ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Εργαστήριο για την “Αλυσίδα αξίας των τοπικών ποικιλιών” για αμπελουργούς και οινοποιούς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:07:00 μ.μ. | | | |
Εκπαιδευτικό σεμινάριο
Το διήμερο 10-11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα Πελετά Αρκαδίας το Εργαστήριο για την “Αλυσίδα αξίας των τοπικών ποικιλιών” για τους αμπελουργούς και οινοποιούς της περιοχής παρέμβασης της ΟΤΔ Πάρνωνα, στα πλαίσια του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο «Μαλβαζίας Μύθος» του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020.
Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος Δήμου Νότιας Κυνουρίας Δημήτριος Καρδάσης ,ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πελετών Νικόλαος Βρεττάκης, ο προέδρος της ΕΔΠ της ΟΤΔ Πάρνωνα Α.Ε Α.Ο.Τ.Α. κος Σπύρος Φλώρος που καλωσόρισαν τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς ενώ τα σεμινάρια παρακολούθησαν και οι κ.κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος Δήμαρχος Δήμου Νότιας Κυνουρίας και ο Δ/νων Σύμβουλος της Πάρνωνα Α.Ε Α.Ο.Τ.Α. κος Μαρίνης Μπερέτσος.
Την πρώτη ημέρα του εργαστηρίου οι αμπελουργοί και οινοποιοί που το παρακολουθήσαν είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις εξής θεματικές ενότητες :

· τεχνολογικές βελτιώσεις στον οίνο

· υποπροϊόντα σταφυλιού και οίνου

· συσχέτιση της καλλιέργειας/παραγωγής με την περιβαλλοντική διάσταση και την τουριστική δραστηριότητα/ προώθηση στις αγορές

· Αμπελώνες περιοχής Πελετών, Τοπικές ποικιλίες και παραγωγική δραστηριότητα
Εισηγητές του εργαστήριου ήταν οι Δρ. Δημήτριος Ευάγγελος Μηλιορδος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτων του Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνων, συνεργάτης της oenolysis και ο Δημήτρης Κολινιώτης , Τεχνολόγος Τροφίμων .
Την δεύτερη ημέρα οι εκπαιδευόμενοι ξεναγήθηκαν σε οινοποιητική μονάδα στην περιοχή της Μονεμβάσιας προκειμένου να ενημερωθούν από οινολόγους- οινοποιούς για τη διαδικασία παραγωγής οίνου, συσκευασίας, εμφιάλωσης, και παλαίωσης οίνων. Τα σεμινάρια ολοκληρώθηκαν με γευσιγνωσία οίνων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οινοποιείου.

Στα εργαστήρια αυτά συμμετείχαν 15 Αμπελουργοί απο την ευρύτερη περιοχή των Πελετών. Από τις καταγραφές των ποικιλιών των αμπελώνων των Πελετών υπάρχουν 17 ποικιλίες εκ των οποίων οι τέσσερεις (4) ( Τσετσέλι, Άσπρή Θράψα, Μαυροβαριά και Μαύρη φτέρη ) έχουν ταυτοποιηθεί με ερεύνα DNA η οποία έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά ότι βρίσκονται αποκλειστικά στον κάμπο των Πελετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια του σεμιναρίου στους τοπικούς παραγωγούς.
Από τις εργασίες του Εργαστηρίου προέκυψαν τα εξής προτάσεις:

· Η απασχόληση νέων ανθρώπων με την αμπελουργία θα αποτελούσε μια οικονομική δραστηριότητα που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθυσμό των Πελετών.

· Η απουσία βασικών υποδομών, όπως ένα πατητήρι, ή ενός οινοποιείου στην περιοχή, αλλά και η έλλειψη εξωστρέφειας από τους τοπικούς αμπελουργούς δημιουργεί ένα κλίμα συρρίκνωσης της παραγωγής.

· Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την αξιοποίηση των παρατημένων αμπελώνων λόγω της φήμης της περιοχής για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

· Συνεργασία των αμπελουργών με οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής που διαθέτουν εμπειρία στην ποιοτική οινοποίηση (Λακωνίας).

· Επιστημονική υποστήριξη για την καταγραφή των χαρακτηριστικών των τοπικών ποικιλιών αμπελιών της περιοχής και των παραγόμενων οίνων, προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά αυτών.

· Σεμινάρια επιμόρφωσης των αμπελουργών.

· Δημιουργία υποδομών (αξιοποίηση ληνών - δημιουργία πατητηριού).

· Δημιουργία ομάδας παραγωγών των αμπελουργών της περιοχής.
Η επιλογή της περιοχής των Πελετών για τη υλοποίηση αυτού του σεμιναρίου έγινε διότι κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή οι αμπελώνες έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ότι υπάρχουν μοναδικές ντόπιες ποικιλίες για από τις οποίες μπορούμε να δημιουργήσουμε ποιοτικούς οίνους.. Ωστόσο απο την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης προέκυψε ότι σε μια δεκαετία (2011-2021) τα καλλιεργήσιμά στρέμματα αμπελιών υπο δεκαπλασίαστηκαν. . Με το εργαστήριο αυτό η Πάρνωνας Α.Ε Α.Ο.Τ.Α. μέσω της επιστημονικής υποστήριξης για την καταγραφή των χαρακτηριστικών των τοπικών ποικιλιών αμπελιών της περιοχής και των παραγόμενων οίνων, είχε στόχο να ενισχύσει τους τοπικούς παραγωγούς προσφέροντας τους την ευκαιρία επιμόρφωσης στον φυσικό τους χώρο, να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση και τα αίτια της μείωσης της παραγωγής και να δώσει το έναυσμα για την αναβίωση των αμπελώνων της περιοχής καθώς πιστεύει ότι η απασχόληση νέων ανθρώπων με την αμπελουργία θα αποτελούσε μια οικονομική δραστηριότητα που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθυσμό των ορεινών χωριών του Πάρνωνα.

Το εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να το βρείτε στα παρακάτω link

1. Συσχέτιση της καλλιέργειας/παραγωγής με την περιβαλλοντική διάσταση (ορθές αμπελουργικές πρακτικές)

https://www.parnonas.gr/wp-content/uploads/2023/03/1.vitistechniques.pdf

2. Tεχνολογικές Bελτιώσεις στον Oίνο

https://www.parnonas.gr/wp-content/uploads/2023/03/2.innovativevinification.pdf

3. Παρα- και Υπό- Προϊόντα Σταφυλιου και Οίνου Τουριστική Ανάπτυξη https://www.parnonas.gr/wp-content/uploads/2023/03/3.%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1.%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7.pdf

4. Αμπελώνες περιοχής Πελετών. Τοπικές ποικιλίες και παραγωγική δραστηριότητα https://www.parnonas.gr/wp-content/uploads/2023/03/4.%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%A0%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD.pdf

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ