ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Ακυρώνονται οι διαγωνισμοί για την κατασκευή 3 νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Σπάρτη, Κομοτηνή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:43:00 μ.μ. | |
μακέτα νοσοκομείου Σπάρτης
Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε ο μεγάλος διαγωνισμός που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς παρά την ισχυρή παρουσία 4 σχημάτων από μεγάλους τεχνικούς ομίλους, η διαδικασία δεν προχώρησε σε ολοκλήρωση. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος, οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν σημαντικά πιο υψηλές από το προϋπολογισμένο αντικείμενο. Μάλιστα όπως σημειώνεται υπήρξαν περιπτώσεις με διπλό τίμημα. Οι διαγωνισμοί είχαν κόστος που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε πως τα σχήματα που κατέβηκαν ήταν: ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ.

Όπως διαφαίνεται και από αυτόν τον διαγωνισμό, η πληθώρα διαγωνισμών και έργων, αλλάζει και την τακτική των τεχνικών εταιρειών οι οποίες μπορούν να επιλέγουν αν θέλουν να κατέβουν σε διαγωνισμούς (βλέπε τη μία μόνο προσφορά για τις φοιτητικές εστίες στο έργο-ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης) αλλά και να δίνουν προσφορές που θεωρούν ότι είναι βιώσιμες και κερδοφόρες.

Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: “Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. 

Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).

Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ