ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Με συμμετοχή και από την Αργολίδα το "4ο Συμπόσιο Γλυπτικής επί Ξύλου" στη Κρήτη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:39:00 π.μ. | | |
Ξύλινα γλυπτά
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (16/6) το «4ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Γλυπτικής επί Ξύλου» που διοργανώθηκε στην πλαζ του ΕΟΤ, στον Άγιο Νικόλαο, με την συμμετοχή 10 καλλιτεχνών ( Γρεβενά, Γιαννιστά, Πτολεμαΐδα, Θεσσαλονίκη, Αργολίδα, Τήνο, Πειραιά, Κύπρο, Κρήτη), με θέμα : “Άνθρωπος και θάλασσα”.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην διοργάνωση, δημιουργήθησαν σε διάφορα είδη ξύλων (ευκάλυπτος, ελιά, κυπαρίσσι κ.α), παραδίδοντας στον Δήμο ξυλοτεχνουργήματα υψηλής τεχνικής και αισθητικής αξίας.

Να σημειώσουμε ότι το “Συμπόσιο Γλυπτικής επί Ξύλου” πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά στον Άγιο Νικόλαο.

Πρόκειται για ένα θεσμό που εδραιώνεται στην περιοχή, στοχεύοντας στην ανάδειξη της ιστορικής τέχνης της ξυλογλυπτικής – που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας – αλλά και στην διατήρηση και διάδοση της.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός που παρευρέθηκε στην τελετή λήξης του 4ου Συμποσίου, δήλωσε : “Ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, που αποτελεί, όπως διαπιστώνουμε χρόνο με το χρόνο, μια καινοτόμα και ιδιαίτερη παρέμβαση στα πολιτιστικά πράγματα του Δήμου. Ευχαριστούμε θερμά τους γλύπτες, ιδιαίτερα όσους ταξίδεψαν από μακριά, για να πάρουν μέρος στο συμπόσιο για την προσφορά τους.

Παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν, μαζί με τις ευχαριστίες μας, εκφράζουμε και την ικανοποίηση μας, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος χώρος που φιλοξένησε το Συμπόσιο, μετατράπηκε για μια εβδομάδα σ΄ ένα ζωντανό εργαστήρι γλυπτικής, ανταλλαγής γνώσεων και συναισθημάτων ανάμεσα στους καλλιτέχνες, καταφέροντας να φέρει σε επικοινωνία τον κόσμο που παρακολούθησε με την τέχνη της γλυπτικής.

Ελπίζουμε ότι οι εκδηλώσεις που καθιέρωσε η Δημοτική Αρχή τα τελευταία χρόνια, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και τις επόμενες περιόδους, ώστε ο Δήμος Αγίου Νικολάου , να διατηρήσει και να ενισχύσει την εικόνα που έχει μέχρι σήμερα στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

Εξ άλλου ο ξυλογλύπτης κ. Νίκος Μάνεσης, ο οποίος αποτελεί την “ψυχή” της συγκεκριμένης διοργάνωσης, μιλώντας για τις συμμετοχές, εξήρε την έμπνευση των δημιουργών στην δύσκολη τέχνη του ξύλου, που απαιτεί όπως γίνεται αντιληπτό, συνέργεια μυαλού και ψυχής παράλληλα με την δεξιοτεχνία των χεριών του γλύπτη κατά την επεξεργασία του ξύλου.
Όπως έγινε γνωστό, τα έργα θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του 12ου Παιδικού Φεστιβάλ, ενώ έχει προγραμματιστεί να εκτεθούν στην Δημοτική Πινακοθήκη και ακολούθως να τοποθετηθούν σε αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου.

Στην τελετή λήξης παρευρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος – πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Χάρης Αλεξάκης, ενώ συνδιοργανωτές του Συμποσίου ήταν ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου, η ΔΑΕΑΝ και η Περιφέρεια Κρήτης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ