ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Διπλή διάκριση της Γκέλης Ντηλιά στον 5ο Διαγωνισμό των Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:14:00 μ.μ. | |
Γκέλη Ντηλιά
Οι Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού, εφαλτήριο λόγου τέχνης και πολιτισμού, απένειμαν το 3ο Βραβείο Χαϊκού και τον 4ο Έπαινο Διηγήματος στη συμμετοχή της Γκέλης Ντηλιά με τίτλο «Για μια σοκολάτα».

Η επιτροπή του 5ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2022-2023 αποτελούνταν από τους Άθω Χατζηματθαίου, πρόεδρο, Χάρη Μελιτά, ποιητή, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, Ηλία Παπακωνσταντίνου, ποιητή και αντιπρόεδρο της Πανελληνίας Ένωσης Λογοτεχνών, Μαρία Θεοφάνους, λογοτέχνιδα και λυκειάρχη, Δρ. Κρίστη Χαράκη, λογοτέχνη, πανεπιστημιακό και ερευνητή, Νίκο Παπαναστασίου, ποιητή και δημοσιογράφο, Τάσο Αριστοτέλους, λογοτέχνη και εκδότη, Γιάννο Λαμπή, ποιητή και συγγραφέα,΄Αγι Χαραλαμπίδη, ποιητή και Πανίκο Παναγή, σατιρικό ποιητή.

Το θέμα του διηγήματος αφορά την αρχαιοκαπηλία και είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα με στοιχεία μυθοπλασίας. Γραμμένο και βασισμένο σε έρευνα, παρουσιάζει τον ψυχικό κόσμο ενός απλού ανθρώπου που από τη μια στιγμή στην άλλη έγινε αρχαιοκάπηλος.

Η παράνομη κατοχή και διακίνηση αρχαιολογικών θησαυρών με μεγάλη οικονομική αξία ελκύουν παγκοσμίως το ενδιαφέρον για εύκολο κέρδος. Η αρχαιοκαπηλία αν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ θεωρείται κακούργημα. Στην Ελληνική επικράτεια όλα τα αρχαία ανήκουν στο ελληνικό κράτος.

Οι αρχαιοκάπηλοι αφαιρώντας βίαια αντικείμενα μας στερούν πολύτιμα στοιχεία που θα απαντούσαν σε πολλά ερωτήματα. Το οργανωμένο έγκλημα αποκομίζει τεράστια κέρδη και ειδικά οι τιμές νομισμάτων σε διαδίκτυο και δημοπρασίες είναι εξωφρενικές.

Ιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια επενδύουν κεφάλαια και δημιουργούν τις ανεκτίμητες συλλογές τους. Κυκλώματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος πλουτίζουν διακινώντας πολιτιστικά αγαθά χωρίς πιστοποιητικά νόμιμης κατοχής. Δυστυχώς οι ρίζες του φαινομένου ταξιδεύουν πίσω, στην Εποχή του Χαλκού και μέχρι σήμερα η μανία των εμπλεκομένων δεν έχει κοπάσει και ούτε πρόκειται.

Ο ήρωας της ιστορίας ήταν αναπόφευκτο να μην περάσει το κατώφλι της φυλακής. Εκεί είχε όλο τον χρόνο να ανατρέξει στο πώς και το γιατί όλα άρχισαν εξαιτίας μιας σοκολάτας. Μόνο που η γεύση που του άφησε ήταν πικρή…
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ