ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Ναύπλιο: Πανηγυρικός εσπερινός για τον Πολιούχο της Άριας Άγιο Βλάσιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:48:00 μ.μ. | | | |
Αρτοκλασία
Πανηγυρικά και με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του ιερομάρτυρα επισκόπου Σεβάστειας Βλασίου του θαυματουργού στο ομώνυμο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο Πολιούχου της Τοπικής Κοινότητας  Άριας στο Ναύπλιο.
Να σημειωθεί πως το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι βρίσκεται πάνω σε ένα λοφίσκο με θέα ολόκληρη την πόλη του Ναυπλίου. Η λειτουργική ζωή του ναού μετρά πάνω από 150 χρόνια λειτουργίας χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία καθώς και ο κτήτορας του.
Ο ναός έχει ανακαινιστεί πρόσφατα με την μέριμνα του εκκλησιαστικού συμβουλίου.
Κατά τον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε την παραμονή της εορτής Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός και Α.Πουλάς ,ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος , ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Κ.Ρούτουλας , ο πρόεδρος της Αριας Κ.Κακουριώτης, το μέλος του ΔΟΠΠΑΤ Β. Βαμβακά, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ Τ.Χειβιδόπουλος και Π.Ψυχογυιός και η πολιτευτής της ΝΔ και δικηγόρος Σόνια Τάνταρου Κρίγγου.
Η Άρεια ή Άρια, το κοντινότερο χωριό του Ναυπλίου, βρίσκεται στα ανατολικά του σε απόσταση τριών χιλιομέτρων. Είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε πάνω στο δρόμο Ναυπλίου – Επιδαύρου και είναι χτισμένη στους πρόποδες ενός λόφου που αποτελεί συνέχεια του λόφου του Παλαμηδιού. Την παλαιότερη ιστορική αναφορά για την ύπαρξη της Άρειας τη συναντάμε το έτος 1149 στο υπόμνημα του Λέοντος, Επισκόπου Αργους και Ναυπλίου, που αναφέρει ότι έκτισε την Αγία Μονή «κατά την τοποθεσίαν της Αρείας». Φαίνεται ότι στο λόφο αυτό, πάνω απο την Άρεια, καταλήγουν υπόγεια νερά καθώς παλαιότερα υπήρχαν 4 τουλάχιστον μεγάλες πηγές νερού σε διάφορα σημεία του, με σημαντικότερες την ομώνυμη πηγή της Άρειας και την πηγή του μοναστηριού της Αγίας Μονής Αρείας που είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή.
Ο επισκέπτης της Άρειας έχει μια μοναδική θέα του μισού σχεδόν Αργολικού κάμπου. Εκτός από το Παλαμήδι και την πόλη του Ναυπλίου που βρίσκεται απλωμένη μπροστάτου, είναι ορατό και το Μπούρτζι που προστάτευε το λιμάνι του ΝαυπλίουΑκόμα από την Άρεια είναι ορατό το Άργος με την αρχαία ακρόπολή του (Λάρισα), η Τίρυνθα με τα Κυκλώπεια τείχη της, το βόρειο άκρο του αργολικού κόλπου με την αρχαία Λέρνη και το γειτονικό Κιβέρι, όπου βρίσκονταν οι θερινές κατοικίεςτων Φράγκων Ντε-Λα-Ρός, αρχόντων της Αθήνας και του Ναυπλίου.
Στο κέντρο του παλαιότερου τμήματος του χωριού βρίσκεται η εντυπωσιακά μεγάλη πλατεία η οποία μέχρι το 1992 αποτελείτο από πέντε μεγάλα, κυκλικά, ανισόπεδα, λιθόστρωτα αλώνια. Εδώ γινόταν το αλώνισμα και το λίχνισμα των καρπών και γιορτάζονταν τα πανηγύρια και οι μεγάλες γιορτές.
Δυστυχώς, σήμερα οι λιθόστρωτες επιφάνειες των αλωνιών έχουν καλυφθεί και έχει αλλάξει ο παραδοσιακός χαρακτήραςτου χώρου. Πάνω στην πλατεία βρίσκονταιη εκκλησία και το κτίριο του πνευματικούκέντρου και το Ηρώο των πεσόντων.
Οι εκκλησίες και τα εκκλησάκια

Η κεντρική εκκλησία της Άρειας, αφιερωμένηστην «Κοίμηση της Θεοτόκου» είναι κτισμένη το 1866 επάνω σε άλλο προϋπάρχοντα παλαιοχριστιανικό Βυζαντινό ναό και έχει ένα θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο πουφτιάχτηκε το 1893.
Στην βόρεια πλευρά του χωριού, στη κορυφή του λόφου Μαγούλα, υπάρχει η εκκλησία του πολιούχου της Άρειας Αγίου Βλασίου, μια μικρή βασιλική με επίπεδη στέγη. Παρ'όλο που ο Άγιος Βλάσης χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι βέβαιο ότι εκεί προϋπήρχε χριστιανικός ναός, αφού στη κορυφή του λόφου σημειώνεται η ύπαρξη εκκλησίας σε Ενετικό τοπογραφικό του 1714
Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες μικρότερες εκκλησίες και ξωκλήσια με παλιές αγιογραφίες όπως της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ελευθερίου, της Αγίας Παρασκευή, του Μάη Θανάση, του Αγίου Θεοδοσίου και άλλα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ