ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Τον Άγιο Αλέξανδρο τίμησαν στο Νοσοκομείο Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:27:00 μ.μ. | | |
Εσπερινός
Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου Γ.Ν. Αργολίδας τίμησαν με κάθε λαμπρότητα τον Άγιο Αλέξανδρο στο ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Νοσηλευτικής Μονάδας του Ναυπλίου, Τρίτη 29 Αυγούστου 2023.
Τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετ΄ αρτοκλασίας, τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος.
Ο Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο Άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε το 240 μ.Χ., βέβαια άλλοι λένε το 239 μ.Χ. στην Μικρά Ασία, από ευλαβείς οικογένεια.
Η χαρισματικότητα και η πίστη του Αγίου φάνηκαν κατά την δωδεκάχρονη πατριαρχεία του και από την συμμετοχή του στην Α΄ οικουμενική σύνοδο, η οποία έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., στην οποία καταδικάστηκε η αίρεση του θεολόγου και πρωτοπρεσβυτέρου Αρείου(250 μ.Χ.- 336 μ.Χ.).
Σύμφωνα με τις πηγές της Εκκλησίας ο Άγιος Αλέξανδρος είχε λάβει τον βαθμό της ιεροσύνης και υπηρετούσε ως πρωτοπρεσβύτερος στο πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, της οποίας πατριάρχης ήταν ο Άγιος Μητροφάνης και είχε τον Άγιο Αλέξανδρο ως «δεξί του χέρι». Έτσι τον έστειλε ως αντιπρόσωπο του στην Α΄ οικουμενική σύνοδο καθώς ο πατριάρχης ήταν ηλικιωμένος και φιλάσθενος. Ο Άγιος με τον λόγο του υπεράσπιζε την ορθόδοξη πίστη.
Αφού η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος έληξε θριαμβευτικά για την εκκλησία και καταδικάστηκε ο Άρειος , ο οποίος μεταξύ των άλλων αμφισβητούσε την υπόσταση του Υιού, θεωρώντας πως ο Ιησούς Χριστός δεν είχε λογική ψυχή, αφού ο Λόγος ήταν αυτός που κατέλαβε τη θέση αυτής, ήταν δηλαδή «άψυχο σώμα». Μετά το πέρας της συνόδου ο Άγιος Αλέξανδρος κατευθύνθηκε από την Νίκαια στην Κωνσταντινούπολη ώστε να ανακοινώσει στον Πατριάρχη την νίκη της πίστεως.
Έτσι, ο Πατριάρχης τον διέταξε να πάει και στις υπόλοιπες ορθόδοξες επισκοπές και τοπικές εκκλησίες ώστε να γίνουν γνωστά τα ευχάριστα νέα. Ο Άγιος Αλέξανδρος παρότι ήταν σε ηλικία 70 ετών δέχθηκε να πάει στη Θράκη, την Μακεδονία, τη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Όμως, κατά την διάρκεια της περιοδείας του αυτής ο πατριάρχης Μητροφάνης ο οποίος ήταν σε ηλικία 117 ετών απεβίωσε. Είχε ορίσει ως διάδοχο του τον πρωτοπρεσβύτερο καθώς θεωρούσε ότι κατείχε τα κατάλληλα εφόδια για τον οικουμενικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Ο Άγιος Αλέξανδρος χωρίς να έχει καμία κοσμική φιλοδοξία συνέχισε τον αγώνα του για την αλήθεια της πίστεως και της εκκλησίας.
Τότε ο Άρειος ξεγέλασε τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ότι πιστεύει ορθά. Έτσι, ο αυτοκράτορας διέταξε τον Άγιο Αλέξανδρο να συλλειτουργήσει μαζί του. Ο Άγιος υποχρεώθηκε να δεχτεί την εντολή του αυτοκράτορα. Τότε ο Άγιος, στεναχωρημένος, ξεκίνησε προσευχή ζητώντας βοήθεια από το Θεό. Πράγματι οι προσευχές του Αγίου ακούστηκαν καθώς την επόμενη μέρα το πρωί βρέθηκε το σώμα του Αρείου σχισμένο και σκωληκόβρωτο.
Ο Άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε ειρηνικά το 340 μ.Χ. σε ηλικία 98 ετών. Η μνήμη του τιμάται στις 30 Αυγούστου στην ανατολική εκκλησία ενώ από την δυτική στις 28 Αυγούστου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ