ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Περπατήσαμε στο νέο ανακαινισμένο Πάρκο του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο - Μια όαση στο κέντρο της πόλης (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:22:00 μ.μ. | |
Ο Ανδριάντας του Γέρου του Μωριά
Άλλαξε η όψη στο πάρκο Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της πόλης του Ναυπλίου. Πρόκειται για την ανάπλαση του πάρκου. Ένα δημοτικό έργο, που έγινε με την συγχρηματοδότηση του δήμου Ναυπλιέων και του Πράσινου Ταμείου. 

Όπως αναφέρει ο δήμος Ναυπλιέων: "Το πάρκο της πλατείας Κολοκοτρώνη, θα αποτελέσει τόπο ευζωίας για όλους, γαλήνης και ηρεμίας. Το Πάρκο Κολοκοτρώνη, η καρδιά του Δήμου Ναυπλιέων, επιστρέφει καλύτερο από ποτέ για να ομορφύνει ακόμη περισσότερο την ιστορική πόλη . 

Η ολοκλήρωση του δημοτικού αυτού έργου με τις φυτεύσεις που έγινα σύμφωνα με τη Φυτοτεχνική μελέτη, έχει εγκριθεί από όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς.
Το πάρκο θα μιλήσει στην καρδιά όλων, θα προσφέρει μία αίσθηση ομορφιάς και θα υποδεχτεί τους δημότες και επισκέπτες μας, σύμφωνα με τα πιο εξελιγμένα ευρωπαϊκά πρότυπα αστικής λειτουργίας πάρκων.

Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μέσα από την εγκατάσταση νέου αστικού εξοπλισμού και κατάλληλου σύγχρονου φωτισμού ενώ έχει προβλεφθεί και η οργάνωση των εξωτερικών χώρων του ώστε να αναδεικνύονται και να εμπλουτίζονται οι λειτουργίες τους. 

Παράλληλα η έντονη ενίσχυση του φυσικού πράσινου περιβάλλοντος με καθαρισμούς, νέες φυτεύσεις, οργανωμένο δίκτυο άρδευσης ανασχεδιασμός της περιοχής παιχνιδιού και δημιουργία νέων περιοχών θεματικών ανά ηλικία και ανά δραστηριότητα.

Το Πάρκο Κολοκοτρώνη τοπόσημο της πόλης του Ναυπλίου, μετά την ανάπλαση του κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν έναν ακόμη αναμορφωμένο, ασφαλή και σύγχρονο χώρο αναψυχής."

Το πάρκο Κολοκοτρώνη, ή αλλιώς Βοτανικός Κήπος του Ναυπλίου για άλλους, διαμορφώθηκε με την επέκταση της πόλης μέχρι τη θέση του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Στο κέντρο του πάρκου δεσπόζει ο μνημειακός έφιππος ανδριάντας του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρου Kολοκοτρώνη. 

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της νεοελληνικής γλυπτικής, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Tήνιο γλύπτη Λάζαρο Σώχο στο Παρίσι. Έχει κατασκευαστεί από κράμα χαλκού και είναι τοποθετημένος σε μνημειακό λίθινο βάθρο. 

O «Γέρος του Mοριά», παριστάνεται έφιππος, με το αριστερό χέρι να κρατάει τα ηνία του αλόγου και με το δεξί να δείχνει προς τα εμπρός. Το σύνολο του έργου είναι επιβλητικό και η αγέρωχη μορφή του Κολοκοτρώνη αποπνέει μνημειακότητα.

Το χρηματικό ποσό για την αγορά του ανδριάντα ήταν ιδιαίτερα υψηλό και χρειάστηκε να γίνει πανελλήνιος έρανος για τη συγκέντρωσή του. Το 1894 το άγαλμα χυτεύτηκε στο χυτήριο Tιεμπό των Παρισίων και το 1895 μεταφέρθηκε στην Ελλάδα . Το βάθρο, δωρεά του εφέτη Nικόλαου Kωτσάκη, σχεδιάστηκε στο Παρίσι από τους αδελφούς Tιερό και κατασκευάστηκε το 1900 στην Αθήνα στο μαρμαρογλυφείο του Ιωάννη Xαλδούπη.
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έγιναν το 1901.

O Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του Αγώνα της Απελευθέρωσης της Ελλάδος από τους Τούρκους, έζησε αρκετά χρόνια στο Ναύπλιο, όπως και άλλοι γνωστοί οπλαρχηγοί. 

 Του είχε παραχωρηθεί σπίτι στην Πλατεία Συντάγματος, καθώς και κτήματα στην είσοδο της πόλης στη σημερινή οδό Άργους, μαζί με το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που σώζεται μέχρι σήμερα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ