ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Θαν. Κολιζέρας: Ποιος θα είναι δυνατός;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:24:00 π.μ. | |
Θαν. Κολιζέρας
 Με τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας «υπό μάλης», η κυβέρνηση ψηφίζει αβέρτα νομοσχέδια και τροπολογίες της τελευταίας ώρας, που αθροίζονται στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη βελτίωση του «επενδυτικού κλίματος». 

Η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες της Βουλής δεν τον «ξεπλένει» από το γεγονός ότι ψήφισε τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ και προεκλογικά «σφυρίζει κλέφτικα».

Στοιχεία για τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία επιβεβαιώνουν ότι οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι που ψήφισαν διαχρονικά οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με τις εφεδρείες τους, αποτελούν «κράχτη» για την κερδοφορία των ομίλων.

Τα στοιχεία ζαλίζουν όσους ξεροσταλιάζουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή για να αιτηθούν το κουπόνι του «market pass». `Η βγάζουν το κομπιουτεράκι για να υπολογίσουν πόσο περισσότερες μέρες μετά το δεκαπενθήμερο θα διαρκεί ο μισθός, με τις «αυξήσεις» που υπόσχεται προεκλογικά η κυβέρνηση στον κατώτατο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον οικονομικό Τύπο, οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν το 2022 τουλάχιστον 6,2 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές, από 611 εκατ. ευρώ το 2017 και 2,2 δισ. ευρώ το 2019. Συνολικά το 2022 έγιναν οι περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές από το 2008, συνολικής αξίας 10,4 δισ. ευρώ, με προβλέψεις για νέο ρεκόρ το 2023!

Το μέρισμα που έδωσαν πέρυσι στους μετόχους τους 73 επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ήταν το μεγαλύτερο της 12ετίας, ενώ η κερδοφορία των μεγαλύτερων ομίλων της χώρας κατέγραψε ρεκόρ φτάνοντας στα 6,62 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2022.

Το τι «κέρδισε» ο λαός απ' αυτόν τον οργασμό επενδύσεων και κερδοφορίας αποτυπώνεται στα ...voucher και στα pass που ανακοινώνει μήνα παρά μήνα η κυβέρνηση, ως «ανακούφιση» τάχα από την ακρίβεια που σαρώνει, σε συνδυασμό με τους άθλιους μισθούς.

Αποτυπώνεται όμως και στους εκβιασμούς για τις «αντοχές της οικονομίας» και τη «δημοσιονομική σταθερότητα», που είναι προϋπόθεση για να πιάσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Σε αυτόν τον στόχο συγκλίνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Σε αυτόν τον «φαύλο κύκλο» καταδικάζει τον λαό το κοινό τους πρόγραμμα, που θα κλιμακώνεται μετά τις εκλογές, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση.

Να λοιπόν γιατί οι επενδύσεις και η ανάπτυξη για τα κέρδη δεν συναντιούνται πουθενά με τις ανάγκες του λαού. Αντίθετα, προϋποθέτουν θυσίες δίχως τέλος από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, είτε με «βιώσιμες πολιτικές» που λέει η ΝΔ είτε με «δίκαιη ανάπτυξη» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε «διάλεξε από ποια τσέπη θα χάσεις».

Η εμπειρία εξάλλου από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτική: Το «κοινωνικό μέρισμα» και η «13η σύνταξη», που είναι η προηγούμενη ...έκδοση των pass της ΝΔ, είχαν ως προϋπόθεση τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου από τη φορολόγηση και το χαράτσωμα του λαού, όπως και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ.

Ποιος θα είναι λοιπόν δυνατός την επομένη μέρα; Μια κυβέρνηση του ενός ή του άλλου που θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική; Που θα τη χειροκροτούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ενεργειακοί όμιλοι, οι τράπεζες; Αυτοί δηλαδή που υπαγορεύουν την πολιτική οποιασδήποτε κυβέρνησης, με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος του λαού...

`Η θα είναι δυνατός ο λαός, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του, στην πρώτη γραμμή της πάλης, ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τις ενώσεις του; Μόνο έτσι μπορεί ο λαός να βάλει εμπόδια και να κερδίσει ανάσες, στην προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που στο επίκεντρο θα έχει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων.

Θαν. Κολιζέρας υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΚΚΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ