ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Ναύπλιο: Οι πρώτοι επισκέπτες στο ανακαινισμένο Μπούρτζι (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:10:00 μ.μ. | |
κάστρο
Σήμερα Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 άνοιξε για το κοινό το φρούριο Μπούρτζι Ναυπλίου ως επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού και αναψυχής όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Η είσοδος έως και την Πέμπτη 17 Αυγούστου θα είναι δωρεάν, ενώ από την επομένη, Παρασκευή 18 Αυγούστου, το μνημείο θα λειτουργεί με εισιτήριο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το πλαίσιο λειτουργίας του εμβληματικού μνημείου συμφωνήθηκε μετά από στενή και αγαστή συνεργασία του ΥΠΠΟ με την ΕΤΑΔ.

Σημειώνεται ότι το έργο του ΥΠΠΟ περιελάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επισκευή και ανακατασκευή σε όλα τα λειτουργικά τμήματα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του φρουρίου (δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης) και ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρική εγκατάσταση, θέρμανση, ψύξη, τηλεπικοινωνία).
Στους προμαχώνες δημιουργήθηκαν μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο και διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου.
Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργήσουν για το κοινό το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στην παρούσα πρώτη φάση της λειτουργίας του οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στους εξωτερικούς χώρους του μνημείου.
Στα βόρεια κτήρια εγκαταστάθηκαν βοηθητικές χρήσεις και εξασφαλίστηκαν συνθήκες πρόσβασης από ΑμεΑ με κατασκευή ανελκυστήρα που επιτρέπει την προσπέλαση του βασικού επιπέδου του φρουρίου.
Στο εσωτερικό του νότιου πύργου διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του ως δωμάτιο ξενοδοχείου και αποκαταστάθηκαν η επίπλωσή του και ο κινητός εξοπλισμός του ως στοιχείο προβολής της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου.
Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το Μπούρτζι Ναυπλίου καθημερινά, από Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 20:00 (τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2752027575
Δημήτρης Κωστούρος: Πολύ μεγάλη η στιγμή για το Ναύπλιο αλλά και για όλους τους Έλληνες

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, δήλωσε στην κάμερα των Αργολικών Ειδήσεων για την επαναλειτουργία του επιθαλάσσιου κάστρου που αποτελεί εμβληματικό στοιχείο για την Πρωτεύουσα της Αργολίδας.: «Το Σάββατο 5 Αυγούστου το Μπούρτζι, το εμβληματικό φρούριο, σήμα κατατεθέν για την πόλη του Ναυπλίου, ανοίγει ξανά τις πύλες του στο κοινό ως επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού και αναψυχής. 
Μια μεγάλη προσπάθεια του Δήμου Ναυπλιέων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και του Υπουργείου Πολιτισμού, σε αγαστή συνεργασία, με κοινή συναντίληψη πραγμάτων και από κοινού συνέργειες, κατάφεραν να ολοκληρώσουν ένα έργο μείζονος σημασίας σε ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής αξίας που προβάλει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. 
Είναι πολύ μεγάλη η στιγμή για το Ναύπλιο αλλά και για όλους τους Έλληνες. Συνεχίζουμε ως Δημοτική Αρχή την προσπάθεια ανάδειξης του Δήμου Ναυπλιέων σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό με ακόμα μεγαλύτερη τουριστική απήχηση και επισκεψιμότητα όλο το χρόνο προς όφελος της τοπικής οικονομίας και των συμπολιτών μας».

Τι αναφέρει η Άλκηστις Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αργολίδας

«Έφτασε η πολυπόθητη στιγμή το μνημείο να αποδοθεί πάλι στο κοινό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι γι’ αυτό. Έχει γίνει μια στενή συνεργασία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) κι έχει υπογραφεί εκ μέρους της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ, Παναγιώτη Μπαλωμένου, ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο προβλέπει ακριβώς τι θα κάνει ο καθένας. Διότι το Μπούρτζι ανήκει διαχειριστικά στην ΕΤΑΔ, ως μνημείο όμως είναι υποχρεωτικό να επιβλέπεται από το ΥΠΠΟ. 

Αυτά όλα τα καταγράψαμε, συμφωνήσαμε ότι θα τα εφαρμόσουμε με πολύ μεγάλη συνέπεια στην πράξη και αυτό που περιμένουμε κι έχουμε πολύ μεγάλη αγωνία είναι να δούμε τώρα πώς θα συμπεριφερθεί το κοινό. Διότι είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Δηλαδή, το Μπούρτζι ως επισκέψιμο μνημείο δεν το έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα ποτέ», δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Άλκηστις Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αργολίδας, του φορέα που υλοποίησε τις εργασίες αποκατάστασης στο μνημείο με αυτεπιστασία (οι εργασίες των υποδομών έγιναν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟ).
Το φρούριο θα λειτουργεί αρχικά ως επισκέψιμο μνημείο και σταδιακά με τους επιμέρους χώρους, δηλαδή ένα μικρό αναψυκτήριο-εστιατόριο και στους προμαχώνες ένα πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και ένας εκθεσιακός χώρος.
Το αναψυκτήριο – εστιατόριο βρίσκεται εντός του μνημείου, στην πλευρά που «βλέπει» προς το Ναύπλιο. Ο επισκέπτης θα μπορεί να πηγαίνει σε αυτό αφού πρώτα πληρώσει το εισιτήριο, το οποίο έχει οριστεί στα 5 ευρώ, με ό,τι εκπτώσεις προβλέπονται για τους επισκέπτες στα μνημεία του ΥΠΠΟ.
Στην πλευρά αυτή, «στο “ισόγειο” υπάρχουν δυο κλειστοί χώροι, αριστερά βρίσκεται το εστιατόριο και δεξιά, η κουζίνα. Το εστιατόριο θα βγάζει και τραπέζια στις ταράτσες αυτών των δυο χώρων που κοιτάζουν προς το Ναύπλιο. Όπως ήταν και παλιά δηλαδή», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί περιοδική έκθεση στο μνημείο με φωτογραφίες που αφορούν την ιστορία του.
Όσο για το διάστημα (5-17/8) της δωρεάν εισόδου στο Μπούρτζι θα υπάρχει μια μίνιμουμ ζώνη επισκεψιμότητας 100 ατόμων ανά ώρα, με τον μελλοντικό τελικό αριθμό επισκεπτών ανά ώρα να καθορίζεται στην πορεία. Σημειώνεται ότι η μετάβαση με τα πλωτά μέσα δεν θα περιλαμβάνεται στο εισιτήριο.
Ποιο είναι το φρούριο Μπούρτζι

Το Φρούριο Μπούρτζι, ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελλαδικού χώρου, κατασκευάστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, 1471 έως 1477, από τον αρχιτέκτονα Antonio Gambello, όταν ήταν προβλεπτής (διοικητής) του Ναυπλίου ο Vittore Pasqualigo. 
Το φρούριο εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης για 350 χρόνια, στα οποία δέχτηκε αρκετές επισκευές και τροποποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Ναυπλίου. Μετά το 1865 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του δήμιου, που έφευγε από το νησί μόνο για τις εκτελέσεις με γκιλοτίνα που λάμβαναν χώρα στο Παλαμήδι. Όταν οι εκτελέσεις σταμάτησαν, το φρούριο εγκαταλείφθηκε.
Με τη δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, ο θαλασσόπυργος εκμισθώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 για τουριστική εκμετάλλευση και μετετράπη σε ξενοδοχείο που λειτούργησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960.
Αργότερα, με επιμέρους επεμβάσεις του ΕΟΤ στο μέσον της δεκαετίας του 1980 λειτούργησε ως εστιατόριο και αναψυκτήριο, έως το 1995 περίπου, και στη συνέχεια παρέμεινε κλειστό. 
Το φρούριο έχει κηρυχθεί ως προέχον μνημείο από το 1922, ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκε ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, το 1949, με Β.Δ. Η διοίκηση και η διαχείρισή του ανατέθηκε στον ΕΟΤ και σήμερα έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ