ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Ναύπλιο: Συνεπενδυτής το ΤΑΙΠΕΔ στην αξιοποίηση της Καραθώνας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:07:00 π.μ. | | |
Παραλία
Ξεκίνησε η διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου του Καραθώνα στο Ναύπλιο. Μια έκταση-φιλέτο συνολικής επιφάνειας 1.900 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα στην πόλη του Ναυπλίου, πρόκειται ν’ αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρείται δε το… Costa Navarino της ανατολικής Πελοποννήσου, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει δημοσιοποιήσει την προκήρυξη πρόσληψης νομικού συμβούλου για την αξιοποίηση του ακινήτου. Ο σχετικός διαγωνισμός προβλέπει αμοιβή νομικού συμβούλου 80.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Το σημαντικό στην αξιοποίηση αυτήν είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα επιδιώξει μια απλή πώληση του ακινήτου, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, π.χ. Ελληνικό, Γούρνες, Ηρακλείτσα κ.λπ. Αυτήν τη φορά, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, δεν θα αναζητηθεί ένα εφάπαξ τίμημα για την πώληση του ακινήτου, αλλά μια αξιοσημείωτη μειοψηφική συμμετοχή στην αξιοποίησή του.

Με άλλα λόγια, το ΤΑΙΠΕΔ θα επιδιώξει ρόλο συνεπενδυτή, εισφέροντας στη συγκεκριμένη επένδυση σε είδος, δηλαδή εισφέροντας το ακίνητο. Η τακτική αυτή, εφόσον επιλεγεί τελικά, θα αποφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ μια ισχυρή μειοψηφική συμμετοχή στον φορέα εκμετάλλευσης του ακινήτου, ανάλογα με την αποτίμηση της αξίας του και το κόστος της επένδυσης. Αν συμβεί αυτό, τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα διευρύνει ουσιαστικά το πλαίσιο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, αποκτώντας νέο, πιο ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.

Ο ρόλος αυτός ωστόσο θα έχει χαρακτήρα μειοψηφίας σε κάθε επένδυση, δίνοντας πάντοτε την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να στερήσουν έσοδα στην αρχή, αλλά μπορεί ν’ αποτελέσουν μια μακροχρόνια πηγή εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο, όπως π.χ. συμβαίνει στα λιμάνια, στα αεροδρόμια κ.λπ.

Παράλληλα, ο ιδιώτης επενδυτής, έχοντας έναν ισχυρό εταίρο, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, θα είναι διατεθειμένος να επενδύσει περισσότερο και με μικρότερο ρίσκο, καθώς ο συμμέτοχός του θα γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της εθνικής νομοθεσίας, των αδειοδοτήσεων κ.λπ.

Όσον αφορά το ακίνητο του Καραθώνα, πρόκειται για ένα εμβληματικό ακίνητο έκτασης 1.912 στρεμμάτων. Από αυτά, τα 425 στρέμματα είναι τα αξιοποιήσιμα και, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, προβλέπεται η δημιουργία τουριστικών υποδομών, όπως ξενοδοχεία, κέντρα αναψυχής, παραθεριστικές κατοικίες κ.λπ.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ μεγάλο ακίνητο, αφού η έκτασή του αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 1/3 της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και στο 150% της έκτασης του Costa Navarino. Ισχυρό πλεονέκτημα ακόμη αποτελεί η μικρή απόσταση από την Αττική, όπως επίσης και η γειτνίασή του με πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι οι Μυκήνες, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Ναύπλιο, οι Σπέτσες κ.λπ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ