ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Ναύπλιο: Τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής γιόρτασαν στο ιστορικό εκκλησάκι στους πρόποδες του Παλαμηδίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:53:00 μ.μ. | | |
Περιφορά εικόνας
Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στο ιστορικό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή στο Ναύπλιο κάτω από το κάστρο Παλαμήδι. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος .
Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Αγίας πέριξ της εκκλησίας.
Το ιστορικό αυτό εκκλησάκι βάση μαρτυριών ανοικοδομήθηκε επί των ερειπίων παλαιού ναού το 1693 από τον ιερομόναχο Γεράσιμο Ρεθυμνιώτη. 
Το εκκλησάκι αυτό είναι πολύ αγαπητό στον κόσμο και την παραμονή της εορτής συρρέει πάρα πολύς κόσμος για να προσκυνήσει την εικόνα της Αγίας Παρασκευής. 
Περί την δεκαετία του 1920 κάτω από τον ναό βρίσκονταν στρατόπεδο, εκεί κάποιος φαντάρος αρρώστησε σοβαρά από μολυσματική ασθένεια, παρακάλεσε ο ίδιος να γίνει καλά και όντως το θαύμα έγινε, είδε όραμα να του εμφανίζεται μια αγία και να του λέει πως θα τον κάνει καλά ….αυτός κατόπιν πήγε να δει στο εκκλησάκι που βρίσκονταν πάνω από το στρατόπεδο και όντος αντίκρισε την αγία Παρασκευή. 
Πηγαίνοντας στην Αθήνα από όπου και ήταν, έφτιαξε μια εικόνα της αγίας Παρασκευής αλλά αμέλησε να την φέρει στο Ναύπλιο. Κατόπιν πάλι η αγία με όραμα του είπε να την πάει στην εκκλησία της στο Ναύπλιο, όπου κι αυτό έγινε. Από αυτή την εκκλησία μετά την ελευθέρωση του Παλαμηδίου από τους τούρκους Έλληνες πήραν από το ναό της Αγίας Παρασκευής τα αναγκαία ιερά σκεύη για την τέλεση της δοξολογίας στο ναΐδιο του Αγίου Ανδρέα στο Παλαμήδη στις 30 11 1822 από τον Ιερέα π. Γεώργιο Βελίνη.
 Η εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής είναι τώρα ιδιωτική και ανήκει στην οικογένεια Αργυρόπουλου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ