ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας: Η Καρύταινα στην πορεία της ανά τους αιώνες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:37:00 μ.μ. | |
Έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας:
Η πορεία της Καρύταινας στο χρόνο αποτυπώνεται στην έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας με τίτλο «Θυμόμαστε- Νοσταλγούμε», που εγκαινιάζεται το Σάββατο 13 Μαϊου και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου. 

Η έκθεση φιλοξενείται στο Αρχοντικό Νικολάου Δημητρακόπουλου και περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα ιστορικά μνημεία της Καρύταινας - του «Τολέδο της Ελλάδας»- θυμόμαστε το σπουδαίο γεφύρι του Αλφειού και το φράγκικο Κάστρο της όπως αποτυπωνόταν στο χαρτονόμισμα του πεντοχίλιαρου, γνωρίζουμε τις βυζαντινές της εκκλησίες, αλλά και σπουδαίες μορφές του τόπου.

Η έκθεση συγκεντρώνει φωτογραφίες από τις προηγούμενες δεκαετίες με σκηνές από την καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή στην Καρύταινα- πρόσωπα αλλά και στιγμές ζωντανεύουν μέσα από τις ασπρόμαυρες εικόνες: Η Σχολή Οικοκυρικής και οι μαθήτριές της, το νερό που έφτασε στο χωριό, οι σχολικές εορτές, αλλά και ο περίφημος Δημοκλής με το ταξί του που έφερνε πριν από κάποιες δεκαετίες την Καρύταινα πιο κοντά στη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα, τη Μεγαλόπολη και βεβαίως στην Αθήνα: Εκεί που κατέληξαν πολλοί Καρυτινοί παίρνοντας το δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης.
Η έκθεση καταφέρνει να δώσει στον επισκέπτη την εικόνα της Καρύταινας του χθες και να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα τον τόπο σήμερα:Αυτό συμβαίνει όταν περπατά στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού, όπου τα καταστήματα των πεταλωτάδων δεν υπάρχουν πια, αλλά στη θέση τους ανοίγουν σύγχρονα για να υποδέχονται τους ολοένα αυξανόμενους επισκέπτες της Καρύταινας. Οι φωτογραφίες συνδέουν τη μνήμη του παρελθόντος με το σήμερα και δείχνουν τη συνέχεια του χρόνου στο υπέροχο χωριό της Αρκαδίας.

Η έκθεση «Θυμόμαστε- Νοσταλγούμε» οργανώθηκε από τον Σύλλογο Καρυτινών «Θ.Κολοκοτρώνης», τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει τη στήριξη του δήμου Μεγαλόπολης και τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 11 το πρωί του Σαββάτου, στο Αρχοντικό Νικολάου Δημητρακόπουλου και θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάννης Πανούσης, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται χαιρετισμοί των Γ. Αδαμόπουλου και Η. Νικολούλη, προέδρου και γραμματέα του Συλλόγου Καρυτινών, αντίστοιχα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου και θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ