ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ναύπλιο: Ανεβαίνει η ζήτηση για κρατήσεις καταλυμάτων εν όψει Πάσχα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:43:00 μ.μ. | | |
Ναύπλιο Ακροναυπλία
Ανάσταση χωρίς περιορισμούς και προκρατήσεις που παραπέμπουν σε ημέρες του 2019, συνθέτουν το πάζλ του φετινού τουριστικού Πάσχα, με τους Έλληνες ταξιδιώτες να προγραμματίζουν ήδη τις αποδράσεις τους, αναζητώντας την κατάλληλη προσφορά.

Μολονότι για την ώρα η ζήτηση για τη Μεγάλη Εβδομάδα κινείται σε δύο ταχύτητες, με κάποιους προορισμούς να καταγράφουν πληρότητες που προσεγγίζουν το 100% και κάποιους άλλους να σημειώνουν πληρότητα που διαμορφώνεται στην περίμετρο του 50%, ωστόσο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να δουν τα καταλύματά τους να γεμίζουν.

Οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας φαίνεται ότι προπορεύονται προς ώρας σε επίπεδο ζήτησης σε σχέση με τα νησιά, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος «αποτρέπει» τα ταξίδια σε νησιά, με τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα να ανοίγουν σταδιακά ανάλογα με τη ζήτηση.

«Αγκάθι» πάντως παραμένει για τους επιχειρηματίες του τουρισμού το υψηλό λειτουργικό κόστος, ως απόρροια της έκρηξης των τιμών σε ενέργεια και βασικά αγαθά, με τις τιμές διάθεσης των δωματίων να παρουσιάζουν αύξηση σε ποσοστό πέριξ του 10% σε σχέση με το 2019.

Ειδικότερα η Κέρκυρα, ένας από τους πιο δημοφιλείς πασχαλινούς τουριστικούς προορισμούς, η Πάτμος, το Λεωνίδιο, το Ναύπλιο, το Πήλιο, η Μάνη, το Μέτσοβο, τα Μετέωρα, η Πάρος και η Τήνος συγκεντρώνουν μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών, με την πληρότητα να ανεβάζει σταδιακά ταχύτητα και τους επιχειρηματίες να περιμένουν υψηλότερους ρυθμούς κρατήσεων τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Σε αρκετούς προορισμούς, μάλιστα, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών οι επιχειρηματίες προχωρούν σε προσφορές, είτε κάνοντας εκπτώσεις, είτε παρέχοντας το δείπνο της Ανάστασης ή το πασχαλινό τραπέζι στους επισκέπτες τους.

Στο 60% διαμορφώνεται η πληρότητα στο Πήλιο, με τις τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο να κυμαίνονται από 70 έως 140 ευρώ.

«Οι προοπτικές για Πάσχα είναι πολύ καλές. Υπάρχει ζήτηση για την ώρα και εκτιμάμε ότι αυτή θα ενταθεί ακόμη περισσότερο», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Γιώργος Ζαφείρης. Πέριξ του 50% κυμαίνεται η πληρότητα και στα Καλάβρυτα, τα οποία αν και ορεινός προορισμός, βρίσκονται ψηλά στη λίστα των επιλογών των Ελλήνων ταξιδιωτών.

Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Δαφαλιά, πρόεδρος της τοπικής ένωσης Ξενοδόχων ξεκινούν από 60 ευρώ και φτάνουν τα 120 ευρώ.

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται και για τα χωριά που βρίσκονται γύρω από τα Ιωάννινα, με την πληρότητα να διαμορφώνεται γύρω στο 50%-60%. Μέτσοβο, Τζουμέρκα και Ζαγοροχώρια έχουν την τιμητική τους από τους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής, με τις τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο να ξεκινούν από 85 ευρώ και να φτάνουν τα 250 ευρώ.

Μεγάλη κινητικότητα αναμένεται να καταγραφεί και στους premium προορισμούς της χώρας που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση για το Πάσχα, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, με τις εκτιμήσεις, βέβαια, να κάνουν λόγο για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σε ό,τι αφορά τα οργανωμένα πακέτα που κατά βάση περιλαμβάνουν περισσότερους του ενός προορισμούς, οι τιμές ξεκινούν από τα 250 ευρώ. Το κόστος μιας 5ήμερης οδικής εκδρομής για την Κέρκυρα ξεκινά από 379 ευρώ, ενώ το κόστος συμμετοχής για ένα ταξίδι 4 ημερών στη Μάνη ξεκινά από 319 ευρώ. Ένα τετραήμερο πακέτο στη Σαντορίνη για το Πάσχα ξεκινά από 535 ευρώ, ενώ το κόστος για μια τετραήμερη εκδρομή στο Καρπενήσι ανέρχεται σε 255 ευρώ.
Αποδράσεις εκτός Ελλάδας

Στην κανονικότητα επιστρέφουν σταδιακά και οι αποδράσεις εκτός Ελλάδας. Η Ιβηρική χερσόνησος και το Άμστερνταμ βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται και για προορισμούς της βόρειας Ιταλίας, το Βέλγιο και την Καππαδοκία. Παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί του εξωτερικού παραμένουν και φέτος η Κωνσταντινούπολη και τα Ιεροσόλυμα που κάθε χρόνο προσελκύουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων.

Οι τιμές για τα οργανωμένα πακέτα ποικίλουν και ξεκινούν από 395 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 1.580 ευρώ. Συγκεκριμένα, ένα 4ήμερο ταξίδια στη Βουδαπέστη ξεκινά από 396 ευρώ/άτομο, ενώ ένα 5νθήμερο πακέτο στην Ιβηρική ξεκινά από 770 ευρώ/άτομο. Στα 980 ευρώ διαμορφώνεται το πακέτο για ένα 5νθήμερο ταξίδι σε Ολλανδία και Βέλγιο, ενώ στην ίδια τιμή διατίθενται πακέτα 6 ημερών για τη βόρεια Ιταλία.

Εκτός Ευρώπης και πέρα από τους παραδοσιακά πασχαλινούς προορισμούς, ζήτηση καταγράφεται και για προορισμούς όπως το Μπαλί, η Ζανζιβάρη και η Σιγκαπούρη, με τις τιμές των πακέτων για 11 ημέρες να διαμορφώνεται πέριξ των 1.500 ευρώ ανάλογα τον προορισμό.
Ηπειρωτική Ελλάδα

Λεωνίδιο – Τυρός

Ισχυρή είναι η ζήτηση που καταγράφεται για το Λεωνίδιο. Το έθιμο με τα φαναράκια προσελκύει παραδοσιακά κάθε χρόνο Ελληνες και ξένους ταξιδιώτες, με την πληρότητα βάσει των προ-κρατήσεων να αγγίζει το 90% και το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις να ξεκινά από 500 ευρώ. Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται και στον Τυρό, όπου το ποσοστό των προ-κρατήσεων αγγίζει το 95% και το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις ξεκινά από 280 ευρώ.

Καλαμάτα


Με ζήτηση που αποτυπώνεται σε πληρότητα που φτάνει το 51% κινούνται οι προκρατήσεις στην Καλαμάτα, με το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις να ξεκινά από 180 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, 490 ακίνητα είναι τα εγγεγραμμένα στη πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb που βρίσκονται στην πόλη.

Καλαμπάκα – Μετέωρα


Εντονη ζήτηση σημειώνεται και στην Καλαμπάκα, με την πληρότητα να αγγίζει το 89% και το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 264 ευρώ έως 600 ευρώ για μια κατοικία με 2 υπνοδωμάτια, κατάλληλη για οικογένεια με 2 παιδιά.

Ναύπλιο


Το 56% αγγίζει η πληρότητα στα καταλύματα που βρίσκονται στο Ναύπλιο. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 141 ευρώ έως 270 ευρώ. Συνολικά, με βάση τα στοιχεία είναι εγγεγραμμένα 246 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ιωάννινα

Την τιμητική τους θα έχουν και φέτος τα Ιωάννινα. Από τα 380 αυτοτελή ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, διαθέσιμα για την περίοδο από 14/4 έως τις 16/4 είναι μόλις 95 ακίνητα. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 75% και το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 230 ευρώ έως 560 ευρώ.

Ναύπακτος

Το ποσοστό των προ-κρατήσεων σε καταλύματα τύπου Airbnb στη Ναύπακτο αγγίζει το 80%, με το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις να ξεκινά από τα 220 ευρώ.

Μέτσοβο

Το Μέτσοβο καταγράφει μικρή δυναμική ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και γι’ αυτό καταγράφονται υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων. Η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση κατοικιών για το τριήμερο 14/4-16/4 είναι περιορισμένη και η πληρότητα αγγίζει το 80%, με το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 317 ευρώ έως 650 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.
Νησιά

Υδρα – Σπέτσες

Υψηλή πληρότητα καταγράφεται στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Υδρα και τις Σπέτσες. Συγκεκριμένα, οι προ-κρατήσεις φτάνουν το 78% και 60% αντίστοιχα για το τριήμερο του Πάσχα. Το κόστος μίσθωσης στην Ύδρα κυμαίνεται από 441 ευρώ έως 1.300 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις, ενώ στις Σπέτσες από 364 ευρώ έως 1.600 ευρώ.

Κέρκυρα

Μεγάλη ζήτηση σημειώνεται και στην Κέρκυρα, με την πληρότητα στα καταλύματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και σε χιλιομετρική απόσταση έως 5 – 6 χιλιομέτρων από αυτό να αγγίζει το 90%.

Τήνος


Το ποσοστό προ-κρατήσεων στην Τήνο για το τριήμερο 14/4 – 16/4 αγγίζει το 54% και το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 226 ευρώ έως 880 ευρώ.

Σύρος

Κινητικότητα καταγράφεται και στη Σύρο, με το ποσοστό προ-κρατήσεων να κυμαίνεται στο 63% και το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις να διαμορφώνεται από 247 ευρώ έως 893 ευρώ.

Πάτμος


Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης, καταγράφει πληρότητα που φτάνει το 68%, με το κόστος μίσθωσης να κυμαίνεται από 280 ευρώ έως 740 ευρώ για κατοικίες 50 τ.μ.-90 τ.μ. με 2 υπνοδωμάτια.

Σκιάθος

Στη Σκιάθο η πληρότητα αγγίζει το 52%. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 241 ευρώ έως 635 ευρώ για κατοικίες 50 τ.μ.-80 τ.μ. στην πόλη της Σκιάθου.

Σκόπελος

Ζήτηση εντοπίζεται και στη Σκόπελο, με την πληρότητα για το τριήμερο του Πάσχα να αγγίζει το 55%. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις για μια συμβατική κατοικία ξεκινά από 241 ευρώ.

Αίγινα

Στον χάρτη των πασχαλινών προορισμών βρίσκεται και η Αίγινα, με την πληρότητα να αγγίζει το 65% και το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 247 ευρώ έως 670 ευρώ.

Πηγή: tourismtoday.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ