ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Α. Πουλάς: Το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ συνεχίζουν να εμπαίζουν τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:40:00 μ.μ. | |
Α. Πουλάς
Κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εξέταση των ενστάσεων επί των πορισμάτων για τις ζημιές στα πορτοκάλια από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 δεν περιλαμβάνει η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς.

Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης «Επί των πορισμάτων υποβλήθηκαν 1.878 ενστάσεις οι οποίες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα ώστε να κοινοποιηθούν τα νέα πορίσματα, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό...Μετά το τέλος εκδίκασης των ενστάσεων θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση...Όπως επίσης είχε προαναγγελθεί με το από 11.3.2023 Δελτίο Τύπου στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ. Διερευνάται ωστόσο ο νόμιμος εκείνος τρόπος με τον οποίο αντί της διαδικασίας επιστροφής θα ακολουθηθεί η διαδικασία συμψηφισμού με μελλοντικές αποζημιώσεις».

Σε κανένα σημείο της απάντησης δεν αναφέρεται η παρακράτηση που ήδη έγινε στην πληρωμή για ζημιές σε πυρηνόκαρπα πριν από τα Χριστούγεννα σε αγρότες της Αργολίδας, μία παρακράτηση που αφορούσε τον συμψηφισμό με τις προκαταβολές που έλαβαν για τα εσπεριδοειδή.

Τη συγκεκριμένη παρακράτηση παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ όταν ο κ. Πουλάς έθεσε το θέμα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πριν από ενάμιση μήνα στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης δήλωσε άγνοια για τον συμψηφισμό και απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η ταλαιπωρία των αγροτών της Αργολίδας με τις αποζημιώσεις από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 εξαιτίας της ολιγωρίας Υπουργείου και ΕΛΓΑ δεν έχει τέλος αφού και η εξέταση των ενστάσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς όπως επίσης δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές έγιναν χειρόγραφα (!!!) και όχι ηλεκτρονικά.

Tο πλήρες κείμενο της απάντησης:

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 1268/7-12-2022 Ερώτηση

 Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. Πουλάς, σας ενημερώνουμε τα εξής: Στις 25 Ιανουαρίου 2022 σημειώθηκε παγετός στην Π.Ε. Αργολίδας σε διάφορες καλλιέργειες (κυρίως σε εσπεριδοειδή και κηπευτικά). Ο ΕΛΓΑ διενήργησε τις προβλεπόμενες επισημάνσεις, έγιναν 59 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 5.055 δηλώσεις ζημιάς. 

Η πολιτεία έγινε άμεσα αποδέκτης της έντασης και σφοδρότητας του φαινομένου, για αυτό και παρέστησαν στην περιοχή ο Υπουργός ΑΑΤ και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, σε μία κίνηση ισχυρού συμβολισμού ως προς την αμεσότητα με την οποία η Κυβέρνησή μας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 10.03.2022, υπήρξε συνάντηση του Υπουργού ΑΑΤ και του Προέδρου του ΕΛΓΑ με εκπροσώπους των αγροτών της ΠΕ Αργολίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. 

Τόσο οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ κατά την επιτόπια επίσκεψη μετά το ζημιογόνο αίτιο, όσο και οι αποφάσεις της συνεργασίας του Μαρτίου, ανακοινώθηκαν με τα σχετικά Δελτία Τύπου στις 03.02.2022 και στις 11.03.2022 αντίστοιχα. Και όντας πλήρως συνεπείς με τις δεσμεύσεις και ανακοινώσεις μας περί 
• ταχύτητας εκτιμήσεων, 
• αμεσότητας αποζημίωσης, 
• δίκαιων εξατομικευμένων εκτιμήσεων 
• καταβολής προκαταβολών αναλάβαμε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία με τον Ν.4931 ΦΕΚ 94/13.05.2022) στο άρθρο 69 του οποίου ορίζεται ότι ο ΕΛΓΑ δύναται να χορηγήσει προκαταβολή μέχρι ποσοστού 60% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης για τον παγετό Ιανουαρίου 2022.

Σε εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, με την υπ’ αριθ. 49/03.06.2022 Απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ δόθηκαν στις 10.06.2022 οι προκαταβολές. 

Η προκαταβολή που δόθηκε στην ΠΕ Αργολίδας είναι ύψους 11.259.476 και αφορά σε 3.775 δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς εσπεριδοειδών. 

Επί των πορισμάτων υποβλήθηκαν 1.878 ενστάσεις, οι οποίες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα ώστε να κοινοποιηθούν τα νέα πορίσματα, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό. Εφόσον τα νέα πορίσματα είναι ευνοϊκότερα, σε επόμενη πληρωμή θα φανεί το νέο αυξημένο ποσό αποζημίωσης.

 Και εφόσον ο παραγωγός είναι να λαμβάνει επιπλέον ποσό, θα το θα το πληρωθεί σε αυτή την επόμενη πληρωμή. Μετά το τέλος εκδίκασης των ενστάσεων θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση. 

Όπως είχε ήδη προαναγγελθεί με τα Δελτίου Τύπου, η εκκαθάριση θα γίνει στη βάση της εξατομικευμένης εκτίμησης και των στοιχείων που κατέθεσαν οι Συνεταιρισμοί, ώστε να υπάρξει ακριβής εκτίμησης και δίκαιη αποζημίωση. Όπως έμπρακτα αποδείξαμε την πρόθεσή μας για στήριξη των παραγωγών αρχικά, έτσι θα την αποδείξουμε και στην εξέταση των ενστάσεων. 

 Όπως επίσης είχε προαναγγελθεί με το από 11.03.2022 Δελτίο Τύπου, στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής, η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ. Διερευνάται ωστόσο ο νόμιμος εκείνος τρόπος με τον οποίο, αντί της διαδικασίας επιστροφής, θα ακολουθηθεί η διαδικασία συμψηφισμού με μελλοντικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Επαναλαμβάνουμε ότι ουδείς παραγωγός θα αδικηθεί αλλά και σε ουδένα παραγωγό θα καταβληθούν χρήματα τα οποία δεν δικαιούται. 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ