ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Μαθητές του 2ου Λυκείου Άργους επιβεβαίωσαν το πείραμα του Ερατοσθένη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:26:00 π.μ. | | |
Σπουδαστές πειραματίζονται
Την Δευτέρα 20/3/2023 (Εαρινή Ισημερία), αρκετοί μαθητές και αρκετές μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Άργους, παραμέρισαν για λίγο το βεβαρημένο καθημερινό τους πρόγραμμα και συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης - 2023» της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.).

Το Πείραμα αυτό πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μας και συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. 

Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. 

Συνεπώς, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

Οι εκπαιδευτικοί που σχεδίασαν όλα τα βήματα του συγκεκριμένου πειράματος (Βασίλειος Χαραλαμπόπουλος ΠΕ04.02-Χημικός, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος ΠΕ04.01- Φυσικός, Αγγελική Βλαχοπάνου ΠΕ04.02-Χημικός, Παναγιώτης Μπάρμπας ΠΕ04.01- Φυσικός και Βασίλειος Παπαδόπουλος ΠΕ04.04-Βιολόγος) έδωσαν τις κατάλληλες οδηγίες στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετείχαν, σχετικά με την σωστή λήψη μετρήσεων και την επεξεργασία των πειραματικών δεδομένων. 

Η τιμή που τελικά υπολογίστηκε (6.326 km) αποτελεί αρκετά καλή προσέγγιση της πραγματικής τιμής της ακτίνας της Γης (6.371 km).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ