ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές 2023

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:58:00 π.μ. |
Κάλπη
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου ξεκινά σήμερα, με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται στις 11 το πρωί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα επικαλεστεί εθνικό λόγο μείζονος σημασίας και θα ζητήσει να διαλυθεί η Βουλή.

Λίγο αργότερα, το απόγευμα του Σαββάτου, η ΠτΔ θα αποστείλει υπογεγραμμένο το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στο περιστύλιο, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και των κανόνων που τη διέπουν.

Από την Κυριακή το πρωί ξεκινά η προεκλογική περίοδος και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών στα ΜΜΕ.

Σπανού-Σκέρτσος υπηρεσιακοί υπουργοί

Χθες ανακοινώθηκαν και οι δύο υπηρεσιακοί υπουργοί που αλλάζουν λόγω εκλογών. Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού, στη θέση του Μάκη Βορίδη.

Επίσης, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την αρμοδιότητα της δημόσιας ενημέρωσης για την πορεία του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στη θέση του έως σήμερα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Η έως σήμερα αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναλαμβάνει τη θέση Συμβούλου σε Διεθνή Θέματα και Σχέσεις με Διεθνή ΜΜΕ.

Περιοδείες: Στην Κρήτη ο Μητσοτάκης, στη Χαλκιδική ο Τσίπρας, στην Καρδίτσα ο Ανδρουλάκης

Τα κόμματα ανεβάζουν στροφές και ρητορική, ξεδιπλώνουν τις προεκλογικές στρατηγικές τους, ενώ φουντώνουν οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών ανά την Ελλάδα.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει επίσημα την προεκλογική περίοδο από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Μετά την επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αναχωρήσει για τα Χανιά. Εκεί, το απόγευμα θα επισκεφθεί το πρώην Στρατόπεδο «Ταξίαρχου Δημητρίου Μαρκόπουλου» το οποίο παραχωρείται στο Δήμο Χανίων προς αξιοποίηση. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ανοικτή ομιλία στην πλατεία Γ. Κατεχάκη, στο Παλαιό Λιμάνι Χανίων. Την Κυριακή 23 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης το πρωί θα επισκεφθεί την Αργυρούπολη Ρεθύμνου και το Ρέθυμνο. Στη συνέχεια, θα παραστεί στην εκδήλωση της υπογραφής της σύμβασης του έργου ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας που επέστρεψε χθες από το Βερολίνο όπου συνάντησε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, θα περιοδεύσει σήμερα στα Νέα Μουδανιά. Στις 10:30 θα περπατήσει στην αγορά και στις 18:30 θα μιλήσει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού επιχείρησε να μαζέψει τα περί κυβέρνησης ηττημένων μετά τις παρεμβάσεις Τσακαλώτου-Δραγασάκη, επιμένει στην λογική της προοδευτικής διακυβέρνησης και ζητά από τους πολίτες να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Δηλώνει δε ότι θα κάνει κυβέρνηση με όλους «πλην ΝΔ και ακροδεξιάς».

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης το ξεκόβει, σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, ούτε ανοχή σε κανένα κόμμα μετεκλογικά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα περιοδεύσει στην Καρδίτσα όπου θα απευθύνει ομιλία.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη στρατηγική «ούτε Τσίπρας-ούτε Μητσοτάκης» επιδιώκοντας «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με βάση δέκα προγραμματικά σημεία σύγκλισης και πρωθυπουργό που θα προκύψει από διαβούλευση με το κόμμα που θα συμφωνήσει. Αποκλείει επίσης τη συκγυβέρνηση με ΜέΡΑ25 και Βαρουφάκη, Την Παρασκευή, μιλώντας στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον ελληνικό λαό «να πάρει μια γενναία απόφαση Αλλαγής, για να αλλάξει σελίδα η χώρα και να πάμε σε μια εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας» και ζήτησε από την Δημοκρατική Παράταξη «να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτά τα δύο συστήματα εξουσίας, που περιφρονούν το δημόσιο συμφέρον και τον ελληνικό λαό». Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι «στις 21 Μαΐου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην όχθη των νικητών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία ταπεινωμένοι στην όχθη των ηττημένων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε την Παρασκευή στην Πελοπόννησο (Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία), την Παρασκευή, όπου εξήγγειλε και την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος την επόμενη τετραετία, ακολουθώντας με συνέπεια μια τριπλή στρατηγική:

Απαριθμεί τα επιτεύγματα της τετραετίας διακυβέρνησης υπό την δική του πρωθυπουργία με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να γίνει η σύγκριση, ενώ απαντά στα όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντίπολίτευση.

Επιμένει στο να «κάψει» τα σενάρια περί κυβέρνησης ηττημένων. «Εάν τα κουκιά βγαίνουν, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσει (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) μια τέτοιου είδους "πολιτική τερατογένεση", παρακάμπτοντας το πρώτο κόμμα και προσπαθώντας να σχηματίσει μια κυβέρνηση, προσέξτε τώρα, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, υπουργό Οικονομικών πάλι τον Βαρουφάκη, ενδεχομένως κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Αντώναρο. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να δούμε… Όμως, αυτό το ενδεχόμενο μαθηματικά πρέπει να το αποτρέψουμε, και ο μόνος τρόπος να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο είναι με το να είναι ισχυρή η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου, κι αυτό θα πετύχουμε» τόνισε.

Στέλνει μήνυμα εσωκομμματικής ενότητας και συσπείρωσης της βάσης της κόμματος, «επιστρατεύοντας» δύο πρώην προέδρους της ΝΔ και πρωθυπουργούς: Τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή. Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Μητσοτάκης έκανε κοινή εμφάνισή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Αρχικά συνέφαγαν δυο τους σε μεζεδοπωλείο στην Καλαμάτα και εν συνεχεία παραβρέθηκαν και μίλησαν στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τον οδικό άξονα «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη». Δεν ήταν τυχαία ασφαλώς η αναφορά Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «που κράτησε τη χώρα όρθια, έπεσε επειδή την έριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, για να έρθουν στη συνέχεια να τάξουν τον ουρανό με τα άστρα και να έχουμε τη γνωστή ιστορία και εξέλιξη».

Η κοινή εμφάνιση των δύο ανδρών αποτελεί μέρος της στρατηγικής της συσπείρωσης της ΝΔ, και τα μηνύματα ενότητας θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Στις 9 Μαΐου, ημέρα της Ευρώπης, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί θα παραστούν και θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής. Ο Κ. Καραμανλής, μάλιστα, θα βρίσκεται στο πλευρό του Κ. Μητσοτάκη, όταν θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, στις 17 Μαΐου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ