ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

"Η πολιτική αλλαγή προϋπόθεση για μια καλύτερη ζωή": Άρθρο του υποψ. βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Τάκη Παπαϊωάννου στο Documento

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:51:00 π.μ. | | |
Τάκης Παπαϊωάννου
Η Ελλάδα το διάστημα 2019-2023, οπισθοδρόμησε.
Στην τετραετία της διακυβέρνησης της, η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε μια χώρα άνιση, άδικη και αβίωτη για τους πολλούς.

Οι υποκλοπές και οι συστηματικές θεσμικές εκτροπές, συρρίκνωσαν τη δημοκρατία και έπληξαν το κράτος δικαίου.

Όμως όταν η Δημοκρατία μικραίνει κερδίζουν οι λίγοι. Κι αυτή ήταν η κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την Eurostat, την περίοδο 2019-2021 είχαμε μείωση του εισοδήματος πάνω από 13%, ενώ οι ανισότητες την τελευταία τετραετία οξύνθηκαν σε πρωτοφανές επίπεδο, με τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι σε βάρος των μεσαίων και των φτωχών στρωμάτων που βιώνουν μια ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Τα κουπόνια, το μόνο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της ακρίβειας, όχι μόνο προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών, αλλά αποτελούν μια καθ' όλα αποτυχημένη πολιτική. Η κυβέρνηση λεηλατεί τα χαμηλά στρώματα μέσω αυξανόμενων έμμεσων φόρων (του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και του ΕΦΚ στα καύσιμα) και στη συνέχεια επιδοτεί την αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την αγορά σε ενέργεια, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης . Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ξεπέρασε το 15% και για τον Μάρτιο. Εδώ και μήνες είμαστε στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά σε απόλυτες τιμές καυσίμων ενώ το κόστος στην ενέργεια παραμένει πολύ υψηλό παρότι οι διεθνείς τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά. Το 2022 κι ενώ η αγοραστική δύναμη των πολιτών κατακρημνίστηκε με τους πιο αδύναμούς να έχουν χάσει το 40%, μόλις 13 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες πέτυχαν ρεκόρ 20ετίας στην κερδοφορία τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε τη χώρα σε μια εκρηκτική κοινωνική συνθήκη. Εν μέσω ακραίου πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων, επέλεξε να αβαντάρει την μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έχει συμβεί ποτέ, μέσω της άρσης κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αποτέλεσμα: Αδύναμοι οφειλέτες να χάνουν τα σπίτια τους για οφειλές λίγων χιλιάδων ευρώ χωρίς να τους παρέχεται καν η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ρύθμισης.

Γι' αυτό προμετωπίδα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους προς τις Τράπεζες και τα funds, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και η προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από τους πλειστηριασμούς.

Ταυτόχρονα, κι ενώ το 96% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, η κυβέρνηση επέλεξε να κατευθύνει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αποκλειστικά στα χέρια λίγων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αντί για το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας.

Είναι λοιπόν ζωτική κοινωνική ανάγκη να κάνουμε πράξη την προσμονή για καλύτερες μέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ, έτοιμος να δώσει λύσεις.

Αναβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μέσω της αύξησης των μισθών και την ανάσχεση της ακρίβειας. Με μια σύγχρονη στεγαστική πολιτική. Με μείωση των ανισοτήτων μέσω ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, με δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και φορολογικών κινήτρων.

Για να μπει ένα τέλος στον θεσμικό και ηθικό κατήφορο και να αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου.

Όλα αυτά απαιτούν πολιτική αλλαγή. Είναι πλέον ώρα για «Δικαιοσύνη Παντού!».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ