ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας - Κορινθίας: Διακοπή των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38°C

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:58:00 π.μ. | |
Εργάτης ζέστη
Οι μέρες του καύσωνα αποτελούν ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για τους εργαζόμενους του κλάδου. Χιλιάδες συνάδελφοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. 

Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (ιχθυοκαλλιέργειες, εργάτες γης κλπ), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, συσκευαστήρια, θερμοκήπια, κτλ), είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών), οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές. Σε όλους αυτούς τους χώρους θα απαιτηθεί από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, της «εξυπηρέτησης του πελάτη», της «ανταγωνιστικότητας».

Δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα. Η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (αφυδάτωση, ηλίαση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ).

Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!

Για την εργοδοσία μετρά μόνο το κέρδος και μπροστά σε αυτό δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη ζωή! Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, γι΄ αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, «αυστηρές συστάσεις» χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, αφού διαδοχικά οι κυβερνήσεις έχουν διαλύσει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την Επιθεώρηση Εργασίας.

Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας τις σωματικές του αντοχές. Είναι στο χέρι μας, να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα.

Απαιτούμε:

• Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (μηχανοστάσια, υπαίθριες εργασίες, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

• Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

• Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

• Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

• Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

• Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του κλάδου να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στο Συνδικάτο τους για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στην λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας.



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ