ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ορατός κομήτης από τη Γη που θα εμφανιστεί ξανά σε 400 χρόνια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:12:00 π.μ. |
Ρεαλιστική απεικόνιση του διαστήματος
Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα πλησιάζει τον πλανήτη μας για πρώτη φορά μετά από 400 και πλέον χρόνια.

Όσοι βρίσκονται στο Βόρειο Ημισφαίριο θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά το συντομότερο δυνατό στον ουρανό -είτε αυτή την εβδομάδα είτε στις αρχές της επόμενης- διότι θα χρειαστούν άλλα 400 χρόνια μέχρι να επιστρέψει αυτή η περιπλανώμενη μπάλα πάγου.

Ο κομήτης, ο οποίος έχει μέγεθος ενός χιλιομέτρου, θα περάσει με ασφάλεια από τη Γη στις 12 Σεπτεμβρίου, περνώντας σε απόσταση 125 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Όσοι ξυπνούν νωρίς θα πρέπει να κοιτάξουν προς τον βορειοανατολικό ορίζοντα περίπου 1,5 ώρα πριν από την αυγή. Ο κομήτης θα φωτίζεται όσο πλησιάζει τον ήλιο, αλλά καθώς θα χαμηλώνει σε σχέση με τον ουρανό, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Αν και ορατός με γυμνό μάτι, ο κομήτης θα φαίνεται αμυδρά.

Πρόκειται να πλησιάσει τον ήλιο - πιο κοντά από ό,τι ο Ερμής - περίπου στις 17 Σεπτεμβρίου, πριν αναχωρήσει από το ηλιακό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα διαλυθεί από τον ήλιο. Αν επιβιώσει από τη σύγκρουσή του με τον ήλιο, ο κομήτης θα είναι ορατός και στο νότιο ημισφαίριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η ανακάλυψη του κομήτη Nishimura

Οι αστρονόμοι παρακολουθούν τον σπάνιο πράσινο κομήτη από τότε που τον ανακάλυψε ένας Ιάπωνας ερασιτέχνης αστρονόμος στα μέσα Αυγούστου του 2023. Ο κομήτης Nishimura φέρει πλέον το όνομά του.

Είναι ασυνήθιστο για έναν ερασιτέχνη να ανακαλύψει έναν κομήτη στις μέρες μας, δεδομένων όλων των επαγγελματικών ερευνών του ουρανού από εξελιγμένα τηλεσκόπια, παρόλα αυτά όμως είναι η 3η του ανακάλυψη.

Ο κομήτης μας επισκέφθηκε για τελευταία φορά πριν από περίπου 430 χρόνια. Αυτό είναι περίπου μια ή δύο δεκαετίες πριν ο Γαλιλαίος εφεύρει το τηλεσκόπιο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ