ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Καραθώνα Ναυπλίου: Το ΤΑΙΠΕΔ προχωράει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των 415 στρεμ.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:19:00 μ.μ. | | |
παραλία
«Βήμα» προς την αξιοποίηση μια σημαντικής παραθαλάσσιας έκτασης σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Ο λόγος για το ακίνητο «Κτήμα Καραθώνα», έκτασης άνω των 1.900 στρεμμάτων, εκ των οποίων σύμφωνα με το Ταμείο τα 415 στρέμματα είναι προς αξιοποίηση.

Ήδη, το ΤΑΙΠΕΔ απεύθυνε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την πρόσληψη Νομικού Συμβούλου που θα συνδράμει το Ταμείο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης του ακίνητου Καραθώνα, στον ομώνυμο φυσικό όρμο της Αργολίδας.

Στο οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει σενάριο ανάπτυξης με Ξενοδοχείο – Θέρετρο Αναψυχής και δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες, αν και το μοντέλο αξιοποίησης θα «κλειδώσει» προσεχώς. Άλλωστε, εκκρεμούν νομικές και τεχνικές ενέργειες ωρίμανσης, προετοιμασία των μελετών ΕΣΧΑΔΑ και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κ.α.. Σε κάθε περίπτωση, το ακίνητο έχει συνολική έκταση που αντιστοιχεί στο 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και είναι μεγαλύτερο από το Costa Navarino στην άλλη πλευρά της Πελοποννήσου.

Το ακίνητο και οι τουριστικές χρήσεις

Όπως αναφέρεται από το ΤΑΙΠΕΔ, το αμμώδες, παραλιακό μέτωπο του ακινήτου έχει μήκος 1.500 μ. και η αμφιθεατρική ανάπτυξη του, προσφέρει πανοραμική και απεριόριστη θέα στον όρμο της Καραθώνας και στον Αργολικό Κόλπο έως απέναντι στα παράλια του Άστρους. Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας ενώ διαθέτει ιδιαίτερα αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές, οι οποίες όμως χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση.

Εντός του ακινήτου υφίστανται μικρής έκτασης αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις εστίασης (ταβέρνες), beach bar, περίπτερα θαλάσσιων σπορ, κτίρια εξυπηρέτησης λουόμενων, χώροι υγιεινής, γήπεδα (beach volley) κ.λπ. Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 μετά από την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ. Η θέση και η μοναδικότητα του ακινήτου το καθιστούν ιδανικό για ανάπτυξη χρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Η τοποθεσία


Το ακίνητο συνδυάζει τη μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία, την εγγύτητα στην Αθήνα, την παρουσία πολύ σημαντικών αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων, την ύπαρξη καλής ποιότητας τουριστικών υποδομών στις γειτνιάζουσες πόλεις του Ναυπλίου και τους οικισμούς της Αργολίδας. Σε αυτά τα θετικά της θέσης του ακινήτου προστίθεται η σημαντική του έκτασή του (μεγαλύτερη των 400στρ.) η οποία παρέχει τη δυνατότητα για ανάπτυξη τουριστικών υποδομών υψηλής ποιότητας και κλίμακας.

Το Κτήμα Καραθώνα βρίσκεται 4 χλμ. ανατολικά του Ναυπλίου και συνδέεται με την πόλη με ασφαλτοστρωμένη επαρχιακή οδό διπλής κατεύθυνσης. Απέχει 147 χλμ. από την Αθήνα (110χλμ σε Εθνικό Οδικό Δίκτυο), 183 χλμ. από την Πάτρα και 30 χλμ. από τους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Επιδαύρου. Εσωτερικά του ακινήτου υφίσταται οδικό δίκτυο μερικώς ασφαλτοστρωμένο.

Ο νομικός σύμβουλος


Στο αντικείμενο των Υπηρεσιών του Νομικού Συμβούλου θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η σύνταξη επικαιροποιημένης νομικής έκθεσης του ακινήτου, ο νομικός έλεγχος των δικαστικών εκκρεμοτήτων και των τίτλων του ακινήτου στις αρμόδιες υπηρεσίες, η αξιολόγηση και εκτίμηση της υφιστάμενης νομικής κατάστασης του ακινήτου, η παροχή γνώμης από κοινού με τους λοιπούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, για τον σχεδιασμό της στρατηγικής του ΤΑΙΠΕΔ και της δομής της επικείμενης αξιοποίησης του ακινήτου, ο αριθμός των εναλλακτικών σεναρίων υλοποίησης (structuring papers), ο εντοπισμός τυχόν νομικών προβλημάτων από την άποψη της τήρησης της χωροταξικής, πολεοδομικής, περιβαλλοντικής, δασικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας, η σύνταξη των διαγωνιστικών, συμβατικών και άλλων κειμένων και τευχών του διαγωνισμού, η σύνταξη έκθεσης νομικού ελέγχου και η συνδρομή σε διαδικασία ελέγχου πωλητού (vendor due diligence) κ.α.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Πηγή: insider.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ