ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Επιμελητήριο Αργολίδας: Με επιτυχία τα εγκαίνια της 26ης Έκθεσης Αγροτουρισμού Επιδαύρου

Φώτης Δαμούλος
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Εκθεσιακής δραστηριότητας «Επίδαυρος Βίωμα», γνωστή και ως έκθεση του Αγροτουρισμού, τη Κυριακή 2 Ιουλίου στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου.

Πρόκειται για μια έκθεση θεσμό για την περιοχή με δυναμική παρουσία τουλάχιστον 25 χρόνια. Η φετινή διοργάνωση του Δήμου Επιδαύρου και συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Αργολίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σηματοδότησαν την αφετηρία για μια σειρά ριζικών αλλαγών σε πολλαπλά επίπεδα.

Η εκθεσιακή δραστηριότητα «Επίδαυρος Βίωμα» έχει ως απώτερο σκοπό να προβάλει τη φυσική και τη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής σε συνδυασμό με το γαστρονομικό της πλούτο, να προσφέρει βιωματικές εμπειρίες στους επισκέπτες, οι οποίες θα παραμείνουν άρρηκτα συνδεδεμένες με τον πολιτισμό, την ιστορία, το θέατρο, την αρχαιότητα, τη μνήμη, την κοινότητα, τη βιωσιμότητα, το ευ ζην, την υγεία, τη γευσιγνωσία και την ανάδειξη των εκλεκτών προϊόντων της Επιδαύριας Γης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο νέο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν αυθεντικές γεύσεις τοπικών προϊόντων, να ενημερωθούν, να ψυχαγωγηθούν μέσω καλλιτεχνικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων, να ανακαλύψουν τα ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά της περιοχής, να γνωρίσουν τους ντόπιους και να αισθανθούν από απλοί επισκέπτες ή τουρίστες ως κομμάτια του ιερού αυτού τόπου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας χαιρέτισε την εκδήλωση και εξέφρασε με πεποίθηση ότι θα αναδείξει την έκθεση Αγροτουρισμού σε θεσμό Πανελλαδικής διάστασης. Παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων όλων των περιοχών. Αναφέρθηκε στην αξία που προσδίδει αυτή η Έκθεση στην περιοχή αλλά και στα εξαιρετικά προϊόντα αγροτικής παραγωγής και τοπικών βιοτεχνιών.

Τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή θα μπορούσε να καταστεί το κεντρικό σημείο προβολής της Αργολίδας, λόγω του πολυπρόσωπου χαρακτήρα της. Απηύθυνε συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή αλλά και στο Επιμελητήριο Αργολίδας για την αναβάθμιση της Έκθεσης Αγροτουρισμού Επιδαύρου. Στο τέλος δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να υποστηρίξει ουσιαστικά και να συνδράμει όλες τις εκδηλώσεις εξωστρέφειας και προβολής τοπικών προϊόντων, μολονότι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα άρδευσης του Αναβάλλου.

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Χρόνης καλωσόρισε όλα τα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής που παρευρέθηκαν στην έκθεση και αναφέρθηκε στη νέα ταυτότητα της έκθεσης «Επίδαυρος Βίωμα». Σημαντικός αρωγός στην αναβάθμιση αποτέλεσε το τοπικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, μέσω του έργου «Αναβάθμιση Φεστιβάλ – Έκθεσης Αγροτουρισμού Επιδαύρου», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία & θάλασσα 2014-2020» (LEADER). Ανέλυσε την αξία της βιωματικής εμπειρίας για τον επισκέπτη αλλά και τη σύνδεση με τον αυθεντικό τουρισμό. Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Δαμούλος απηύθυνε χαιρετισμό στους πολιτικούς εκπροσώπους και αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή και στην πολύπλευρη υποστήριξη του Επιμελητηρίου Αργολίδας στην Έκθεση του Αγροτουρισμού. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι σκοπός της έκθεσης αποτελεί η προβολή των παραγόμενων προϊόντων της Αργολικής Γης, η προώθηση των κατασκευών που απορρέουν από τις οικοτεχνίες-βιοτεχνίες και η ανάδειξη του πολιτιστικού και αρχαιολογικού μας πλούτου. Προσέθεσε επίσης την αναγκαιότητα ύπαρξης ενότητας, σύμπνοιας και άριστης συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου να υλοποιηθούν όλα αυτά. Ακόμη δε παρέλειψε να αναφερθεί στην καινοτόμα μελέτη ‘’Argolis Taste Culture’’, μια δράση του Επιμελητηρίου Αργολίδας που μόνο αναπτυξιακό πρόσημο για την περιοχή μπορεί να αποτυπώσει, αφού διαθέτει τη δυναμική και την προοπτική να καταστήσει την Αργολίδα ως Γαστρονομικό Προορισμό Διεθνούς Εμβέλειας. Ο κ. Δαμούλος όρισε ως το τρίπτυχο της επιτυχίας τη γαστρονομία, τη πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά και ως καταλύτη τις κατ’ επανάληψη επισκέψεις των ταξιδιωτών στον τόπο μας για βιωματικές εμπειρίες. Κλείνοντας την ομιλία του διαβεβαίωσε ότι το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να ενισχύει οικονομικά όλες τις δράσεις που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς δε παρέλειψε να τοποθετηθεί για το ζήτημα του Αναβάλλου και να κάνει μνεία στο κόστος.

Στην έκθεση αυτή παρέστησαν οι κ.κ. βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Γαβρήλος και Ανδρέας Πουλάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαντζούνης, Περιβάλλοντος Τάσος Γανώσης, Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο Περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Σιδέρης, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης, πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου.

Η έκθεση θα συνεχίσει να λειτουργεί έως και τις 13 Αυγούστου 2023, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή πλαισιωμένη από πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος
Φώτιος Δαμούλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ