ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Ανακοίνωση από την "Ανταρσία στο Μωριά - Συμπόρευση για την Ανατροπή" για τις Περιφερειακές Εκλογές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:08:00 π.μ. | |
Συμπόρευση για την Ανατροπή
Η Ανταρσία στο Μωριά τα χρόνια λειτουργίας της έθεσε ως βασικό πολιτικό στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων του Πελοποννησιακού λαού, την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και τον αγώνα για μια ζωή αντάξια των δυνατοτήτων της εποχής κόντρα στις πολιτικές που προωθούν σταθερά οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο. 

Έχοντας επίγνωση του ασφυκτικού πλαισίου και του μηδενικού περιθωρίου για μια «φιλολαϊκή» διαχείριση σε επίπεδο «τοπικής αυτοδιοίκησης», συμμετείχαμε στις περιφερειακές εκλογές και εκλέξαμε εκπρόσωπο στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο εκπρόσωπός μας όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να υπηρετήσει τις ανάγκες του κινήματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέσα από την αποκάλυψη αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων που προωθούσε η περιφερειακή αρχή Νίκα με τους διάφορους καλοθελητές, αξιοποιώντας το ΠΕ.ΣΥ. σαν βήμα παρέμβασης των λαϊκών συλλογικοτήτων για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Το διάστημα συμμετοχής μας στο ΠΕ.ΣΥ., μέσα και από αυτό το θεσμικό δρόμο, προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιάστηκε για να καθυστερήσουμε και να εμποδίσουμε την τοπική εξουσία στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών. Με τις αδυναμίες, τα προβλήματα και τις ανεπάρκειές μας βρεθήκαμε δίπλα σε κάθε αγώνα που ξέσπασε από τα κάτω, συντασσόμενοι στο πλευρό του κινητοποιούμενου λαού.

Συμφωνώντας με τα παραπάνω,η συνέλευση της κίνησης εκτίμησε την αναγκαιότητα ύπαρξης και παρέμβασης μια αντικαπιταλιστικής ανατρεπτικής επαναστατικής φωνής είτε εντός είτε εκτός ΠΕ.ΣΥ. Μιας φωνής που συντάσσεται στο πλευρό της κοινωνικής πλειοψηφίας και απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης εξυπηρετεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το σύστημα εξουσίας περιφερειαρχών και δημάρχων προώθησαν τη θωράκιση των πολιτικών οργάνων του τοπικού κράτους απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις και αγώνες, απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση με μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις. Αποκορύφωμα ο αντιδημοκρατικός, ολοκληρωτικής έμπνευσης εκλογικός νόμος Βορίδη και το όριο του 3% για την εκλογή συμβούλου, έχοντας ως στόχο και τον αποκλεισμό της αντικαπιταλιστικής ανατρεπτικής αριστεράς από τα ΠΕ.ΣΥ. Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο ΜΩΡΙΑ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δοθεί απάντηση από το κίνημα και στην επιχειρούμενη καθολική επιβολή των εκλεκτών από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα ΜΜΕ, σε αλληλοδιαπλοκή με την πολιτική ηγεσία του τόπου και την κυβέρνηση που στηρίζουν.

Ωστόσο η εκτίμηση όλων ήταν ότι διαμορφώνεται ένα συνολικό πλαίσιο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εκλογική παρέμβαση εκ νέου στις περιφερειακές εκλογές. Σε σχέση με την πρόταση εκλογικής συνεργασίας της Αγωνιστικής Συνεργασίας, η συνέλευση της κίνησης εκτίμησε ότι δεν υφίστανται οι πολιτικοί όροι για εκλογική συνεργασία, καθώς υπάρχει διαφορετική πολιτική αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο μια αριστερή ανατρεπτική παρέμβαση πρέπει να στέκεται πολιτικά απέναντι στην περιφερειακή διοίκηση και τους πυλώνες της αντιλαϊκής επίθεσης (κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο), προτάσσοντας την οργάνωση της πάλης με βάση τις σύγχρονες εργατικές λαϊκές ανάγκες, χωρίς να μπαίνει σε λογικές διαχείρισης και περιορισμού των στόχων με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών. Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑ.ΣΥ) αυτοπροβάλλεται ως η μοναδική αντιπολίτευση αλλά αυτή η αντιπολίτευση έχει όρια, αφού αρκείται σε μια γενική καταγγελία της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ρόλου δήμων και περιφερειών χωρίς σχέδιο συγκρότησης ανατρεπτικού κινήματος και προοπτική ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική. Ενώ αρνείται να δει το ρόλο των δήμων και των περιφερειών ως «μακρύ χέρι» του κεντρικού κράτους για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του ελληνικού καπιταλισμού. Από τη μεριά μας, τόσο με τη Αγωνιστική Συνεργασία όσο και με τη ΛΑΣΥ θα επιδιώξουμε την κοινή δράση με όρους ισοτιμίας στο κίνημα στις μάχες του επόμενου διαστήματος.

Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο ΜΩΡΙΑ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ανεξάρτητα από τις περιφερειακές εκλογές, προτάσσοντας την ανάγκη διαμόρφωσης αγώνων που θα παλεύουν για:

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στους ΟΤΑ και παντού

· Ενάντια σε Χαράτσια – Φορολογία – Καταλήστευση λαϊκού εισοδήματος

· Για το δικαίωμα στη στέγη για όλους/ες, για ν’ ανατραπούν οι πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας και κατοικίας

· Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών αφού για μας Ενέργεια – Νερό – Μεταφορές – Επικοινωνίες δεν είναι εμπορεύματα, αλλά πρέπει να είναι δωρεάν για όλο το λαό.

· Φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό

· Ουσιαστική ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, κόντρα στα σχέδια υποβάθμισης της επαρχίας

· Για πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας

· Για δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο το λαό

· Για την προστασία του περιβάλλοντος του φυσικού και δομημένου χώρου και των δημόσιων υποδομών, ενάντια στην κατάρρευση και την ιδιωτικοποίηση.

· Για να ανατραπούν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί στη διαχείριση των απορριμμάτων

· Για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες

· Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, μεταναστών, μειονοτήτων

· Για να φράξουμε το δρόμο στη φασιστική απειλή

Δεσμευόμαστε τέλος ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στην περιφέρειά μας για μια αριστερά της ρήξης και της ανατροπής που δίνει το παρόν σε όλες τις μάχες και διεκδικεί μια κοινωνία στα χέρια του λαού.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ