ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Δεν ξέχασαν τους εκτελεσθέντες του 1944 από τους Γερμανούς στις Λίμνες Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:51:00 π.μ. | | |
Κατάθεση στεφάνου από τον Γ. Ανδριανό
Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα τον Μάιο του 1944 πραγματοποιήθηκε στο χωριό Λίμνες του Δήμου Άργους-Μυκηνών την Κυριακή 28 Μαΐου 2023.
Κατά την διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των κατοχικών Γερμανικών στρατευμάτων, στις 24 Μαΐου του 1944, δολοφονήθηκαν άδικα 87 άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά στην περιοχή των Λιμνών.
Ο Δήμος Άργους Μυκηνών, οι συγγενείς των εκτελεσθέντων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμνών, πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Πλατεία Ηρώου του χωριού.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, όπου τελέσθηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση.
Το παρών τους έδωσαν οι βουλευτές Αργολίδας, Γ.Ανδριανός, Γ. Γαβρήλος  και Α. Πουλάς, ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δ.Καμπόσος, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Γ. Μαλτέζος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Άργους Μυκηνών, οι πολιτευτές Π. Ψυχογυιός, Σόνια Τάνταρου Κρίγγου και Ελένη Παναγιωτοπούλου, και μαθητές σχολείων. 
Λίγα λόγια για το ιστορικό

Μάιος 1944,στρατευματα κατοχής, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, θάνατος. Η μπότα τού κατακτητή πάτησε την ορεινή και άγονη αυτή γωνιά τής Αργολίδας. Μέχρι τότε η ζωή κυλούσε με την σκέψη τής σκλαβωμένης πατρίδας και με την αγωνία αν θα ξημερώσει το αύριο.
Οι άνθρωποι αυτού του χωριού ήταν στις εργασίες τους, στα χωράφια τους, στα πρόβατα τους όταν αστραπιαία ήρθε το μαντάτο, οι Γερμανοί και οι κουκουλοφόροι συνεργάτες τους έρχονται στις Λίμνες.
Οι καρδιές πάγωσαν ‘ήρθε η σειρά μας’ σκέφθηκαν και δυστυχώς ήρθε πράγματι η σειρά τους. Τρεις μέρες κράτησαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις …. και το αποτέλεσμα; Ογδόντα επτά (87) νεκροί, άνθρωποι αγνοί, ανυποψίαστοι, ξωμάχοι, άνθρωποι τού μόχθου και τής επιβίωσης
Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν στα χωράφια και στα μαντριά τους, οι κατακτητές δεν ξεχώρισαν ηλικία από μικρά παιδιά
ΤΙ ΦΡΙΚΗ- ……. 6  ετών μέχρι σεβάσμιους γέροντες, άραγε τι να έφταιξαν;
Τι ΦΡΙΚΗ….. το μαύρο πέπλο τού θανάτου σκέπασε τις Λίμνες. Κανείς δεν ήξερε αν ζει ο άνθρωπος τους, κανείς δεν ήξερε αν θα ξημερώσει η αυριανή μέρα
24-25-26- Μάη τρεις μέρες που πίσω τους άφησαν μαυροφορεμένες χήρες και ορφανά
24-25-26- Μάη τρεις μέρες πού θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη μας
24-25-26- Μάη οι μαύρες μέρες τού τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι μαζεψαν το κουράγιο που τούς απέμεινε και ξαναβγήκαν στα παρατημένα χωράφια τους και στα πρόβατα τους, για να συνεχίσουν την ζωή τους.
Και πράγματι τα κατάφεραν, ο ξερός τούτος τόπος συνεχίζει να ζει. Εβδομήντα εννέα χρόνια μετά δεν έχουμε το δικαίωμα να θρηνούμε, σε ένα τέτοιο τόπο δεν θρηνούν και όπως λέει και ο ποιητής

«Μανάδες μην θλιβόσαστε ,κοπέλες μην χτυπιέστε
ταχειά ζυγώνει η λευτεριά ,καινούργιο καλοκαίρι
θα αναχλοησουν οι πλαγιές, θα ανθίσουν τα ροδάμια
και θα βουίξουν οι αυλές τής Λίμνας απ το γέλιο»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ