ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Την παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο προτιμούν ντόπιοι και επισκέπτες για τα κούλουμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:21:00 μ.μ. | | | |
Κόσμος Καθαρά Δευτέρα
Καθαρά Δευτέρα. Η Αποκριά έληξε και η Μεγάλη Σαρακοστή, «Οι Μεγάλες 40 Ημέρες», ξεκίνησε με πλήθος κόσμου να συρρέει από το πρωί στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο μια δημοφιλή τοποθεσία που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις ντόπιων και επισκεπτών για να γιορτάσουν τα καθιερωμένα κούλουμα.  
Το έθιμο των αποκριάτικων εορτασμών, που κορυφώθηκε την «τυρινή» Κυριακή με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, το μασκάρεμα και την ξέφρενη διασκέδαση στην πόλη του Ναυπλίου και τα γύρω χωριά,  διαδέχεται η κατ’ εξοχήν περίοδος νηστείας, η σωματική και ψυχική κάθαρση του ανθρώπου. 

Το καρναβάλι με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα έθιμα έριξε αυλαία... 
Για το Ναύπλιο με τους χιλιάδες επισκέπτες που το προτίμησαν και φέτος για το τριήμερο της αποκριάς, η παραλία της Καραθώνας είναι συνυφασμένη με την Καθαρά Δευτέρα και το πέταγμα του χαρταετού.

Από παλιά οικογένειες και παρέες φίλων απολάμβαναν την φύση της Καραθώνας στρώνοντας στη γή το σαρακοστιανό τραπέζι και γλεντούσαν μέχρι αργά το απόγευμα.   
Τι γιορτάζουμε σήμερα

Η Σαρακοστή, η μεγαλύτερη σε διάρκεια, αλλά και η αυστηρότερη περίοδος νηστείας του εκκλησιαστικού μας έτους κάνει την αρχή και μαζί της η σωματική και ψυχική εγκράτεια, η μετάνοια, η κατάνυξη, η προσευχή.

Σήμερα είναι η αφετηρία της. Οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά, εξ ου και Καθαρά Δευτέρα. Τα «Κούλουμα», ημέρα νηστείας αλλά και αργίας. Ιδιαίτερη ημέρα, που γιορτάζεται κατά κύριο λόγο με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, την παραδοσιακή λαγάνα, την ταραμοσαλάτα, τον χαλβά, τα θαλασσινά και τις ελιές.

Η νηστεία θα διαρκέσει 40 ημέρες, όσες ήταν και οι ημέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται, μάλιστα, 48 ημέρες πριν από την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα. Την εορτή των εορτών!

Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αι. Αρχικά, διαρκούσε έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα, και πλέον διαρκεί 48 ημέρες. Ημέρες που διέπονται από προσευχή και άσκηση για κάθε Χριστιανό.

Όμως, σήμερα, πετάμε τον χαρταετό. Με τη δύναμη των χεριών ανυψώνουμε την ανθρώπινη ψυχή προς τον Δημιουργό της. Γιατί, μέσω αυτής της διαδικασίας ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό και αυτή η επαφή συμβολίζεται με τον χαρταετό που επίσης πλησιάζει προς τον Θεό, καθώς πετάει ψηλά στον ουρανό.

Μετά το πέταγμα του χαρταετού, η ψυχή μας είναι καθαρή και έτοιμη να ξεκινήσει τη νηστεία της Σαρακοστής, και η αρχή γίνεται σήμερα.

Καλή Σαρακοστή!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ