ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Δωρεάν πότισμα για αγρότες στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού με πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:50:00 μ.μ. |
Φωτοβολταϊκό πάρκο
Ένα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα μετατρέψει την πράσινη ενέργεια σε πράσινη συνέργεια προς όφελος των ανθρώπων, με πολλαπλά οφέλη στην παραγωγή και ολόκληρη την κοινωνία, πρόκειται να κατασκευαστεί στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού, του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και μιας κατασκευαστικής εταιρείας γαλλικών συμφερόντων.

To μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και πλωτών στοιχείων, που επιτρέπουν τη χρήση των υδάτινων επιφανειών για την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα τα φαινόμενα εξάτμισης. Διατάξεις αποθήκευσης θα συμπληρώσουν αυτές τις εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο δίκτυο και ένα πιο αποδοτικό και πράσινο ενεργειακό μείγμα για τη Θεσσαλία.

«Σήμερα ανοίγουμε νέους δρόμους, μια νέα λεωφόρο για το μέλλον. Η σημερινή μέρα είναι σημαντική. Δεν ήρθαμε απλώς να μιλήσουμε για λύσεις, ήρθαμε με σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει για την πρότυπη εφαρμογή αγροενέργειας Νet- metering σε αποστραγγιστικά κανάλια και ταμιευτήρες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την πρωτοκαθεδρία πανελλαδικά. Στις κρίσεις δεν παραδινόμαστε, αλλά συνεργαζόμαστε. Προχωράμε σε μεγάλα και αποτελεσματικά διαγενεακά έργα. Είμαστε στο πλευρό όλων των ΤΟΕΒ του θεσσαλικού κάμπου που θέλουν να υλοποιήσουν ανάλογα καινοτόμα έργα. Χρειάζεται στρατηγική και όραμα. 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα διαθέτει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου: «Το σχέδιό μας είναι βαθύ κοινωνικό, γιατί επαναφέρει την ισορροπία οφέλους σε όλους. Γιατί δεν θα σταματήσει η παραγωγή, γιατί το κράτος δεν χρειάζεται να ενισχύει με χρήματα τους λογαριασμούς των αγροτών, δίνοντας τα χρήματα αυτά προς ενίσχυση άλλων κοινωνικών ομάδων. 

Η ΔΕΗ θα εισπράττει τα χρήματα για το ρεύμα, ενώ σήμερα αδυνατεί να τα εισπράξει, με αποτέλεσμα τα χρέη να μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή, που είναι ο καθένας από μας. Θα εκλείψουν τους καλοκαιρινούς μήνες οι κοινωνικές αναταραχές, οι μικροδιαφωνίες μεταξύ των αγροτών, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν οξυνθεί λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους. 

Επιπλέον δεν δεσμεύεται καλλιεργήσιμη γη, εκμηδενίζεται το ενεργειακό και λειτουργικό κόστος για τον ΤΟΕΒ (αγρότες), προκύπτουν πολλά περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο, εξασφαλίζεται ένα βιώσιμο και αειφόρο σύστημα αγροτικής παραγωγής, με ενεργειακή αυτάρκεια και επάρκεια στον αγρότη, μείωση κόστους παραγωγής και αύξηση ανταγωνιστικότητας. Αλλάζει εποχή ο αγροτικός τομέας, επέρχεται ισορροπία με win-win έργα προς όφελος της κοινωνίας»

Τι προβλέπει το μνημόνιο που υπεγράφη

Για την σημαντική αυτή αναπτυξιακή προοπτική μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, κ. Δημήτρης Τσιουρής, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε ένα μνημόνιο πρόθεσης κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικής ισχύος 500 MW και προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για την Ελλάδα, το οποίο όταν ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει την άρδευση των αγροτών στα 250.000 στρέμματα ευθύνης του ΤΟΕΒ μας, με μηδενικό αρδευτικό τέλος. 

Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο ΤΟΕΒ Πηνειού, ο τοπικός ΓΟΕΒ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και μια εταιρεία γαλλικών συμφερόντων. Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση πάνελ σε αρδευτικά κανάλια, αλλά και σε 13 λιμνοδεξαμενές που διαθέτουμε. Οι λιμνοδεξαμενές μόνο καλύπτουν 7.000 στρέμματα. Επίσης προβλέπεται και η χρήση πλωτών φωτοβολταϊκών. Τα πάνελ δεν θα καλύπτουν όλες τις επιφάνειες στις λιμνοδεξαμενές και τα κανάλια, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία. 

Για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θα πάρει ένας χρόνος τουλάχιστον, συν δυο - τρία χρόνια για την κατασκευή. Θα καλύπτει όλες μας τις ενεργειακές ανάγκες και οι αγρότες δεν θα πληρώνουν ούτε 1 ευρώ για το νερό. Παράλληλα, θα γίνουν διαπραγαμτεύσεις και για πρόσθετα οικονομικά οφέλη στην πορεία. Εμείς ως ΤΟΕΒ προσπαθήσαμε και το 2017 να κάνουμε ενεργειακή κοινότητα, για να κατασκευάσουμε πάρκο, αλλά δεν προχώρησε η πρωτοβουλία. Από συζήτηση με τον κ. Αγοραστό, προέκυψε όλο το πρότζεκτ που σας προανέφερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ότι εντάσσεται για χρηματοδότηση από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο έργο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πρόκειται να πάει στη Λάρισα τις επόμενες ημέρες.

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ