ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Βουλευτής Αργολίδας Γ.Γκιόλας: Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εργατών γης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:52:00 μ.μ. |
Βουλευτής Αργολίδας Γ.Γκιόλας
Αναφορά κατέθεσε σήμερα 9 Φεβρουαρίου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, με αφορμή το υπόμνημα που απέστειλε το Πολιτιστικό Κέντρο Ιρίων και αναφερόταν στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αργολίδας με την έλλειψη εργατών γης.

Ο βουλευτής αναφέρει στον Υπουργό την ανάγκη να βγαίνουν οι άδειες εργασίας στους αλλοδαπούς εργάτες άμεσα, ώστε να ενισχυθεί η συγκομιδή των προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα.

Η μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες έκδοσης αδείας στερεί από τους αγρότες τη δυνατότητα να πουλήσουν την φετινή παραγωγή, οποία σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, λιπάσματα και ενέργεια, καθίσταται ολοένα και πιο ασύμφορη. Ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι αγρότες τη γη τους, είναι πλέον ορατός.

Ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:

9-2-2023

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό

Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: « »

Με την παρούσα αναφορά σας κοινοποιώ το υπόμνημα του Πολιτιστικού Κέντρου Ιρίων το οποίο απεστάλη μετά από συνάντηση με αρμόδιους φορείς και αφορούσε στο μείζον θέμα της έλλειψης εργατών γης, το οποίο ταλανίζει εδώ και καιρό τους αγρότες του νομού και εμποδίζει την συλλογή των προϊόντων που παράγονται, με καταστρεπτικές συνέπειες.

Η έλλειψη εργατών γης, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι αλλοδαποί δημιουργήθηκε μετά από την υπέρ του δέοντος αυστηρή συμπεριφορά των κρατικών φορέων ως προς τον έλεγχο των δικαιολογητικών τους, με αποτέλεσμα οι άδειες εργασίας προς τους αλλοδαπούς να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε απουσία εργατικών χεριών, με συνεπακόλουθο να καθυστερεί σημαντικά η συλλογή των εσπεριδοειδών αλλά και πλήθους παρεμφερών εργασιών.

Προσθέτοντας το μεγάλο αυτό πρόβλημα στην ήδη διαμορφωμένη κατάσταση εξ αιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στα καύσιμα και στις μεταφορές, στην ενέργεια, στα γεωργικά εφόδια και στο κόστος εργασίας, αντιλαμβάνεται κανείς την δυσχερέστατη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες οι οποίοι οδηγούνται πλέον σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.

Η απλούστευση των διαδικασιών, η ταχύτατη έκδοση αδειών και η κατανόηση στους ελέγχους προς το εργατικό προσωπικό της περιόδου αυτής, είναι τουλάχιστον αυτονόητα ώστε να λυθεί ένα μεγάλο μέρος από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό πληθυσμό του νομού.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος.

Συν:(1) Υπόμνημα του Πολιτιστικού Κέντρου Ιρίων.

Αθήνα, 9 Φεβουαρίου 2023

Ο καταθέτων βουλευτής
Γκιόλας Ιωάννης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ