ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Ορέστης Χαλκιάς: Από το «Maestro» του Παπακαλιάτη πρωταγωνιστής στην Επίδαυρο με Ιππόλυτο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:32:00 π.μ. | | |
Ορέστης Χαλκιάς
Η από το 2019 καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι η μια από τις δυο επιλογές γυναικών σκηνοθετών του Εθνικού Θεάτρου για την Επίδαυρο. Η άλλη είναι αυτή της Λένας Κιτσοπούλου με τους Σφήκες του Αριστοφάνη.

Αυτή είναι η δεύτερη σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στην Επίδαυρο. Το 2017 σκηνοθέτησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την Άλκηστη, ξανά σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα σκηνοθετήσει τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, με τον 30χρονο Ορέστη Χαλκιά να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που πρόσφατα πήρε τις καλύτερες κριτικές για τον ρόλο του στο «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, είναι και ο νεότερος που θα κρατήσει τον ρόλο, ενώ στη διανομή φιγουράρουν, ανάμεσα σε άλλα, τα ονόματα της Κόρας Καρβούνη, του Γιάννη Τσορτέκη και της Μαρίας Σκουλά.

Είναι η τρίτη φορά που το Εθνικό Θέατρο κατεβαίνει στην Επίδαυρο με τον Ιππόλυτο. Από το Εθνικό Θέατρο πρωτοανέβηκε στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη και μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου το 1954, με τον ρόλο του Ιππόλυτου να κρατούν οι Νίκος Χατζίσκος και Αλέκος Αλεξανδράκης, αποτελώντας μια «ανεπίσημη πρώτη» για τα Επιδαύρια, που εγκαινιάστηκαν ως θεσμός την αμέσως επόμενη χρονιά.

Το 2014, με Ιππόλυτο τον Νίκο Κουρή, η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετούσε την παράσταση και κρατούσε τον ρόλο της Φαίδρας.

Ο Ιππόλυτος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ, κατά τα Μεγάλα Διονύσια, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.

Πιστός οπαδός της Άρτεμης, ο Ιππόλυτος απαξιώνει τις χαρές του έρωτα και αρνείται να αποδώσει τιμές στην Αφροδίτη. Για να τον τιμωρήσει, η θεά του έρωτα πλέκει το δίκτυ της καταστροφής του εμπνέοντας στη μητριά του, Φαίδρα, σφοδρό έρωτα για τον πρόγονό της. Η Φαίδρα εξομολογείται, μέσω της παραμάνας της, το πάθος της στον Ιππόλυτο, αλλά εκείνος την αποκρούει με αγανάκτηση. Η Φαίδρα αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της, αλλά, προκειμένου να σώσει την τιμή της, αφήνει ένα γράμμα για το Θησέα, με το οποίο κατηγορεί τον Ιππόλυτο πως την πρόσβαλε. Ο Θησέας βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή και διαβάζοντας το γράμμα μαθαίνει πως αιτία του θανάτου της είναι ο Ιππόλυτος, που τάχα τόλμησε να την πειράξει. Ο Ιππόλυτος, δεσμευμένος με όρκο, αποσιωπά τα κίνητρα της Φαίδρας και αφήνεται στην οργή του Θησέα, ο οποίος ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του. Όταν η αλήθεια βγαίνει στο φως, είναι πια αργά. Η Άρτεμη αποκαθιστά την τιμή του αδικοχαμένου πιστού της, αλλά ο Ιππόλυτος, θανάσιμα τραυματισμένος, πεθαίνει στα χέρια του απαρηγόρητου Θησέα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ