ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Καλαμάτα, Ναύπλιο και Μάνη στους «top» καλοκαιρινούς οδικούς προορισμούς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:56:00 μ.μ. |
Παλαμήδι
«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει το φετινό καλοκαίρι οι προ-κρατήσεις για αυτοτελείς κατοικίες, εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε οδικούς προορισμούς για διακοπές, με κόστος διανυκτέρευσης έως 100 ευρώ.

Τα περίφημα «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας παρουσιάζουν άνθηση λόγω του κόστους μετακίνησης και ιδιαίτερα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που πλέον δεν είναι αμελητέο. Τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς σε δημοφιλείς και μη προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα που κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα.

Οι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών από την κατοικία τους
Συγκεκριμένα, στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, οι προ-κρατήσεις για τον μήνα Ιούλιο αγγίζουν το 96% και 97% για τον Αύγουστο. Στην Εύβοια, με εξαίρεση τη Χαλκίδα, είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 858 αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα σύμφωνα με την AirDNA. Όσον αφορά τις οικονομικές επιλογές για κατοικίες πλησίον της θάλασσας, με ζητούμενο μίσθωμα έως 100€/διανυκτέρευση, καταγράφονται προ-κρατήσεις της τάξεως του 96% για τον Ιούλιο και 95% για τον Αύγουστο.

Στη Χαλκιδική, με δυναμική 5.029 εγγεγραμμένων κατοικιών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 100€/διανυκτέρευση καταγράφουν προ-κρατήσεις της τάξεως του 99% για τον Ιούλιο και 98% για τον Αύγουστο.

Παρόμοια εικόνα και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 97% για τον μήνα Ιούλιο και 99% για τον Αύγουστο για ακίνητα πλησίον της θάλασσας με ζητούμενο μίσθωμα έως 100€/διανυκτέρευση. Στην Ήπειρο, με εξαίρεση τα Ιωάννινα και τους ορεινούς προορισμούς, η δυναμική των ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τις 950.

Στην Θεσσαλία, με εξαίρεση τον Βόλο, καταγράφονται 880 εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στους ορεινούς και αστικούς προορισμούς, ενώ η δυναμική των ακινήτων πλησίον της θάλασσας δεν ξεπερνούν τις 1.500 κατοικίες. Οι προ-κρατήσεις για τον μήνα Ιούλιο αγγίζουν το 95% και τον Αύγουστο το 99% για ακίνητα πλησίον της θάλασσας με ζητούμενο μίσθωμα έως 100€/διανυκτέρευση.


Καλαμάτα, Ναύπλιο και Μάνη (Λακωνική & Μεσσηνιακή) αποτελούν τους «top» καλοκαιρινούς οδικούς προορισμούς

Η «άγρια» φύση στη Μάνη τόσο στη Λακωνική όσο και τη Μεσσηνιακή αποτελεί διαχρονικό οδικό προορισμό τόσο για εγχώριους όσο και για αλλοδαπούς ταξιδιώτες. Το Ναύπλιο αποτελεί προορισμό για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου που επιλέγουν τόσο οι Αθηναίοι λόγω της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης όσο και πολλοί αλλοδαποί ταξιδιώτες που επισκέπτονται τόσο το θέατρο της Επιδαύρου και τους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας.

Το καλό οδικό δίκτυο και η πληθώρα επιλογών σε παραλίες έχουν αναδείξει τα τελευταία 3-4 χρόνια τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα προορισμό τόσο τριημέρων όσο και για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι επιλογές στη Μεσσηνία με «βάση» διαμονής την Καλαμάτα είναι πολλές τόσο για ημερήσιες εξορμήσεις όσο και για εξερεύνηση οργανωμένων και μη παραλιών. Η Καλαμάτα, διαθέτει 786 698 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης από 698 τον Μάιο.

Οι αναδυόμενοι και «must» ηπειρωτικοί προορισμοί

Ο νομός Ηλείας με τις χρυσαφένιες παραλίες, όπως την Κυλλήνη, την Κουρούτα και τη Ζαχάρω, καταγράφει αύξηση στην εγγραφή νέων ακινήτων κατά 43,61% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022.

Ο «ξεχασμένος» τουριστικά νομός Αχαΐας δείχνει να κερδίζει έδαφος τη φετινή χρονιά και οι παραθαλάσσιες περιοχές της αιγιαλίτιδας ζώνης, όπως το Δερβένι, ο Λόγγος, τα Αραχωβίτικα, τα Σελιανίτικα καθώς και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπως η παραλία Γιανισκάρη και η Καλόγρια, κερδίζουν τη προτίμηση των τουριστών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών τη φετινή σεζόν.

Η Εύβοια λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα έλκει όλο και περισσότερους Αθηναίους που θέλουν να γνωρίσουν τις παραλίες και τους μικρούς κόλπους. Πολλοί, με επίκεντρο την εξοχική κατοικία που θα μισθώσουν, οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές γνωρίζοντας την ευρύτερη περιοχή.

Οι παραθαλάσσιοι προορισμοί της Ηπείρου κερδίζουν κάθε χρόνο περισσότερους τουρίστες. Μικροί κόλποι, παραλίες οργανωμένες ή μη, ιστορία, πολιτισμός και πολλές γαστρονομικές επιλογές.

«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» είναι το σλόγκαν των Θεσσαλονικέων και δεν έχουν άδικο. Το Πευκοχώρι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για οικογένειες και ζευγάρια αφού συνδυάζει τη διασκέδαση, το καλό φαγητό και την υπέροχη θάλασσα. Η Καλλιθέα θεωρείται must προορισμός για τη νεολαία, αφού έχει έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ ο Νέος Μαρμαράς αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες και ζευγάρια.

«Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα και όλα τα οικονομικά βαλάντια. Αποτελεί ευκαιρία για περιοχές που αναδείχθηκαν τη περσυνή χρονιά, εν μέσω πανδημίας, να ενταχθούν δυναμικά στον τουριστικό χάρτη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στο νέο μοντέλο τουρισμού και να αδράξουν την ευκαιρία της φετινής σεζόν», αναφέρει ο πρόεδρος του E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Βασικό κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες
Το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών, που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτελούν βασικούς παράγοντες για όσους διαθέτουν περιορισμένο «budget».

Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία, σύμφωνα με την δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες, όσο και για νέα ζευγάρια και παρέες.

Τα παραπάνω καταγράφονται και στην έρευνα της AirDNA όπου τονίζεται το χάσμα μεταξύ της αύξησης της προσφοράς και της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συγκεκριμένα, η αύξηση της ζήτησης από το 2019 είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη από την αύξηση της προσφοράς την ίδια περίοδο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ