ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Παρουσίαση του έργου ‘’teXture project’’ του εικαστικού Παναγιώτη Δαραμάρα στον χώρο τέχνης Poeme στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:34:00 μ.μ. | |
pazari
Παρουσίαση του έργου ‘’teXture project’’ του εικαστικού Παναγιώτη Δαραμάρα στον χώρο τέχνης Poeme στο Ναύπλιο, στα πλαίσια του καλλιτεχνικού project ‘’Pazari’’ από τις 29 Μαΐου έως τις 07 Ιουνίου 2023.

Με την συμπλήρωση 100 ετών από τα γεγονότα του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, δίνεται η αφορμή για έναν απολογισμό της περιόδου 1922-2022 με στόχο την ανάδειξη των πολιτιστικών και άλλων στοιχείων που επηρέασαν και διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα και διεθνώς. Για τον σκοπό αυτό ο Εικαστικός Δημήτρης Παπαχρήστος προσκαλεί δημιουργούς των οποίων το έργο συνομιλεί με την ιστορία με στόχο την ανάδειξη εναλλακτικών αφηγήσεων και ιδεών.

Ο εικαστικός και ιδρυτής του χώρου τέχνης Synoikismos Παναγιώτης Δαραμάρας, επιχειρεί μέσα από το έργο του ‘’teXture project’’ να διερευνήσει την σχέση ανάμεσα στο γραπτό λόγο και τον άνθρωπο. Μαζί με την χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου, δημιουργούν μία περφόρμανς διερεύνησης τόσο του βιβλίου όσο και του σώματος, αναδεικνύοντας τον διττό τους χαρακτήρα, ως ‘’υφές’’ αλλά και ως ‘’επαφές’’. 

Με ευρηματικό πλούτο το βιβλίο μετατρέπεται άλλοτε σε δέκτη ‘’αφελών’’ και παιγνιωδών προσεγγίσεων και άλλοτε αποκτά την εννοιολογική βαρύτητα του κοινωνικού εφοδίου, απαραίτητου στοιχείου για την ανθρώπινη εξέλιξη. Η σημασία τους στην ερμηνεία και κατανόηση των ιστορικών γεγονότων μοιάζει να είναι εξίσου αλληλένδετη και σημαντική όσο και η καθαρή-αγνή ματιά με την οποία ο Δαραμάρας προσεγγίζει το αντικείμενο και την ύλη μέσα στο έργο του.

Σχετικά με τον χώρο τέχνης Poeme

Ο χώρος που στεγάζεται το Ατελιέ ανήκε σε οικογένεια προσφύγων από την Μικρά Ασία και πρόκειται για μεταγενέστερη επέκταση της ήδη υπάρχουσας προσφυγικής κατοικίας που βρίσκεται στην οδό Αγαπητού 21 στο Ναύπλιο. Το αρχικό οίκημα σώζεται σε άρτια κατάσταση και αποτελεί ένα από τα πολλά σπίτια του συνοικισμού που δημιουργήθηκαν το 1929 μετά από έγκριση της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων για την στέγαση των νεοφερμένων. Οι κατοικίες αυτές, κάποιες από τις οποίες κατοικούνται έως και σήμερα στέκουν ως μέρη ενός ευρύτερου συνόλου διαμορφώνοντας τον μοναδικό χαρακτήρα της ιστορικής γειτονιάς του συνοικισμού. Πραγματοποιώντας μία βόλτα στις οδούς, Θερμογιάννη, Αγαπητού, Μ. Ράδου, Αγίου Ανδριανού, Άργους, Ορέστη Χαρμαντά, Αργοναυτών, Λάμπρου Φωτόπουλου και Χρυσοστόμου Σμύρνης μπορεί κανείς εύκολα να αναγνωρίσει τις σωζόμενες οικίες οι οποίες προσδίδουν μία ξεχωριστή ταυτότητα στην περιοχή.

Το έργο του Δαραμάρα προβάλλεται στην τυφλή όψη πάνω από τον χώρο τέχνης Poeme στο Ναύπλιο, και είναι ορατό από το πάρκο Μανουσάκη.
Το Pazari project είναι ένα πρόγραμμα εκθέσεων σχετικά με την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνολικό πρόγραμμα: poemestudio.wordpress.com

Διάρκεια έκθεσης: 29/05- 07/06 2023
Ώρες και ημέρες λειτουργίας: από 21.00 έως 00.00 καθημερινά εκτός Κυριακής

Δημόσια προβολή με ελεύθερη παρακολούθηση.


Χώρος Τέχνης Poeme design and fine arts: Ι. Αγαπητού 21, Ναύπλιο.
Πληροφορίες: 2752110929

Με την υποστήριξη του ΦΟΥΓΑΡΟΥ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ