ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Την αύξηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς ζητάει ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:46:00 μ.μ. | |
Ανδρέας Πουλάς
Την αύξηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς ζητά ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας.

Πρόκειται για το διατροφικό επίδομα αλλά και για το επίδομα μετακινήσεων προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς μηνιαίως, ποσά τα οποία έχουν μείνει στάσιμα για πολλά χρόνια και δεδομένων των υφιστάμενων οικονομικών συνθηκών κρίνεται αναγκαίο να αυξηθούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2023

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Θέμα: «Αύξηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς»


Όπως είναι γνωστό χορηγείται διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και υποβάλλονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης διά τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή κάθαρση, καθώς και σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση και σε όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση έστω ενός εκ των παρακάτω οργάνων: στομάχι, σπλήνα, πάγκρεας, νησίδια παγκρέατος, έντερο (παχύ ή λεπτό), ήπαρ, νεφρός, καρδιά, πνεύμονες και μυελός των οστών.

Δικαιούχοι του ανωτέρω επιδόματος είναι οι ανασφάλιστοι, οι άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι καθώς και οι συνταξιούχοι ασφαλιστικών φορέων με προϋπόθεση χορήγησης να μη λαμβάνουν διατροφικό επίδομα από άλλον φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Το συγκεκριμένο επίδομα ανέρχεται στα 362 ευρώ μηνιαίως χωρίς να έχει αυξηθεί από το 2011.

Επιπλέον του ανωτέρω επιδόματος οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση λαμβάνουν και επίδομα μετακινήσεων προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης, ποσό που ισχύει από το 2013 και δεδομένης της αύξησης του κόστους των μετακινήσεων λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους κρίνεται ιδιαιτέρως χαμηλό.

Δεδομένου ότι οι νεφροπαθείς συμπολίτες μας αποτελούν μία ιδιαιτέρως ευάλωτη κοινωνική ομάδα η οποία πρέπει καθημερινά να παλεύει για την υγεία και την επιβίωσή της και δεδομένων των υφιστάμενων οικονομικών συνθηκών που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση, κρίνεται απολύτως αναγκαίο η Πολιτεία να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στους συγκεκριμένους συμπολίτες μας και να φροντίσει για την γενναία, δίκαιη και ουσιαστική οικονομική ενίσχυση και στήριξή τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1-Προτίθεστε να αυξήσετε το διατροφικό επίδομα που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς αλλά και ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συγκεκριμένων κατηγοριών;

2-Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αύξηση του επιδόματος μετακίνησης που λαμβάνουν μηνιαίως οι νεφροπαθείς δεδομένου ότι κρίνεται πλέον ιδιαιτέρως χαμηλό;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ