ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Βόλτα πολιτισμού από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε Επίδαυρο, Ναύπλιο και Σπέτσες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:22:00 μ.μ. | | | |
Τουρίστες στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα
Το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου διοργάνωσε για τα μέλη και τους φίλους του μια πετυχημένη τριήμερη εκδρομή με πλούσιο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο στο Ναύπλιο, την Επίδαυρο και τις Σπέτσες. 

Την πρώτη ημέρα, οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, που έχει συνδέσει την ιστορική διαδρομή της με μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της χώρας. 

Μετά την περιήγηση στο ιστορικό της κέντρο σε εμβληματικά μνημεία της με τη βοήθεια ξεναγού, οι περισσότεροι χάρηκαν απολαυστικές βόλτες στην παραλία με φόντο το νησάκι Μπούρτζι και στα πανέμορφα σοκάκια του Ναυπλίου, κοντά στην κεντρική ιστορική πλατεία, την πλατεία Συντάγματος, η οποία περιστοιχίζεται από ιστορικά κτήρια, όπως η ενετική Αποθήκη του Στόλου, το Βουλευτικό, πρώην τζαμί του Αγά-πασά, το άλλοτε Αλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό στα νεότερα χρόνια ως «Τριανόν», οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Γεωργίου και άλλα ενετικά, οθωμανικά,

Η περιήγηση συνεχίστηκε και τη δεύτερη ημέρα επισκεπτόμενοι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» και άλλα ενδιαφέροντα, μεταξύ μπάνιου στην παραλία της «Αρβανιτιάς».

Το απόγευμα οι εκδρομείς αναχώρησαν για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα του διασημότερου αρχαίου ελληνικού θεάτρου, το οποίο συνδυάζει την κομψότητα με την τέλεια ακουστική. 

Αυτοί ήταν εξάλλου οι λόγοι που συντέλεσαν στη δημιουργία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και στον οποίο εντάσσεται και η παράσταση που παρακολούθησε η ομάδα του Λ.Ε.Β. σε πανελλήνια πρώτη, τoν «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, η οποία έδωσε τον καλύτερό της εαυτό. Μια παράσταση που αποδείχθηκε ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία για τους χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν από νωρίς τον χώρο, με αποτέλεσμα να γεμίσουν ασφυκτικά το κοίλον, καθιστώντας την παράσταση sold out. Έτσι, η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ενθουσιάζοντας το κοινό, μια παράσταση γεμάτη ανατροπές και έντονα συναισθήματα. 

Η σκηνοθέτης βούτηξε στο άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη, βλέποντάς το ως έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό. Τα πρόσωπα της αρχαίας τραγωδίας απογυμνώθηκαν, μεταφέροντας την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία, αλλά και την αγνότητα του ανθρώπινου γένους. Ο χώρος, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή σκηνοθεσία, το πρωτότυπο σκηνικό και τις ερμηνείες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον όλων, μα τη συγκίνηση λόγω της αθρόας προσέλευσης, που συνεχιζόταν έως και το τελευταίο λεπτό, λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση. Το κοινό αντάμειψε τους συντελεστές με θερμά χειροκροτήματα στο τέλος και η παράσταση απέσπασε θερμότατες κριτικές που συνεχίζονται να γράφονται.

Την τρίτη ημέρα, οι εκδρομείς όδευσαν για την Κόστα, το κοντινό λιμάνι απέναντι ακριβώς από τις Σπέτσες, όπου επιβιβάστηκαν στο καραβάκι με προορισμό το κοσμοπολίτικο λιμάνι του Αργοσαρωνικού. Οι Σπέτσες, νησί αρχοντικό, τόπος καταγωγής ένδοξων προσωπικοτήτων, με ναυτιλιακή ιστορία και παράδοση αντανακλά μια άλλη εποχή, ενός κόσμου με αισθητική που ξεχωρίζει και κρατά, επί χρόνια, ψηλά τη σημαία ενός από τους πιο αγαπημένους προορισμούς. Η πολύωρη παραμονή στις Σπέτσες έδωσε την ευκαιρία στους εκδρομείς να περιδιαβούν στην προκυμαία, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης και τα υπέροχα διατηρημένα παραδοσιακά κτήρια στολισμένα με όμορφους κήπους και σπετσιώτικα βοτσαλωτά.

Εκτός από την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μουσείο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ένα ξεχωριστό αρχοντικό με κειμήλια του Αγώνα, και προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας, οι ταξιδιώτες περιηγήθηκαν ελεύθερα στην πόλη με αμαξάκι, στο Αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη-Μουσείο των Σπετσών, ένα επιβλητικό κτήριο, που στεγάζει αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα, κολύμπησαν στην κοντινή παραλία για μπάνιο ή απόλαυσαν το καφέ τους στο «Ποσειδώνιο», ένα ιστορικό ξενοδοχείο που διατηρεί την παλιά του αίγλη, την εξαίσια αρχιτεκτονική και τους εξαίρετα διακοσμημένους εσωτερικούς χώρους του, που το καθιστούν πόλο ενδιαφέροντος μιας άλλης αντίληψης. Η τριήμερη περιήγηση έκλεισε το βράδυ με την επιστροφή στον Βόλο μέσα σε μια υπέροχη φιλική ατμόσφαιρα της πολυμελούς εκδρομικής ομάδας του ΛΕΒ. Ωραία καλοκαιρινή εμπειρία με την υπόσχεση μιας αντίστοιχης μελλοντικής.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ