ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Οδηγίες προστασίας των εσπεριδοειδών στην περιοχή της Αργολίδας από φυσικούς εχθρούς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:38:00 μ.μ. | |
ζιζάνια σε πορτοκαλιές
Αναλυτικές οδηγίες για την προστασία των καλλιεργειών εσπεριδοειδών από φυσικούς εχθρούς που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο στην περιοχή της Αργολίδας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου.

Αναλυτικότερα:

ΨΩΡΕΣ

Έχει διαπιστωθεί η έναρξη της εξόδου των ερπουσών και το Κέντρο προτείνει στους οπωρώνες, που μετά από έλεγχο διαπιστώνονται προσβολές, να γίνει επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου στις πρώιμες περιοχές και από 13 έως 19 Ιουνίου στις όψιμες περιοχές. Παράλληλα, τονίζει πως τα δέντρα που θα ψεκαστούν με σκέτο θερινό πολτό θα πρέπει να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση, ποτισμένα και η επέμβαση να γίνει πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.

ΚΟΚΚΟΣ


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκκολάψεις και υπάρχουν σποραδικές προσβολές, στις οποίες θα πρέπει να γίνει καταπολέμηση με εγκεκριμένο σκεύασμα από 9 έως 13 Ιουνίου. Σε εσπεριδοειδή με σοβαρές προσβολές από κόκκο, απαιτείται επαναληπτική επέμβαση μετά από δύο εβδομάδες.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

Οι εκολλάψεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι προνύμφες κινούνται στη βλάστηση. Σε οπωρώνες που είχαν προσβληθεί πέρυσι, να γίνει καταπολέμηση με εγκεκριμένο σκεύασμα στις ημερομηνίες που αναφέρονται στην κόκκινη ψώρα και οπωσδήποτε πριν τα σέπαλα του κάλυκα κλείσουν πάνω στον καρπό. Ο ψεκασμός αυτός είναι καθοριστικός για την καταπολέμηση του εντόμου. Οι επόμενοι απλώς μειώνουν τους υπάρχοντες πληθυσμούς.

ΙΣΕΡΥΑ ‘Η ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ


Παρατηρούνται σποραδικές προσβολές και η έξοδος των ερπουσών είναι σε εξέλιξη. Σε οπωρώνες που υπάρχουν προσβολές, το Κέντρο προτείνει πρώτα να ελεγχθεί η ύπαρξη ή μη ωφέλιμου αρπακτικού και, αν δεν υπάρχει, τότε να γίνουν επεμβάσεις στις ημερομηνίες που αναφέρονται στην κόκκινη ψώρα.

ΘΡΙΠΑΣ

Οπωρώνες που πέρυσι είχαν προσβληθεί από θρίπα πρέπει να ελεγχθούν άμεσα και στην περίπτωση που ένα 5% με 10% των καρπιδίων έχει προσβληθεί, θα πρέπει να γίνει επέμβαση με εγκεκριμένο σκεύασμα.

ΑΚΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΟΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΧΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΜΟΝΙΑ – ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΑΚΑΡΙ ΤΗΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ

Για αυτά τα ακάρεα, το Κέντρο προτείνει, σε οπωρώνες που έχει διαπιστωθεί έντονη προσβολή και δεν έχει γίνει προανθικός ψεκασμός, να γίνει άμεσα επέμβαση με εγκεκριμένο σκεύασμα. 

Τέλος, το Κέντρο σημειώνει πως οι προληπτικοί ψεκασμοί πρέπει να αποφεύγονται και να προτιμηθούν σκευάσματα που δεν ζημιώνουν τα ωφέλιμα έντομα, που αυτή την εποχή βρίσκονται σε δραστηριότητα
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ