ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Για ποιο "φορολογικό αμάρτημα" έρχονται πρόστιμα φωτιά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:26:00 π.μ. | |
ΑΑΔΕ
Με την παραβατικότητα να φτάνει ή να ξεπερνά το 50% στους στοχευμένους ελέγχους από «μαύρη» λίστα, οι «καμπάνες» θα χτυπήσουν ηχηρά από εδώ και πέρα σε όσους δεν τηρούν βασικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Το πρώτο... καρτέρι στήνεται σε όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα λογιστικά βιβλία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για παραβάσεις που αφορούν στα φορολογικά έτη που λήγουν από 31/12/2020 και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 15% επί των εσόδων για κάθε ελεγχόμενο έτος για το οποίο διαπιστώνονται οι παραβάσεις, όπως αυτά τα έσοδα προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων των 3 τελευταίων φορολογικών ετών.

Τα «τσουχτερά» πρόστιμα και το «θανάσιμο» παράπτωμα

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Το πράγμα “χοντραίνει” αν ο ελεγχόμενος έχει υποπέσει σε ένα ακόμα “θανάσιμο” παράπτωμα: αν δεν έχει υποβάλει έστω και μία δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα τρία τελευταία φορολογικά έτη, παρά την ύπαρξη της σχετικής υποχρέωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Το δεύτερο καρτέρι στήνεται σε όσους δεν διαφύλαξαν ή δεν προσκομίσουν τους Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜ), καθώς και τις μνήμες και τα αρχεία που δημιουργούν οι ΦΗΜ (a.txt, b.txt, s.txt, e.txt κ.λπ.), τα οποία διαφυλάσσονται σε ηλεκτρονική μορφή. Το πρόστιμο είναι ίδιο με τις παραπάνω περιπτώσεις μη τήρησης λογιστικών βιβλίων, ωστόσο εδώ υπάρχουν δύο “παραθυράκια”:

το πρόστιμο επιβάλλεται μόνο στο πλαίσιο διενέργειας επιτόπιου ελέγχου

και υπό την προϋπόθεση ότι δεν προηγήθηκε δήλωση της απώλειας των ΦΗΜ από τον φορολογούμενο πριν από την έκδοση της εντολής ελέγχου. Σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται ειδικό πρόστιμο 2.500 ευρώ 

Τα «λαβράκια»

Το... σπορ των αδήλωτων εισοδημάτων, της μη έκδοσης αποδείξεων ή και της μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων καταγράφεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις, που “ξετρύπωσαν” τα “λαγωνικά” της ΑΑΔΕ:

• Σε ανώνυμη εταιρεία στο Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με αντικείμενο τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης για την επιστροφή-απαλλαγή ΦΠΑ σε κατοίκους εκτός Ε.Ε., για τις χρήσεις 2017 έως 2020, διαπιστώθηκε να μην έχει εκδώσει φορολογικά στοιχεία αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 2,2 εκατ. €.

• Ανώνυμη εταιρεία με έδρα στην Αθήνα και αντικείμενο κύριας δραστηριότητας ταχυμεταφορές, δεν εξέδωσε 33 φορολογικά στοιχεία αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 1,2 εκατ. €. Ο διαφυγών ΦΠΑ ανήλθε σε 0,3 εκατ. €. Τα ως άνω εντοπίσθηκαν κατόπιν συνδυασμένης πληροφόρησης με δεδομένα τρίτων πηγών και επεξεργασία αρχείων.

• Ατομική επιχείρηση στην Κρήτη, με αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο προϊόντων καπνού, για τις χρήσεις 2019 έως 2020, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων, διαπιστώθηκε η μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 11,2 εκατ. €.

• Σε ατομική επιχείρηση στα Δωδεκάνησα, με αντικείμενο δραστηριότητας τις κατασκευαστικές εργασίες, κατά τις χρήσεις 2008 έως 2019, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων, διαπιστώθηκε η μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 1,8 εκατ. €.
• Ξενοδοχείο στα Δωδεκάνησα, κατά τις χρήσεις 2017 έως 2018, διαπιστώθηκε μετά από επεξεργασία κατασχεμένων να μην έχει υποβάλει ή να έχει υποβάλει ανακριβώς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, αποκρύπτοντας έσοδα συνολικής αξίας 1,8 εκατ. € 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ