ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Ο εντυπωσιακός φάρος Τουρλίτης και η Παναγιά η Θαλασσινή στην Άνδρο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:37:00 μ.μ. |
Το νησί της Άνδρου
Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε το τελευταίο μου βίντεο με εναέρια πλάνα από τον εντυπωσιακό φάρο Τουρλίτη στην Άνδρο. 

Ο φάρος Τουρλίτης βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Χώρας της Άνδρου απέναντι από το Ενετικό Κάστρο. Είναι ο μοναδικός φάρος στην Ευρώπη χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα. 

 Κατασκευάστηκε το 1887 και λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου 1897. Είχε ύψος 7 μέτρα, εστιακό ύψος 36 μέτρα και ήταν τοπογραφικής κατηγορίας Ε με φωτοβολίδα 11 ναυτικών μιλίων. Ξεχώρισε για τη λειτουργία του, αφού είναι ο πρώτος αυτόματος φάρος στην Ελλάδα με τεχνολογία που του έδινε μεγάλη αξιοπιστία, γιατί δεν απαιτούσε συνεχή επιτήρηση. 

Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Σεπτέμβριο του 1943, καταστράφηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς. Το 1996 ανακατασκευάστηκε με δαπάνες της οικογένειας Γουλανδρή. 

Οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του προέρχονταν από τη Βόρεια Ήπειρο. Σήμερα ο φάρος Τουρλίτης έχει γίνει γραμματόσημο και εντάσσεται στη σειρά γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδος» των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Η Παναγία Θαλασσινή της Άνδρου είναι ένα γραφικό εκκλησάκι χτισμένο πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα, στην είσοδο της Χώρας και μαζί με τον Φάρο Τουρλίτη αποτελούν δύο από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του νησιού. 

Η Παναγία Θαλασσινή προστατεύει όσους ταξιδεύουν στη θάλασσα, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο. Μάλιστα, στην αγιογραφία της η Παναγία απεικονίζεται με μπλε και όχι με κόκκινο ιμάτιο όπως συνήθως, δείχνοντας έτσι τη σχέση της με τη θάλασσα. 

Η Σύναξη της Παναγίας της Θαλασσινής στην Άνδρο γιορτάζεται κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, στις 15 Αυγούστου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ