ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

«Συνθήκη της Λωζάννης: Ο απολογισμός ενός αιώνα»: Επετειακή εκδήλωση από το 1ο ΓΕΛ Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:27:00 π.μ. | |
Βενιζέλος
Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, διοργανώνουν το 1ο ΓΕΛ Άργους και ο Δήμος ΆργουςΜυκηνών την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Η εκδήλωση προγραμματίζεται για τις 19:30 και θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου του Δήμου ΆργουςΜυκηνών

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Δικαίου κος Αντώνης Κλάψης, με θέμα ομιλίας «Συνθήκη της Λωζάννης: Ο απολογισμός ενός αιώνα ».

Τον κο Αντώνη Κλάψη προλογίζει η Λένα Παπαθανασίου Διευθύντρια 1ου ΓΕΛ Άργους

Στις μνήμες ανθρώπων θα ταξιδεύσουμε τόσο με τις αφηγήσεις ανθρώπων που ξεριζώθηκαν, όσο και με μικρασιάτικα τραγούδια που αναφέρονται στους καημούς και τα βάσανα των προσφύγων.

Συνθήκη της Λωζάνης – 100 χρόνια μετά: Μια επέτειος

Ακριβώς πριν 100 χρόνια, στις 24 Ιουλίου του 1923, στο Παλέ ντε Ρουμίν της Λωζάνης, εκπρόσωποι οκτώ χωρών έβαζαν την υπογραφή σε ένα κείμενο 143 άρθρων, που έμεινε στην ιστορία ως «Συνθήκη της Λωζάνης»:

Αυτή η συνθήκη ειρήνης σε μια εποχή πολυτάραχη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που σήμανε το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την απαρχή της σύγχρονης Τουρκίας, επιστέγασε επίσης το άδοξο τέλος της ελληνικής Μικρασιατικής Εκστρατείας, ενταφίασε τη Συνθήκη των Σεβρών και  τη Μεγάλη Ιδέα και χάραξε νέα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Συνθήκη της Λωζάνης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, όρισε τα χερσαία σύνορά μας στην περιοχή του Έβρου, το καθεστώς των νησιών του Βορείου Αιγαίο, επικύρωσε τo προγενέστερο πρωτόκολλο περί ανταλλαγής πληθυσμών και τέλος, καθόρισε τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στις δύο χώρες.

100 χρόνια μετά συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις, να αμφισβητείται από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής πολιτικής σκηνής, να πυροδοτεί εντάσεις και έριδες στην ευρύτερη περιοχή.

Πληροφορίες Λένα Παπαθανασίου -Διευθύντρια 1ου ΓΕΛ Άργους κιν.6945868908
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ