ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Νικήτας Τσακίρογλου: Τα πράγματα με τον θεσμό της Επιδαύρου είναι τραγικά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:03:00 μ.μ. | |
Νικήτας Τσακίρογλου
Ο Νικήτας Τσακίρογλου στην πρόσφατη συνέντευξή του τοποθετήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί για τις παραστάσεις «Σφήκες» του Αριστοφάνη σε ελεύθερη διασκευή της Λένας Κιτσοπούλου και «Μήδεια» του Ευρυπίδη σε διασκευή του Φρανκ Κάστορφ. 

Και οι δύο παραστάσεις ανέβηκαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με πολλές αντιδράσεις από το κοινό και από τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ο μεγάλος ηθοποιός μιλώντας στον Νίκο Νικόλισα για την εφημερίδα Espresso, αναφέρθηκε σε αυτές τις αντιδράσεις και παράθεσε την προσωπική του άποψη για τον σεβασμό του ιδιαίτερου χώρου της Επιδαύρου. Συγκεκριμένα είπε: «Νομίζω πως είναι κατάντια και πονάει ειλικρινά η ψυχή μου με όσα συμβαίνουν. Είχαν πάει δικοί μου άνθρωποι στην παράσταση του Κάστορφ και έφυγαν εκνευρισμένοι, πολύ πριν τελειώσει το έργο. Οι παραστάσεις πλέον είναι από το κακό στο χειρότερο. Δεν ξέρει κανείς τι θα αντικρίσει.

Κάποτε, εμείς, καλούσαμε προσωπικότητες όπως ο Πίτερ Στάιν για να μας φωτίσουν από την εμπειρία τους και πως βλέπουν τις παραστάσεις. Εδώ πρόκειται για πειραματισμούς. Δεν υπάρχει τίποτα πλέον. Είναι πολύ κρίμα γιατί ο τόπος της Επιδαύρου ζει από τον θεσμό του αρχαίου θεάτρου.

Λυπάμαι αλλά, όπως φαίνεται, θα σταματήσει ο θεσμός αυτός να υπάρχει με την πορεία που βαδίζει. Μιλάμε για το κατεξοχήν ιερότερο μνημείο του ελληνικού πολιτισμού. Παγκοσμίως, όταν μιλάει κάποιος για θέατρο, μιλάει για την Επίδαυρο. Τα πράγματα με τον θεσμό της Επιδαύρου είναι τραγικά. Ξεφεύγει η κατάσταση από την τραγωδία και έχει γίνει… παρωδία».

Ο ίδιος μάλιστα δεν θα κρατούσε μια θέση στο κοινό για μια τέτοια παράσταση: «Σε καμία περίπτωση, όχι. Απέχω από όλη αυτή την ιστορία εδώ και χρόνια, γιατί λυπάμαι και πονάω. Έχω και σπίτι εκεί και δεν μου κάνει αίσθηση να πάω, λόγω των θεαμάτων αυτών και να μη δω παραστάσεις. Δυστυχώς, τα πάντα γίνονται με κομματικές σφραγίδες και για αυτό έφτασε εδώ που έφτασε η Επίδαυρος», πρόσθεσε ο Νικήτας Τσακίρογλου για τις παραστάσεις που παίζονται στην Επίδαυρο τα τελευταία χρόνια.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ