ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Οργή στη Γαλλία για τον θάνατο 17χρονου οδηγού ντελίβερι από αστυνομικό (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:34:00 μ.μ. | |
Φλόγες
Η οργή επέστρεψε στα γαλλικά προάστια, όπου ζουν τα πιο ταξικά λαϊκά στρώματα, καθώς η δολοφονία 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού έχει πυροδοτήσει σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και μαζικότατες διαμαρτυρίες.

Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι το δυτικό προάστιο του Παρισίου, η Ναντέρ, με τις πρώτες συμπλοκές να ξεσπούν χθες το μεσημέρι και να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Ο δικυκλιστής αστυνομικός δολοφόνησε εν ψυχρώ χθες το πρωί τον 17χρονο οδηγό ντελίβερι Ναέλ Μ., στη διάρκεια ελέγχου, απλά και μόνο επειδή «αρνήθηκε να συμμορφωθεί».

Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν χθες και συνεχίζονταν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο του Παρισιού, μετά τον θάνατο 17χρονου αυτοκινητιστή από σφαίρα αστυνομικού επειδή «αρνήθηκε να συμμορφωθεί». Ο αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση.

Αρχικά, πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν πως αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δυο μοτοσικλετιστές της, με τις αρχές να προσπαθούν να κάνουν εγκαίρως διαχείριση της κρίσης. Όμως, βίντεο από τη στιγμή της στυγνής αστυνομικής δολοφονίας δείχνει καρέ καρέ το περιστατικό όπως εκτυλίχθηκε, όπου κατά τη διάρκεια του αστυνομικού έλεγχου ξεκινάει το όχημά του επιταχύνοντας σε μια προσπάθεια να φύγει.

Αμέσως όμως, ο ένας από τους δύο δικυκλιστές αστυνομικούς τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε θανάσιμα τον άοπλο και ανυπεράσπιστο νέο, ο οποίος δεν αποτέλεσε ουδεμία στιγμή απειλή για τους άνδρες της τάξης.

Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι», χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει.

Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο.

Το θύμα υπέκυψε στο σοβαρό τραύμα που υπέστη στον θώρακα.

Στα άγρια επεισόδια έκαναν την εμφάνισή τους μολότοφ, πυροτεχνήματα, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ στήθηκαν οδοφράγματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες με την αστυνομία να απαντά με «βροχή» από δακρυγόνα και χημικά. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 15 προσαγωγές, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε η αστυνομική διεύθυνση της περιοχής ως τη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας).

Μολονότι η αστυνομία διαβεβαίωνε πως η κατάσταση βρισκόταν «υπό έλεγχο» λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η ένταση συνεχίστηκε, εξαπλώθηκε και σε άλλα προάστια στο βόρειο τμήμα του Παρισιού. Η αστυνομία έκανε λόγο για «σποραδικές» ταραχές στις περιοχές Ανιέρ, Κολόμπ, Σουρέν, Ομπεριβιλιέ, Κλισί-σου-μπουά και Μαντ-λα-Ζολί.

Η Ναντέρ αυτή τη στιγμή φλέγεται κυριολεκτικά πάντως. Χθες το βράδυ πυρκαγιά ξέσπασε σε ωδείο, όπου επενέβη γρήγορα η πυροσβεστική. Στη Μαντ-λα-Ζολί, πήρε φωτιά νηπιαγωγείο. Στις φλόγες τυλίχθηκαν και αυτοκίνητα, φορτηγά και άλλες υποδομές στην περιοχή.

Πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και αυτοκίνητα, καταστράφηκαν υπόστεγα αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Δυο έρευνες σε εξέλιξη


Μετά τον θάνατο του Ναέλ Μ., τέθηκε προκλητικά σε εξέλιξη έρευνα για «άρνηση συμμόρφωσης» και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος αντιπροσώπου δημόσιας αρχής. Δεύτερη έρευνα, για ανθρωποκτονία από πρόθεση διαπραχθείσα από αντιπρόσωπο δημόσιας αρχής, ανατέθηκε στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας (Inspection générale de la police nationale, IGPN).

Ο 38χρονος αστυνομικός που φέρεται να έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου συνελήφθη και παραμένει υπό κράτηση.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, ο Γιασίν Μπουζρού, ανήγγειλε πως θα καταθέσει δύο μηνύσεις «τις προσεχείς ημέρες», μια εναντίον του αστυνομικού που πυροβόλησε, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, και του συναδέλφου του για συνέργεια.

Η δεύτερη μήνυση, για υποβολή ψευδούς αναφοράς σε δημόσια αρχή, θα κατατεθεί εναντίον των αστυνομικών διότι ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός αποπειράθηκε να τους δολοφονήσει «προσπαθώντας να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητό του, κάτι που διαψεύδεται» απλά αν κανείς δει το βίντεο, πρόσθεσε ο δικηγόρος. Το αφήγημα της αστυνομίας φαίνεται να είναι βγαλμένο από το ίδιο βιβλίο που χρησιμοποίησε η Ελληνική Αστυνομία για τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, όπου άνδρες των ΔΙΑΣ «γάζωσαν» το αυτοκίνητό που οδηγούσε με 36 σφαίρες, σκοτώνοντάς τον επιτόπου. Η επικοινωνιακή διαχείριση του περιστατικού έγινε με τη μορφή της αφήγησης για απόπειρα διεμβολισμού των μηχανών της ΔΙΑΣ.

Άλλοι δύο άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στη Γαλλία. Ο πρώτος διέφυγε, ο δεύτερος –επίσης ανήλικος– συνελήφθη επιτόπου και τέθηκε υπό κράτηση, κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος χθες το απόγευμα.

«Η ποινή του θανάτου δεν υπάρχει πια στη Γαλλία»

Ο δήμαρχος της Ναντέρ, ο Πατρίκ Ζαρί, δήλωσε πως το βίντεο τον «σόκαρε».

Για «εξαιρετικά σοκαριστικές εικόνες» μίλησε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και ο υπουργός Εσωτερικών, ο Ζεράλντ Νταρμανέν.

Πολιτικές δηλώσεις

Το περιστατικό σχολίασαν και διάφορα πολιτικά πρόσωπα της χώρας, άλλοι στεκώμενοι αλληλέγγυα προς το θύμα, την οικογένειά του και τους διαδηλωτές για αυτό το έγκλημα αστυνομικής δολοφονίας ανηλίκου.

Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains, LR), ο Ερίκ Σιοτί, εξέφρασε χθες βράδυ την υποστήριξή του στην αστυνομία. «Υποστήριξη στους αστυνομικούς μας που κινητοποιήθηκαν απόψε στη Ναντέρ για να διατηρήσουν την τάξη. Η νύχτα θα είναι δύσκολη, είσαστε οι υπερασπιστές της συλλογικής ασφάλειάς μας. Τίποτε δεν δικαιολογεί αυτό το χάος», ανέφερε μέσω Twitter.

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του αριστερού πολιτικού Ζαν-Λικ Μελανσόν: «Η ποινή του θανάτου δεν υπάρχει πια στη Γαλλία. Ουδείς αστυνομικός έχει δικαίωμα να σκοτώνει, εκτός αν βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα», τόνισε μέσω Twitter. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France Insoumise, LFI) πρόσθεσε πως η αστυνομία δυσφημεί την κρατική εξουσία και έκρινε πως πρέπει να αναμορφωθεί εκ βάθρων.

«[Εύχομαι] μια δικαιοσύνη αντάξια του ονόματος να τιμήσει τη μνήμη αυτού του παιδιού», σχολίασε από την πλευρά του μέσω Twitter ο Γάλλος ηθοποιός Ομάρ Σι.

Το 2022, καταγράφτηκαν δεκατρείς θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από το Associated Press και το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ