ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Το Europe Direct Πελοποννήσου και το 2ο Λύκειο Ναυπλίου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 π.μ. | | |
Μαθητές
Κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, μια ημέρα αφιερωμένη στα Μουσεία, στην ανάδειξη του ρόλου στους στη σύγχρονη κοινωνία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το EUROPE DIRECT Πελοπόννησος και η εκπρόσωπός του Γεωργία Μπαμπανικολού, οι μαθητές/ μαθήτριες και οι καθηγήτριες της ‘Ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων’ του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου, επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, με την ευκαιρία εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023.
Η κ. Μπαμπανικολού μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες για τη σημασία του εορτασμού των μουσείων, για το θέμα και τους στόχους των φετινών εκδηλώσεων που είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Τους μίλησε και για το ψηφιακό μουσείο και τη σημασία του, τη δυνατότητα της εικονικής περιήγησης που «φέρνει» ένα μουσείο στο σπίτι του καθενός μας, στο κινητό τηλέφωνο, στο σχολείο και στην αίθουσα διδασκαλίας και ζωντανεύει την ιστορία μιας πόλης, μιας χώρας, ενός λαού, επιτυγχάνοντας έτσι μια πιο ουσιαστική επικοινωνία με το κοινό.
Οι μαθητές επέλεξαν συγκεκριμένα θέματα και εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου, ώστε να ξεναγήσουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους: παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του κτηρίου, όπου λειτούργησε η πρώτη Σχολή Ευελπίδων (1828-1834), για την καθοριστική συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην οργάνωση και λειτουργία της Σχολής, για τον ήρωα της απελευθέρωσης του Ναυπλίου Στάικο Σταϊκόπουλο και τη σπάθα του που «φιλοξενείται» στο Μουσείο, για τον ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, για τον στρατηγό του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940 -1941 Βασίλειο Βραχνό.
Μετά την περιήγηση, η ομάδα των μαθητών είχε την ευκαιρία να παίξει στον προαύλιο χώρο του Μουσείου ένα «επιτραπέζιο» παιχνίδι για τους 17 Βιώσιμους Στόχους του ΟΗΕ (Μηδενική φτώχεια και πείνα, Λιγότερες ανισότητες, Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, Βιώσιμες πόλεις και Κοινότητες, Ειρήνη-Δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί..), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τη θεματική της ημέρας για το 2023 - «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».
Η γνωριμία ενός μουσείου με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο συμβάλλει ώστε οι νέοι να ενδυναμώσουν τη σχέση τους με την πολιτιστική πραγματικότητα της πόλης τους και συγχρόνως να αντιλαμβάνονται το μουσείο ως χώρο συνάντησης, διαλόγου, επικοινωνίας, χώρο ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία, την ψυχική τους υγεία και εν τέλει για την ποιότητα στη ζωή τους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ