ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Αυξάνονται συνεχώς χωριά και κωμοπόλεις που μένουν χωρίς ΑΤΜ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:26:00 μ.μ. |
ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012, υπήρχαν 6.655 ΑΤΜs σε όλη τη χώρα και 3.448 τραπεζικά υποκαταστήματα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι συνεχείς μειώσεις συρρίκνωσαν το δίκτυο, φτάνοντας το 2022 σε 5.788 ΑΤΜs και 1.400 τραπεζικά καταστήματα.


Πρόκειται για μείωση 63%, κατά 867 μεμονωμένα ΑΤΜs και περίπου 2.048 υποκαταστήματα, πρόβλημα που μπορεί να μην επηρεάζει τους κατοίκους των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων, έχει στερήσει πολλά από όσους ζουν στην υπόλοιπη χώρα.


Τα αναπτυξιακά σχέδια των τραπεζών που προβλέπουν μείωση του λειτουργικού κόστους, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, τις κάνουν να επενδύουν όλο και περισσότερο στις μεγάλες πόλεις, βάζοντας σε δύσκολη θέση τους πελάτες τους στην περιφέρεια, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».


Πλέον, αυξάνονται συνεχώς χωριά και κωμοπόλεις που μένουν με ένα ή και... κανένα αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να πραγματοποιήσουν ακόμα και απλές εργασίες, όπως ανάληψη ή πληρωμή λογαριασμών.

Η λύση του Web Banking «προτείνεται» από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, που παρά τις διευκολύνσεις που μπορεί να υπάρχουν, δεν είναι εύκολο να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των πολιτών, ειδικά των μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμπειρία με τα ηλεκτρονικά μέσα.

Ακόμα και σε περιοχές που έχει απομείνει ένα αυτόματο μηχάνημα, οι βλάβες και η εξάντληση των μετρητών το καθιστούν άχρηστο μέχρι την επισκευή ή τον εφοδιασμό του. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά μικρά νησιά της χώρας, κυρίως το καλοκαίρι, αλλά δεν είναι μόνο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα, καθώς «επεκτείνονται» και στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα o Δήμος Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, φτάνοντας τους κατοίκους μετά από μεγάλο διάστημα αναμονής να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας προς τις διοικήσεις των τραπεζών μετά από παράπονα για τα μηχανήματα των ΑΤΜs.

Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε και στην Ελληνική Eνωση Τραπεζών (ΕΕΤ) αναφέρονται σε απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε για τους πολλούς μόνιμους κατοίκους, μόνιμους, ετεροδημότες και πολλούς επισκέπτες του Αστακού και του δήμου, όταν τα ΑΤΜs δεν είχαν αρκετά μετρητά. Κάτι που συμβαίνει σε πολλές περιοχές που βρίσκονται μακριά από τις μεγάλες πόλεις είναι να τελειώνουν τα μετρητά και ο κόσμος να μην μπορεί για μέρες να κινηθεί.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικτυακή τραπεζική και τις επιχειρήσεις που δεν δέχονται κάρτα για όλες τις συναλλαγές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αρκετά περίπτερα που λόγω των μεγάλων τραπεζικών χρεώσεων στα POS και του μικρού ποσοστού κέρδους που έχουν στα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού αρνούνται να πληρωθούν με κάρτα.

Η αγανάκτηση των κατοίκων του Ξηρόμερου κορυφώθηκε μετά τις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών για κλείσιμο των υποκαταστημάτων στα όρια του δήμου και έτσι η εξυπηρέτηση γίνεται μόνο από τα αυτόματα μηχανήματα, τα οποία... δεν μπορούν πάντα να τους εξυπηρετήσουν.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση με σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και του δημάρχου Ικαρίας προς τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο νησί, περί δυσλειτουργίας των ΑΤΜs και το πρόβλημα που δημιουργεί στους κατοίκους το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος της Alpha Bank που βρισκόταν στον Εύδηλο.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το αν θα έχουν μετρητά οι κάτοικοι ή αν θα χρειάζεται να μετακινηθούν μερικά χιλιόμετρα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, καθώς «πλήττεται» η επιχειρηματικότητα αυτών των περιοχών, όταν δεν υπάρχει ούτε ένα τραπεζικό υποκατάστημα εντός των ορίων του δήμου.

Σε πολλούς δήμους ήδη έχει κλείσει ή προγραμματίζεται να κλείσει το μοναδικό τραπεζικό υποκατάστημα, όπως στους Δήμους Μουζακίου, Νεμέας, Ανωγείων, Σκύδρας, Ληξουρίου, Αμφίπολης και άλλους.

Τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι είναι εύκολη η ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜs ή φυσικά καταστήματα τραπεζών στην περιοχή όπου ζουν.

Στην Ελλάδα περίπου το 60% δηλώνει ότι βρίσκει πολύ εύκολη την πρόσβασή τους σε ΑΤΜs ή φυσικά καταστήματα, το 35% μάλλον εύκολη, το 9% μάλλον δύσκολη και μόλις το 3% πολύ δύσκολη. Όμως, το 11% που ζει στην περιφέρεια, αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό και αριθμητικά «μεταφράζεται» σε περίπου 1.000.000 Eλληνες πολίτες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ