ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Ο πληθωρισμός ξαναφουντώνει

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:11:00 μ.μ. | |
ακρίβεια
Η ταχύτερη άνοδος των τιμών των τροφίμων λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και των καταστροφών που προκάλεσε στην αγροτική παραγωγή, η αστάθεια του καιρού τον Μάιο και τον Ιούνιο, επαναφέρουν άμεσα τον πληθωρισμό, σε σταθερά ανοδική τροχιά.

Το νέο στοιχείο στο πεδίο της ακρίβειας στα τρόφιμα, είναι η κατάρρευση της συμφωνίας για τις εξαγωγές στα σιτηρά, που έχει βάλει ξανά φωτιά στις τιμές των δημητριακών. Οι αρτοποιοί, έχουν ήδη ενημερωθεί για άμεση αύξηση από 7% έως 12%, στις τιμές των αλεύρων. Η ίδια κατάσταση, επικρατεί και στα υπόλοιπο είδη δημητριακών κάποια από τα οποία, προορίζονται για ζωοτροφές Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε αυξήσεις και στις τιμές των κρεάτων των αυγών και των γαλακτοκομικών.

Τα συναρμόδια υπουργεία ανάπτυξης και αγροτικής πολιτικής, έχουν ήδη ενημέρωση για αυξήσεις στις τιμές φρούτων και λαχανικών εποχής, λόγω της καταστροφής μέρους της παραγωγής από τις βροχοπτώσεις Μαΐου και Ιουνίου.

Στα βρώσιμα έλαια, πρώτο το ελαιόλαδο έχει αυξήσει την τιμή του πάνω από 20% (ανάλογα με την ποιότητα) σε σχέση με πέρσι λόγω των προβλημάτων παραγωγής στο δικό τους λάδι, που έχουν φέτος η Ισπανία και η γειτονική μας Ιταλία.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τουλάχιστον στην κατηγορία των τροφίμων η αναστροφή της τάσης του πληθωρισμού από το 2,8% τον Ιούλιο στο 3,4% τον Ιούλιο δεν είναι συγκυριακή αλλά θα έχει συνέχεια και τον Αύγουστο αλλά και τους υπόλοιπους μήνες μέχρι και το τέλος του χρόνου.
 
Ο αστάθμητος παράγοντας του πετρελαίου

Την ίδια ώρα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σχετικά χαμηλά στα 29 ευρώ ανά θερμική MWh, η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί ανοδική πορεία. Μέσα σε ένα μήνα η τιμή έχει αυξηθεί κατά 14% φτάνοντας τα 86 δολάρια το βαρέλι από 76 δολάρια που ήταν στις αρχές Ιουλίου. Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και η μεταφορά των συγκρούσεων στην Μαύρη θάλασσα θα κάνει πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την μεταφορά αργού πετρελαίου - εκτός αγωγών - από την Κασπία με αποτέλεσμα την συνεχή άνοδο των τιμών το επόμενο διάστημα.

Στην Ελλάδα, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα τελικά προϊόντα, δηλαδή την τιμή της βενζίνης που έχει ξεπεράσει ξανά τα 2 ευρώ ακόμη και στα αστικά κέντρα, αλλά και το πετρέλαιο κίνησης που βρίσκεται στο 1,9 ευρώ.

Μήνας βαρόμετρο ο Σεπτέμβριος


"Βαρόμετρο" για τον πληθωρισμό το φθινόπωρο θα είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη. Αν έχουμε άλλη μια χρονιά μια παρατεταμένη άνοιξη, η αύξηση του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα είναι πιο ήπια. Από το ΥΠΕΘΟ εκτιμούν ότι με τιμή φυσικού αερίου πέριξ των 30 ευρώ, είναι πιθανό να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για πληθωρισμό στο 4,5% σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας που θα αυξήσει την ζήτηση θα έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος πληθωρισμός να διαμορφωθεί κοντά στο 5% ή ίσως λίγο ψηλότερα.

Πηγη: capital.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ