ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Συναγερμός στην κυβέρνηση μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:00:00 μ.μ. | |
φράχτης στα σύνορά με την Τουρκία
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και την διάσωση εκατοντάδων μεταναστών από νησίδες του ποταμού τις τελευταίες ημέρες, αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για το ζήτημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ανώτατα στελέχη της Διοίκησης, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.
Το τελευταίο περιστατικό στον Έβρο

Η σύσκεψη έρχεται μετά των απεγκλωβισμό 91 μεταναστών στον ποταμό Έβρο την Κυριακή, όπου ανάμεσά τους βρισκόταν γυναίκες και παιδιά.

Στη μεθόριο είναι αυξημένα τα μέτρα επιτήρησης από τους συνοριοφύλακες, καθώς από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν ομάδες μεταναστών που λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και της πτώσης της στάθμης του Έβρου ενδέχεται να επιχειρήσουν παράνομη διέλευση με βάρκες και στη συνέχεια πεζή στην ενδοχώρα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Το πρόβλημά τους είναι να περάσουν τη Θράκη. Έτσι, διαλέγουν δύσβατες περιοχές και όταν είναι καλές οι καιρικές συνθήκες, όπως αυτή την περίοδο, μπορούν να περπατήσουν χωρίς να κινδυνεύσουν.

Το χρονικό της διάσωσης των 91


Σε τουριστικά λεωφορεία επιβιβάστηκαν, το βράδυ της Κυριακής, οι μετανάστες που βρίσκονταν σε νησίδα στην περιοχή Μαράσια στον Έβρο. Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε με δυσκολία αφού οι δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο.

Οι ελληνικές δυνάμεις -η αστυνομία, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ και ο στρατός- κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους μετανάστες, που βρίσκονταν σε μια νησίδα, δίπλα στο χωριό Μαράσια. Όπως είπαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ, ήταν μια πραγματικά δύσκολη επιχείρηση, γιατί οι βάρκες κινήθηκαν ακριβώς δίπλα από τουρκικό έδαφος.

Πάνω από 50 άτομα ήταν γυναίκες και παιδιά. Μία γυναίκα λιποθύμησε, γεγονός που σύμφωνα με τους διασώστες, οφείλεται στην αφυδάτωση αλλά όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Οι μετανάστες απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ένα λεωφορείο και ένα μικρότερο βανάκι στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, στο Φυλάκιο, χωριό της Ορεστιάδας.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες σήμερα (4-6-2023) από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex, 91 μη νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου, πλησίον παρέβριας περιοχής των Μαρασίων Ορεστιάδας.

Πρόκειται για 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν.

Από τις επακόλουθες έρευνες διακριβώθηκε η βασιμότητα των πληροφοριακών στοιχείων και άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους, ενώ στο σημείο παρίστατο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ