή στη γενικότερη αρρυθμία που επικρατεί στον τομέα του φαρμάκου; Τα ερωτήματα καίνε.

• Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης σας, η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι χειρότερη από αυτήν που παραλάβατε και όσα pass και να υποσχεθείτε είσαστε ταυτισμένοι με την εγκληματική εγκατάλειψη του ΕΣΥ, με την υποβάθμιση των δομών του, με την υποτίμηση των ανθρώπων του, με την εμπορευματοποίησή του και με τη μονιμοποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων στον χώρο της υγείας.

• Μπορεί λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει το παρόν σχέδιο νόμου, όμως δεν σας δίνει συγχωροχάρτι για τις πράξεις και παραλείψεις σας.

Δείτε εδώ το βίντεο:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ