ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Φορολογικές δηλώσεις: Προς νέα παράταση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:17:00 μ.μ. | |
Φορολογικές δηλώσεις
Τριάντα έξι μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2022 μόλις 3,38 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. 

Αυτό σημαίνει ότι απομένουν ακόμα περίπου 3,1 εκατομμύρια δηλώσεις να υποβληθούν εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε νέα παράταση της προθεσμίας που εκπνέει στις 29 Ιουλίου.

Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν υποβληθεί 200.000 περισσότερες δηλώσεις με το οικονομικό επιτελείο να αποφασίζει την παράταση υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου. Είναι εξαιρετικά πιθανό να δοθεί και φέτος ανάλογη παράταση έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να γλιτώσουν από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η παράταση των δηλώσεων πλέον δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Κάθε χρόνο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία οδηγείται στη μετάθεση των προθεσμιών καθώς οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να την υποβάλλουν.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων έχει πέσει. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 3.385.694 δηλώσεις. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι:

-Το 51,05% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 3.385.694 δηλώσεων οι 1.728.369 είναι μηδενικές.

-Για το 16,94% των φορολογικών δηλώσεων α προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 347 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 664.186 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 363.238 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 79,63 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

-Το 32,01% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.083.760 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,088 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.004 ευρώ.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

- Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

- Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση" δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ