ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Π.Διολίτσης: Ήρθε η ώρα ο ανάβαλος και οι πηγές της Λέρνης να αξιοποιηθούν και να δώσουν νέα πνοή στο Δήμο Άργους-Μυκηνών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:57:00 μ.μ. | |
Π.Διολίτσης
Τους καλοκαιρινούς μήνες με τις αυξημένες θερμοκρασίες οι ανάγκες του Δήμου Άργους – Μυκηνών για την τροφοδοσία νερού είναι 700 κυβικά νερό ανά ώρα.

Οι πηγές της Λέρνης, σε συνθήκες καλοκαιριού, αδυνατούν να τροφοδοτήσουν το Δήμο με τόσα πολλά κυβικά πόσιμου νερού, γιατί εξαιτίας της ανομβρίας η στάθμη πέφτει. Έτσι αναγκαστικά μπαίνει σε λειτουργία η άντληση νερού από την πηγή του αναβάλου.

Το νερό του αναβάλου είναι επαρκές για την ύδρευση του Δήμου αλλά έχει μεγάλο αριθμό μονάδων αλμυρότητας, το οποίο το καθιστά μη πόσιμο.

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών διαθέτει ένα μικρό εργοστάσιο - εργαστήριο αφαλάτωσης, το οποίο έχει περιορισμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης και μπορεί να αφαλατώνει μόλις 200 κυβικά νερού ανά ώρα.

Όπως είναι λογικό το εργοστάσιο αυτό δεν είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης ολόκληρου του Δήμου και για το λόγο αυτό η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.-Μ. κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θέτει σε λειτουργία την γεώτρηση «ΚΡΟΥΣΚΟΥΖΑΣ», η οποία όμως έχει ποσότητες νιτρικών παραπάνω από το όριο των 50 μονάδων με αποτέλεσμα η μίξη που γίνεται να έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του πόσιμου νερού.

Όλα αυτά τα χρόνια με την ενασχόλησή μου με τα κοινά, παρατηρώντας και αξιολογώντας τα πλεονεκτήματα του τόπου μας και από την εμπειρία που έχω αποκτήσει ως Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.-Μ. το όραμα που έχω για τη λύση του προβλήματος της ύδρευσης του Δήμου Άργους – Μυκηνών είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου αφαλάτωσης στην περιοχή του αναβάλου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης ολοκλήρου του Δήμου άπαξ διά παντώς.

Με τον κατάλληλο σχεδιασμό το εργοστάσιο θα έχει τη δυνατότητα παροχής 2.000 κυβικών νερού ανά ώρα, ποσότητα υπέρ αρκετή για την κάλυψη των αναγκών μέχρι και του τελευταίου χωριού του Δήμου μας.

Παράλληλα το ίδιο εργοστάσιο μπορεί να αποκτήσει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να έχει τη δυνατότητα εμφιάλωσης νερού προς πώληση. Με αυτό τον τρόπο η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.-Μ. θα έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει κέρδη από την εκμετάλλευση του εργοστασίου.

Η επιχείρηση θα αποκτήσει εξωστρέφεια κάτι το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη ολόκληρος ο Δήμος Άργους - Μυκηνών, στον οποίο θα προστεθεί το κύρος που του αρμόζει και η αναγνωρισιμότητα του Δήμου θα έχει ως αποτέλεσμα την προβολή της περιοχής η οποία και αυτή θα δημιουργήσει έναν κύκλο εσόδων.

Στην περιοχή που λειτουργεί το ήδη υπάρχον εργοστάσιο - εργαστήριο αφαλάτωσης, δηλαδή στην πανέμορφη περιοχή των πηγών της Λέρνης μπορεί να δημιουργηθεί ένα πάρκο νερού, ο περιβάλλοντας χώρος του οποίου μπορεί να λειτουργεί και ως μουσειακός χώρος ύδρευσης.

Για παράδειγμα εντός του πάρκου μπορούν να τοποθετηθούν οι παλιές ατμοκίνητες αντλίες νερού, ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός από το παλιό αντλιοστάσιο, οι παλιοί ηλεκτρικοί πίνακες διανομής ρεύματος και γενικότερα το πάρκο μπορούν να κοσμούν αντικείμενα τα οποία έχουν ιστορία και σίγουρα μπορούν να δημιουργήσουν πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον.

Έτσι ο τόπος θα αποκτήσει επισκεψιμοτητα θα αναπτυχθεί ο τουρισμός στην περιοχή, το πάρκο νερού θα γίνει ένας εναλλακτικός χώρος διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Επίσης στο μουσειακό χώρο ύδρευσης αλλά και στο σύγχρονο εργοστάσιο νερού μπορούν να λειτουργούν βιωματικά εργαστήρια έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει την ευκαιρία να διδαχθεί ιστορία και να συγκρίνει τις παλιές μεθόδους ύδρευσης με τις σύγχρονες εγκαστάσεις ύδρευσης, αφαλάτωσης και εμφιάλωσης και βιωματικά να μπορεί να αντιληφθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Οι σχετικές και οι απαραίτητες μελέτες μπορούν να γίνουν και από φοιτητές πανεπιστημιων που σχετίζονται με το αντικείμενο, να φιλοξενηθούν στην περιοχή, να μελετήσουν τα στοιχεία, να κάνουν έρευνα και να σχεδιάσουν με νεανική ματιά το μέλλον της περιοχής.

Όλα αυτά είναι εφικτό να υλοποιηθούν με κοινοτικούς πόρους.

Όσο για τη λειτουργία και τη διαχείριση του εργοστασίου νερού αλλά και του πάρκου νερού μπορεί να αναλάβει η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.-Μ.

Πέτρος Διολίτσης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άργους - Μυκηνών
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξή "Συμφωνία Δημιουργίας"
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ