ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Τιμητική εκδήλωση στην Τρίπολη για τη ζωή και το έργο του Νικόλαου Σπηλιάδη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:01:00 μ.μ. | |
Αναίρεσις
Ο Δήμος Τρίπολης, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρκαδίας και ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] συνδιοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Νικόλαου Σπηλιάδη. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 04 Μαρτίου 2023 στο χώρο της Βιβλιοθήκης Τρίπολης στις 6:30μμ.

Αφορμή για την εκδήλωση είναι το βιβλίο του Σπηλιάδη Αναίρεσις, το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ποταμός το 2019, μεταφρασμένο το 1903 από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Για την Αναίρεσιν, τη ζωή και το έργο του θα μιλήσουν οι: α) Γιώργος Καλπαδάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος επιμελήθηκε και σχολίασε το έργο, β) Στέλιος Αλειφαντής, Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος και γ) Δημήτριος Γεωργόπουλος, Ιστορικός – Αρχειονόμος. Συντονίζει ο Δημήτρης Καραμήτζος, Δικηγόρος. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο με ZOOM (πληροφορίες στο τέλος του Δελτίου).

Στο έργο αυτό, γραμμένο κατευθείαν στα Γαλλικά το 1838, ανασκευάζονται οι συκοφαντίες και ανακρίβειες κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, οι οποίες περιέχονται σε βιβλίο του Βαυαρού Ειρηναίου Θείρσιου (Friedrich Thiersch) που εκδόθηκε το 1833.

Ταυτόχρονα, ο Σπηλιάδης εξαίρει το σημαντικό έργο του κυβερνήτη, στο οποίο συνεισέφερε και ο ίδιος τα μέγιστα, αφού υπήρξε θεσμικά ο στενότερος συνεργάτης του, υπηρετώντας ως Γραμματέας της Επικρατείας (Πρωθυπουργός) από το 1829 έως το 1832.

Ο Σπηλιάδης, με απώτερη καταγωγή από την Ανδρίτσαινα, γεννήθηκε στη Τρίπολη το 1785 και πέθανε πάμφτωχος στο Ναύπλιο το 1867. Μετά την στοιχειώδη εκπαίδευση στη γενέτειρά του, μαθήτευσε στο Άργος κοντά στον λόγιο καλόγερο Ησαΐα Καλαρά.

Ακολούθως μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και στην Οδησσό, όπου μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, εργαζόμενος σε διάφορους εμπορικούς οίκους.

Παραμονές της Άλωσης τον βρίσκουμε στην Τριπολιτσά συμμετέχοντας ενεργά στον Αγώνα. Μετά την Άλωση ανέλαβε την επιμέλεια πολλών ορφανών ανεψιών του, μεταξύ αυτών και τα τέκνα της αδερφής του, η οποία είχε νυμφευθεί γόνο της οικογένειας Πετρινού και η οποία έδωσε στην Τριπολιτσά δύο Δημάρχους. Τον Γιαννάκο, πρώτο της Δήμαρχο (1835 -1841) και τον εγγονό του Θεόδωρο (1920- 1938).

Ο Σπηλιάδης υπήρξε πολύγλωσσος, αφού μιλούσε πέντε ξένες γλώσσες, και πολυγραφότατος. Από το 1821 υπηρέτησε σε διάφορες υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις που του έδωσαν την ευκαιρία να έχει άμεση αντίληψη των γεγονότων της εποχής.

Αυτό αποτέλεσε και το εφόδιό του για να συγγράψει την πλέον ολοκληρωμένη και αυθεντική Ιστορία της Επανάστασης, με τίτλο, Απομνημονεύματα, της οποίας η πλήρης έκδοση πραγματοποιήθηκε το 2007 σε έξι τόμους!

Επίσης μετέφρασε από τα γαλλικά δύο έργα των σημαντικών Γάλλων συγγραφέων Bignon και Jouy.

LINK ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

https://us05web.zoom.us/j/87001849478?pwd=ajEwaURycmlxWTFPZEs2ak5qQW1TUT09

Meeting ID: 870 0184 9478
Passcode: ZUzXx8
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ